Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какъв е законът за фотографите?
Автор: zaho_cool   
Дата:   08-07-15 11:15

Здравейте искам да попитам какъв е точно закона при снимане и публикуване на снимки?
Знам че няма право някой да снима или публикува снимка на човек без неговото съгласие, но има ли някакво ограничение ако се снима например сграда, ресторант, животно или каквото и друго да е да се снима след това тази снимка да се публикува например във фейсбук, инстаграм и др.?

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв е законът за фотографите?
Автор: e-mil   
Дата:   08-07-15 11:19

Животното трябва да подпише модел рилийз. За снимка на ресторант е достатъчно да покажеш три касови бележки от консумация в него.

Автор: J0R0   
Дата:   08-07-15 11:33

Нямай грижи, снимай свободно всичко което е навън, на улицата. [shtrak]

Автор: burningice   
Дата:   08-07-15 11:45

Ako не е с комерсиална цел и е снимана на публично място - няма нужда от MR. (Ако животното е рядко и снимката е комерсиална се иска PR).

Автор: OIM   
Дата:   08-07-15 11:49

Ако беше забранено да се снимат хора на обществено място , полицията и прокуратурата щяха да разследват човека който е снимал от балкона си , а не полицаите - бандити от клипа

Дата:   08-07-15 11:55

Имам предвид, че ако някой си види снимка от ресторанта или където и да е може ли да се заяде по някакъв начин ?
И до колкото разбрах може да се снима и публикува всичко свободно без хора?

Автор: 2metraninja   
Дата:   08-07-15 13:20

Един известен сватбен фотограф от САЩ обясняваше по темата, че всъщност, всеки гост, приемайки да присъства на сватбата на която е поканен, е дал съгласието си младата двойка да дава от негово име модел рилийса му чрез подписване на договор за фотозаснемане на сватбата на същата тази двойка. Има логика, не знам доколко в съда това е издържано.

Дата:   08-07-15 13:41

Хаха да глупаво е наистина и какво значи един човек да е съгласен да го снимат устно или писмено се дава съгласието , не знам но е смешно това все пак сме 2015 година почти всеки има фотоапарат или телефон с който да снима? А как стои въпроса с рекламните надписи или номерата на автомобилите трябва ли да се скриват след публикация ?

Автор: GOSPODIN   
Дата:   08-07-15 15:44

zaho_cool , такива изисквания има за сток сайтовете и май това те интересува. За всички останали случаи на публични места може да си снимаш, колкото искаш включително и хора, защото текста е САМО за СРС(специални разузнавателни средства). Сградите може да бъдат снимани безпроблемно от улицата, а влезеш ли вътре вече важат правилата на собственика или наемателя.

Дата:   10-07-15 10:27

Добре до колкото разбрах всичко което е на улицата може да се снима като сгради например, но хора могат ли да се снимат и ако се снимат когато публикувам снимката примерно в инстаграм или фейбук и трябва ли да замъгля лицата им?

Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   10-07-15 10:36

Снимай си без чак толкова много мислене. Повечето хора по непринудените градски снимки не само, че нямат нищо против, ами и отвръщат с усмивка. Питам за разрешение само при чужди деца, когато не просто влизат в кадър, а играят ролята на модел - макар и адски рядко да правя такива снимки, като уточнявам винаги, че не снимам с комерсиална цел и предлагам винаги да изпратя снимките и на родителите.
Ако се задълбочиш прекалено много кой какви претенции може да има, накрая ще снимаш само котката си вкъщи, и то в непрестанен стрес дали един ден няма да се обърне срещу теб и да ти дръпне едно дело. [smilie5]

Дата:   10-07-15 13:56

Интересувам се ако снимка на хора бъде публикувана в фейсбук или инстаграм, трябва ли да е със замъглени лица ?

Автор: ksuhorukov   
Дата:   10-07-15 14:55

Ти колко такива снимки си видял във Фейсбук или Инстаграм?

Автор: антивик   
Дата:   10-07-15 17:52

Както е казал джентълмена Айнщайн, всичко е относително, хеле па тук, у нашата татковина и закона ще да е на кой какво му изнася, и кой с какво телосложение е. Що ако те усети, ако е по-як, ако е подпийнал или па други ако-та...., може да се случи случка на човеко.
Така че или от 500мм. нагоре и по скатан, или дребна сапунерка /тип Смяна[smilie3] [smilie5] /в дланта без да се види, или питане и договаряне...

Дата:   10-07-15 19:44

Когато казах да се публикуват хора в инстаграм или фейсбук имам предвид за случайно заснети хора а не мои приятели и това ми е въпроса трябва ли да бъдат замъглени лицата им или не е позволено ?

Автор: b0bb0   
Дата:   10-07-15 23:12

Абе, все съм си мислил що не направим комбина и съберем кинти за едно предизвикано дело - някой снима някого на улицата/ресторанта и т.н. и онзи вторият съди фотографа, че го е снимал без да е поискал разрешение. Ще ми е интересно съдебното решение (стига да не е наказателно дело де, знам ли) :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »