Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 При какъв режим снимате в "движение"
Автор: Павел_Василев   
Дата:   23-07-15 12:37

Привет колеги, често ми се случва като отида на някоя туристическа дестинация, да ми се е налагало да снимам бързо поради липса на време, в такива моменти обикновено нагласявам на режим "P" и ръчно нагласявам само чуствителността на матрицата и баланса на бялото. Вие на какъв режим снимате при такива обстоятелства, ако се наложи да снимате бързо и без време? Предполага се че тези от вас които имат дългогодишен опит, снимат на режим "М" рефлективно? [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: При какъв режим снимате в "движение"
Автор: vkk1   
Дата:   23-07-15 13:17

При такива условия аз снимам на A, с auto iso с отметка да не пада под 1/125 скоростта, на автоматичен баланс.

Автор: shamelessEyes   
Дата:   23-07-15 13:26

AA и 12 hig speed sequential shots. [smile]

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   23-07-15 13:58

Миналата събота (както много други хора) щъках до Рилските езера. Снимах предимно на A, ISO-100, f/8-f/11. освен ако конкретно не исках да снимам нещо (примерно за нагласен кадър), когато сменях настройките (и обектива) според зависи.

Аз лично адски рядко снимам на чист M; Обикновенно е A със или без компенсация 1-2 EV, или е М със Auto-ISO. Ръчно всичко само за разни нощни неща от статив за снимане на звезди, но това съм само аз.

Като цяло мнението ми е че съвременните апарати са достатъчно умни да се оправят сами с 2-3 насоки от страна на потребителя и чист M много рядко е необходим.

Автор: izabela   
Дата:   23-07-15 14:05

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: MikeDimit   
Дата:   23-07-15 14:26

Е че колко бързо е бързото снимане?
За мен 1 минута е напълно достатъчна да си променя настройките, както искам и без да бързам. Иначе по дефолт съм на приоритет на скорост и авто исо. Бърза компенсация на с + и – ако е по контрастно осветлението и толкова. Случвало ми се е да видя сюжет и да реагирам под 5 секунди ( вадене на апарат, сваляне на капачката на обектива и едновременното му включване), но такива случаи са под 1 промил.

Автор: chrisnoch   
Дата:   23-07-15 14:40

izabela,

Много духовито, няма що! [smilie23]
Колегата пита нещо смислено. Ти/вие сте питали и за откровени глупости.

Павел_Василев,

Едва ли някой ще може да ти даде еднозначен отговор. Ако подскажеш с какво тяло снимаш, възможните "решения" ще станат по-малко.

Ако ще щракаш само за спомен, можеш да работиш и на пълен автомат - няма нищо срамно. Съвременните тела са по-умни от повечето ЗАУ. [smilie21]
Ако снимаш бързодвижещи се обекти - режим "S" и зададена скорост съобразно бързината на движението (обиновено 1/125 минимум). Ако тялото ти позволява да зададеш минимална скорост и в други режими, това също може да бъде удачно решение.
Ако искаш приоритетно да контролираш дълбочината на рязкост - режим "А". По-отворена бленда = по-плитък DOF.
Има смисъл да настройваш ръчно цветната температура само ако снимаш в JPEG. Освен това повечето тела се справят доста добре на автоматичен бял баланс.
Ако работиш в режим "Р", ще можеш бързо да сменяш някои настройки, като се довериш на тялото за автоматично определяне на останалите. Успехът на този подход зависи от възможностите на тялото.
В режим "М" имаш възможност сам да сетваш всички параметри, но ще трабва и да ги следиш. Това става най-лесно и най-бързо, ако снимаш с тяло с електронен визьор.
Няма универсално решение. Ще трябва сам да откриеш това, което най-много ти пасва в конкретната ситуация.

Автор: izabela   
Дата:   23-07-15 14:47

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: jivkojj   
Дата:   23-07-15 14:51

В режим "М" имаш възможност сам да сетваш всички параметри, но ще трабва и да ги следиш. Това става най-лесно и най-бързо, ако снимаш с тяло с електронен визьор.

Глупости! Почти всички, да не кажа всички ДСЛР тела имат показание на меренето във визьора.

Автор: nyamago   
Дата:   23-07-15 14:57

Когато съм на 'А' не пипам много блендата - държа я на нещо оптимално дълбоко (6.3 до 11, зависи от обектива), та ако се излъже някога фокусът, пак да не е пълен брак. В повечето туристически ситуации дълбокият фокус е дори желателен. В редки случаи отварям - и то не за да дефокусирам фона (1 от 100 кадъра), а по-често ако е тъмно (да дам шанс на скоростта и да не се размаже от движението).

ИСО-то го залагам 'на око' в началото на разходката и местя само при нужда.

Но все по-често и аз - признат грях - слагам на автомат и не му мисля. 'Интелгентното' Авто (поне при Сони, нямам опит с другите в по-ново време) е наистина по-интелигентно от нас. Особено когато не си сам и все ти мрънкат 'защо ги бавиш с тия глупави снимки' - та нямаш време да помислиш, камо ли да пипаш копчетия... Същото е и когато съм сам, но бързам за делова среща (а голяма част от 'туризма' ми е при служебни пътувания). Дори не спирам да кадрирам, снимам буквално в движение - и 'автото' винаги помага.

[shtrak]

Автор: kvakioh   
Дата:   23-07-15 15:02

ЗА най-бързодвижещите се обекти и кадри- режим P или А, в зависимост от ситуацията. И с бързо тяло- 1д марк нещо си и нагоре, за да не изпусна моментите.

Автор: fotopepi   
Дата:   24-07-15 01:30

Автор: victory13   
Дата:   24-07-15 06:45

М с автоисо... Даже и да се налага да промениш нещо, става бързо с двете колела. По същество това си е пак авто-режим, меренето си остава от апарата.
Има опасност да преекспонираш, та макар и в "движение", е добре да се мята по един поглед на резултата [shtrak] .

Автор: kukumichin   
Дата:   24-07-15 06:45

Ако оптиката позволява зона фокус, може да пробваш на М, но А плюс компесация, за снимки "под 1 минута".

Автор: Slivenski   
Дата:   24-07-15 08:41

Що се дърлите??? :-)) Всеки сам си избира кои настройки са му най-удобни и подходящи за начина му на снимане. Аз в 90% от случаите снимам с приоритет на блендата. Без автоисо. Ако искам да си сменя исото, правя го ръчно - отнема 5 секунди.

[beer] [beer]

Автор: quazimodo   
Дата:   24-07-15 08:42

Ся дайте да се разбЕреме окончателно за какво снимане "от движение" иде реч. Щото вариантите са два - снимка на всяка цена и снимка, без която може и да минем[smilie5]. Аз съм за Р + автоисо до 1600/3200(ако камерата го позволява) и скорост ограничена до минимум 1/100. При Р обикновено има функция за безопасно изместване на експозицията, което е напълно достатъчно за лека корекция. Ако имаш време да гледаш снимки и хистограми, значи снимането не е "от движение"[beer]!

Публикацията е редактирана (24-07-15 08:49)

Автор: mihajlov2   
Дата:   24-07-15 09:25

При пътувания и екскурзии предпочитам компактен апарат със сменяеми обективи, електронен визьор и завъртащ се дисплей. Причини - не ми се влачи раница с кютук и големи обективи, предпочитам да си гледам хистограмата в процеса на снимане. Използвам режим А и ауто ИСО /или пък без ауто ИСО, зависи от ситуацията/.
Имам един приятел, който не е на Вие с фотографията, който много пътува и ходи по екскурзии. Той ползва ДСЛР Никон от начален клас, две обективчета - китака и 55-200 /или нещо подобно/ и задължително при екскурзии снима на авто.

Автор: batsali   
Дата:   24-07-15 17:29

в 90% от времето снимам на приоритет на бленда, ISO възможно най-ниско за ситуацията

Автор: Павел_Василев   
Дата:   25-07-15 12:32

Благодаря Ви колеги за мненията, дадохте ми правилна обща насока според обстоятелствата при снимане. [shtrak] [beer]

Автор: mustush87   
Дата:   25-07-15 21:48

Според мен за целта ти е логично да снимаш на "С" с приоритет на бързината на затвора.. въпреки, че аз в повечето случай снимам на "А" и качвам исо то ако имам нужда от бързина.. доста често ползвам и "М", когато не съм доволен от "А" :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: