Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Фотографски курсове
Автор: shampoanta   
Дата:   02-09-15 22:57

напоследък забелязвам тенденция "изявени" автори и админи да напинят да правят фотографски курсове с осезаеми финансово такси за участие, та в този ред на мисли ми се иска да предизвикам една анкета - кой бихте искали за лектор във фотокурс? и евентуални теми, белким формираме някакви предпочитания на аудиторията и да дадем шанс ФФ студиото дет се намира на бул. "Мадрид" 50, ет 1 да се обогати с някой търсен и стойностен лектор[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотографски курсове
Автор: Pavlov   
Дата:   02-09-15 23:06

Не ми трябва лектор - чета редовно Фото форума, и научавам всичко [smilie5]

Автор: piknik   
Дата:   02-09-15 23:24

Това кърти [smilie5] [cool]

Автор: petrov88   
Дата:   02-09-15 23:27

Познавам двама (които не се познават) всеки, от които е ходил на различен базов курс по фотография и файда от това никаква. Не знам просто на тях ли не им се отдава нещо или просто наистина курсовете, където в голяма степен се обясняват функциите на камерата са безсмислени.
Лично аз бих посетил курсове за портретна фотография и пост обработка. Не, че няма такива, но просто София ми е доста неудобен вариант.

Публикацията е редактирана (02-09-15 23:32)

Автор: shampoanta   
Дата:   02-09-15 23:35

аз бих отишъл на фотокурс на тема - Портретна фотография от ... muu

Автор: my.point.of.view   
Дата:   02-09-15 23:45

Аз бих отишъл на урок при Мат Стюарт или Майкъл Кена.

Автор: ivjordan   
Дата:   03-09-15 00:40

Не съм ходил на курс, ама като им чета програмите, разправят това, де го пише и в менюъла, а ако си направиш труда да прочетеш и някоя друга книжка, вече си много по-напред.
Реално, в наши дни трудности за намиране на инфо има само в пост-обработката, но пък аз съм пурист и не се кефя на обработките. Затова и никой не ми харесва снимките, щото не мажа у шопа.
Обаче, адски се дразня, като видя "супер въздействаща" снимка на място, където съм бил и моментално ми става ясно, че там не може да има такива цветове или такова небе. Обаче, това се харесва. Яко сатурация, пришиване на небеса и става "шедьовърът".
Фотографията отдавна не е игра със светлината, а игра с фотошоп. Така че, ако ще ходите на курсове, ходете на компютърни такива, по-разумно е.

Автор: Slivenski   
Дата:   03-09-15 00:50

Както камерата, обективите, осветлението и прочие, така и софтуерът за обработка, са само инструменти. Останалото зависи от фантазията на автора.

Колкото до курсовете - теорията може и сам да я научиш, така е. Но на един курс може да се докоснеш до техника, с която се предполага, че начинаещият фотограф не разполага. Както и да научиш някои практически тънкости, които рядко присъстват в книгите от сорта "как да правим добри снимки".

А може и да се пропуснат курсовете, но тогава трябва почти денонощно да се снима, за да се постигне някакво ниво, на принципа на опита и грешката. И то при наличието на доста силна мотивация.

[smilie5]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   03-09-15 01:02

Преди време попаднах в западна книжарница и бях погълнат от огромното количество книги на фотографска тематика...а после встрани видях рафтовете с албуми и се загубих...
Но каква беше изненадата ми, че авторите с албумите не фигурират като автори на книги от типа "Как да правим по-добри снимки?"... и обратното - авторите с книгите не присъстват при албумите.
И тогава прецених от кои искам да се уча - от тези с книгите или тези с албумите.

Автор: Slivenski   
Дата:   03-09-15 01:13

И двете неща са нужни. И да се гледат снимки, и да се учи как се правят тези снимки чисто технически.

Защото може да гледа човек, но трябва и да знае как да постигне съответния резултат. Поне в общи линии.

[smilie5]

Автор: pepi34   
Дата:   03-09-15 03:18

Повечето коментари ме изкъртиха..............
Има само 2 начина да постигнеш нещо. Лесен и труден. Платен и цървулски (безплатен). В нета има много инфо и клипчета, в книжарниците доста литература( наша и чужда) . Но това , което някой с дългогодишен опит ще ти каже и покаже и ще дискутирате на място........ в повечето случай не може да се прочете в нета. И струва много повече от 300лв. На ФФ не му трябват квалифицирани лектори, има си достатъчно.Само Бони е достатъчен, разполага с опит и знания, за които един стандартен курс не стига.
ФФ все пак предлага ниво на обучението си, за разлика от много други знайни и незнайни лектори. Наскоро погледнах програмата на едни други курсове и оооо какъв смях. Фотограф , който има сериозен проблем със работата със светлината ще има лекция на тема.........светлина :).Ама нищо, то курсовете са за начинаещи, те така или иначе съвсем не разбират от светлина хаха

Публикацията е редактирана (16-09-15 22:56)

Автор: EvaJor   
Дата:   03-09-15 08:30

По-готини са т.нар.семинари или пленери- за по един уикенд, на цената на половин средна заплата,получавана в по-малките населени места. Когато, около даден камък, вир или пад, се нареждат 10- 15 човека и биват обучавани по отношение на задължителността на използването на статив и дистанционен спусък. Развиват и въображението си, понеже, ако няма подходяща светлина си представят, че има:)
Но пък след това, от корифея, задължително получават лайкове във ФБ за снимките, направени от семинара. Без значение качеството им.

П.С. От посоченото по-горе има и изключения. Малко.

Автор: hrup   
Дата:   03-09-15 08:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   03-09-15 08:38

Поне за мен курса е допълнение към всички останали източници на знания - били те собствени опити, било то четене, гледане или съвети от по-опитни.
Основното което трябва да направи преподавателя за мен е да ме надъха да снимам, да корегира грешните ми разбирания свързани с някои основни неща във фотоапарата и да допълни верните.

Знам че по снимките ми тук не си личи кой знае колко много (защото все още съм далеко от майсторите), но като си прегледам кадрите преди и след като мина малко време да ми узреят нещата от курса разликата е осезаема и от към композиция и от към обработка (макар тя да беше слабо залегната в курса който посетих). Не мисля че е и от броя кадри, защото курс записах на 30к, а сега съм на 50к (не кой знае каква разлика).

Голям плюс на курсовете и workshop-овете е и запознаването с нови хора, страдащи от същата "болест".
До сега не съм виждал хора ходили на семинар, които да не са направили поне няколко читави кадър, макар и предното (силно иронично) мнение има доза истина.

Дата:   03-09-15 08:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   03-09-15 09:26

Dimitar.Tzankov, за контактите съм съгласна -така е, да. Но при големия наплив от предложения за пленери и т.н. от тази пролет, мисля, че беше доста трудно да се отсее качественото. Аз също съм видяла няколко читави кадри от пленерите, но няколко. Не повече.
И съм скептично настроена, особено по отношение на пейзажната фотография-при която светлината е божа работа, а възможността за снимане - доста ограничена откъм време. И ако някой може да успее да обясни на 15 човека персонално как и къде да експонират по време на изгрев, то сигурно той ще може да ходи и по вода :)

Освен това, от хората, с които говорих и които са ходили на подобни събития, не чух да са разяснявани такива похвати, като например ефект на Ортън, боке-панорама, скриване на слънчеви зайци и прочие... Останалото- за статива и ранното ставане, всички го знаем :)

Автор: chukov   
Дата:   03-09-15 09:59

Момчета
не под един знаменател

Аз, например, водя курсове по фотография за начинаещи в Габрово и Търново. Курсовете се провеждат една събота и неделя и са на цена 60 лв.

Не са скъпи, спестяват много усилия и неправилни покупки (стократно видяно при участници в курсовете)
Не е каквото да нямам опит
И най-важното - тънкостта при курсовете се състои в това да умееш да обясняваш материята разбираемо.

Тоест не е достатъчно да си добър фотограф, а да се опиташ поставен на мястото и с познанията на курсистите да успееш да обясниш процесите.

Тъй че кой ходил на двудневен курс на цената на минимална заплата, кой нищо не бил научил - това са приказки.
Просто приятелите ви не са попадали на правилен човек. Това е.

Дата:   03-09-15 10:07

Просто приятелите ви не са попадали на правилен човек.

Ами нали и аз това казвам. Качеството.

Автор: victory13   
Дата:   03-09-15 10:35

И да ми каже некой, че пейзаж се снима само на изгрев и залез [smilie18] , напускам курса немедленно...

Наскоро имаше семинар на Джионтис в Букурещ, после в станбул, Будапеща с Валенсуела... Софията всички я обикалят...

Дата:   03-09-15 10:36

Както каза Александър Иванов (фотографът, който снима България от птичи поглед)

"Животът не е само игреви и залези" [smilie3]

Автор: vladod   
Дата:   03-09-15 11:39

Напоследък, колкото и зле да звучи, но много хора водят курсове, за да си чешат егото и да им се качва рейтинга и с това.
НЯМА толкова много хора, способни да научат някого !!!
А пленерчетата, дето всички щракали около един камък или една кака, са за да не сме си в къщи и да се запознаем с нови хора [shtrak]

Дата:   03-09-15 11:48

Дата:   03-09-15 12:03

Всъщност търсите къде да отидете на курс или просто завиждате на това, че някой взема пари за курсове?

Не мога добре да разбера

Дата:   03-09-15 12:14

Давам отговори, съобразно собственото си виждане по темата.

Чак пък да завиждам на доходите от фотографски курсове... [smilie11]. Да не се стига дотам [smilie24].

Автор: vladod   
Дата:   03-09-15 12:15

Радваме се, че някои успяват да вземат пари, без да дадат нищо в замяна !!![shtrak]
А, когато тръгнем да си търсим курс - не пускаме темички из форумите, разчитаме САМО на препоръки от приятел !!![shtrak]
Чуков си заслужава човек да посети негов курс и да се запознае отблизо с него !!![beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »