Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на 4К монитор
Автор: maheras   
Дата:   29-07-15 14:47

Здравейте!
От известно време си търся читав монитор с по - висока резолюция (4K/UHD).Като размер на матрицата - всичко над 24 инча става. Бюджета е около 1200 лв. Тъй като ще се използва по около 10 часа на ден, държа да е без ШИМ. Ако може споделете личните си впечатления. Благодаря![smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на 4К монитор
Автор: pmartinov   
Дата:   29-07-15 15:23

IPS Monitor List

Автор: pmartinov   
Дата:   29-07-15 15:25

LCD-MONITOR REVIEWS

Автор: johnny_fx   
Дата:   29-07-15 15:32

Какво ще се прави на този монитор? Игри ли ще се играят, снимки ли ще се обработват, видео ли? Верен цвят търси ли се? [smilie8]

Автор: icovalchev   
Дата:   29-07-15 15:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: langel   
Дата:   29-07-15 15:43

Dell 2715Q e non-pwm и е около 1200 лв.

Автор: maheras   
Дата:   29-07-15 16:55

Пропуснах да спомена че монитора ще се използва за чертане (CAD CAM) Верен цвят щеше да е +, но не е задължителен [cool]

Автор: Konstantinov   
Дата:   30-07-15 01:23

За 1570 с ддс e е цената на дел UP2414Q,ползвам такъв за крео,аутокад и солидуъркс в момента и нямам оплаквания,с 2 диоптъра късогледство съм,защото имам близки с нормално зрение или далекогледи и не виждат добре висока резолюция на малък монитор.Трябва и видеокарта която да поддържа 60 херца на 4к.Не всички поддържат самостоятелно 60 херца.Или вземете направо квадро 2200.Старите квадро не поддържат 4к.

Автор: Soncho   
Дата:   15-09-15 04:06

От една година ползвам ей този
http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=8430969

39" 4К телевизор на Seiki за монитор и съм много доволен.
Бях малко скептично настроен, защото имам Dell Ultrasharp 3008WFP (2560x1600)...пък и телевизор все пак...ама пък 500лв...и 39"!

Визуално 39"(3840x2160) е с по-добра резолюция от другите ми монитори 30"(2560x1600) и 24"(1920х1080) и сега ми е основен. Особено снимките изглеждат...[cool] на него. Трите монитора са закачени на един стар Radeon HD7770 и дъното и си работят без проблем.

Единствения недостатък е че трябва да го пускам и спирам ръчно, затова пък има дистанционно и мога да си гледам 4К телевизия ако искам...

Специално пък за CAD/CAM освен 4К и размера има значение...[smilie18] Аз бих предпочел даже 50" модел за 800лв. http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=8905946&CatId=8893

Резолюцията му е като на четири 25" 1080p монитора (Едно време се занимавах да ги закачам на квадрат с разни поставки...[smilie6])

Публикацията е редактирана (15-09-15 04:16)

Автор: dimidumi   
Дата:   15-09-15 15:57

Soncho , нещо са глътнали вода, не им се отварят линковете...[beer]

Дата:   16-09-15 12:37

Dimidumi, ето работещ линк търси

Дадох само за пример че вместо малки и скъпи 4к маркови "монитори" може би е по-добре големи и евтини 4к китайски телевизори? Тези двата даже не са и китайски а американски. По-малкия е само $300 чисто нов!

Де да знам в България къде и какво продават! Който търси намира!

Автор: Батко   
Дата:   17-09-15 14:36

Soncho, пропуснал си да кажеш, че освен горе-посочените предимства на телевизорите над мониторите, всичките днешни са и 3D [smilie18]
Идеята ти е интересна, но нищо повече.
Евентуално би могло да се ползва 3D телевизор за Кризата ( Crysis 1,2,3,4 ) да играеш на него и да се потопиш в атмосферата на играта, но за обработка на снимки си трябва монитор. Разбира се не е задължително, но е силно препоръчително [smilie3]

Автор: kiten   
Дата:   17-09-15 21:35

Батка- има 8 и 10 битови матрици! Дали ще е монитор или телевизор според парите са и екстрите.

Автор: icovalchev   
Дата:   17-09-15 21:59

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-09-15 11:18

Бате, aз "Кризата", като стана дума си я играя на 4 метра 1080p проекторен екран. Някак си по-добре се "потапям", нищо че резолюцията е по-малка! [smilie3]

А "телевизора" за който говорех, като не си го виждал никога на живо да беше му погледнал характеристиките поне преди да даваш "експертно мнение", а?

http://www.seiki.com/content/39-se39uy04-led-ultra-hdtv

"Евентуално би могло да се ползва 3D телевизор за Кризата..."

Дет' викат руснаците "Верно, с точностью до наоборот" [smilie5]
Бих казал че става ЗА ВСИЧКО ДРУГО, но не и за 3D или "Кризата" с неговите 30Hz на 4К. На "Кризата" и трябват 60Hz поне, а 3D-то въобще не върви под 120Hz!

Затова пък за снимки, видео и статични игри (Цивилизацията например) за мен е по-добър от "професионалния" ми монитор Dell Ultrasharp 3008WFP (и двата съм ги калибрирал със Spyder4). Затова и си го предпочитам, въпреки че и двата ми са закачени! Не стига че директно гледам 8Mp кроп разпънат на 39" ами и резолюцията му е може би по-добра от твоя "монитор".

Аз като давам предложение не говоря празни приказки а се обосновавам, вкл. и от личен опит. Би ли ми обяснил по-подробно какъв ми е проблема защото аз не разбрах защо "за обработка на снимки си трябва монитор" и кой монитор на подобна цена ('айде, двойна да е) е по-добър от моя "телевизор" и с какво? [smilie25].

Публикацията е редактирана (18-09-15 14:56)

Автор: Батко   
Дата:   18-09-15 12:44

Това мисля говори достатъчно за телевизора:

"Color accuracy was disappointing, as seen in the CIE color chart to the left. White was warm and slightly green, while red, green, and blue all missed the mark compared with their ideal values. The chart shows the measured values in circles and the ideal values in the squares, and green and red barely got within range while blue was completely off."
Ревю

Телевизорите са със занижени изисквания към точното предаване на цветовете. Използват евтини матрици, правят ги ярки, вдигат им шарпа и в крайна сметка тяхното предназначение е да се гледат филми, музика ... абе телевизия.
Може би има наистина добри телевизори ( не знам ), от гледна точка ползването им като монитори за предпечат и постобработка, но те биха стрували поне 2-3000лв, ако са с по-голям диагонал и повече.

Дата:   18-09-15 14:45

Бате,

1. Ако търсим кусури, няма на света монитор без такива. И не само монитор, а каквата и да е техника! За фотоапаратите например баланса е качество на снимките, удобство за работа, тегло/размери. Всичко е компромиси, нищо не е идеално и е абсолютно некоректно да се плюе по нещо без да има с какво да се сравни. Още повече без да си го видял!

2. В тази връзка пак питам - КОЙ ТОЧНО МОДЕЛ е алтернативата и защо? Кое е сладкото грозде?

3. maheras, който отвори темата пита за монитор със следните условия:
- 4К монитор
- над 24"
- около 1200 лв
- монитора ще се използва за чертане (CAD CAM)
- Верен цвят щеше да е +, но не е задължителен
- споделете личните си впечатления

Това което предложих отговаря на тези условия, особено на последното което е най-важно мисля. Какво е твоето предложение така и не разбрах?

4. Като инженер мога да кажа че за CAD/CAM предпочитам 39" 4К пък ако ще и черно-бял да е [cool] и на каквато и да е цена пред всеки 24" монитор!

5. Ето едно контраревю на другия ми монитор. Да напомня че като нов е струвал $1,999 + ДДС!
"Summary: For the right application, such as video or photo editing, this is about the best display we’ve seen"
На него си отварям обаче само каталога на лайтрума, а снимките ги гледам на "телевизора". Защо ли?

6. Цветовете наистина са малко по-наситени, но аз така ги предпочитам каквото и да говорят "експертите"! Преди да се реша, най-много ме притесняваха ревютата за trail на мишката и lag които се обясняваха с ниската честота. При мен си работи без тези проблеми, lag-free и trail-free. Вероятно въпрос на драйвери или видеокарта или firmware, не знам!

7. Забелязал съм че тук ако някой иска съвет за нещо, винаги му препоръчват най-скъпото, което обаче никой го няма! Каква постобработка, какъв предпечат? Ако на някой му трябва за това, едва ли ще тръгне да пита "разбирачи" по форумите. Ако не знае, значи не му трябва!

Аз си снимам за удоволствие и този "телевизор" напълно си ме устройва. Никого не натискам да си го купи, просто споделих лично алтернативно мнение. Ако имаш друго предложение просто отговори на човека, вместо да...

Автор: ivomorskiya   
Дата:   19-09-15 21:25

Мисля си, че BenQ BL3200PT може да свърши работа. Не е 4К, а 2560х1440. Но може да се ползва цял ден, тъй като няма ШИМ и струва около 1200лв.
Другия модел BenQ BL3201PT е 4К, но струва над 2000 лв. Пак е без ШИМ. Аз лично ползвам BenQ 2760HS и съм доволен.
Само изразявам мнение...
Останете си със здраве![smile]

Публикацията е редактирана (20-09-15 14:10)

Дата:   23-09-15 12:20

Няма никакъв смисъл да се сменя 24" 1080p монитор с 24" 4K. Човешкото око си има граници и те вече са достигнати. Освен това малко хора са с перфектно зрение.
Смисъла на 4К не е да се увеличи резолюцията както при предишните стандарти VGA, HD Ready, HD (максимума вече е достигнат), а да може да се увеличи размера при запазване на резолюцията.
В този смисъл 20" 1080 = 30" 1440 = 40" 2160. 4К калкулатор и малко теория

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »