Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за апарат: безогледален или турбосапунер
Автор: mkdve   
Дата:   30-03-15 23:00

Здравейте колеги,

Тази тема е дъвкана безброй пъти, но си позволявам отново да се обърна към вас. Искам да си купя нова машинка. Бюджета ми около + -600 лв. Не съм професионалист и нямам претенции да ставам. Искам да правя хубави снимки, с компактна машина и да се чувствам удобно с ползването на фотоапарата.
Опита ми до момента е от обикновен сапунер (апарат за около сто лева) до последната турбосапунерка (COOLPIX P500), която продадох. Бях доволен от Никона и от мега зуума, но не и от качеството. Например (за моето око и вкус) от 50 снимки половината си струват да се запазят. А и имам някакъв "гъдел" да опитам с малко по-професионален фотоапарат от ниския ценови клас, който има елементарни екстри като визиор, вградена светкавица, заден екран, възможност за видео, възможност за автоматичен режим на работа и не на последно място да е удобен, за да се побира в чантичка.
Изчетох много теми, като тази [URL] HTTP://photo-forum.net/forum/read.php F = 1 & T = 1680990 & I = 1680990 & компенсира = всички [/ URL]
и още повече се сбърках.
Не робувам на марки, модели, типове и видове фотоапарати. Също така не се притеснявам да взема нещо, което вече е употребявано. Като разгледах мога да си позволя вносен или тукашен -
-сапунер напр. FZ150
-безогледален напр. SONY A3000 или Sony A58

Като, че ли клоня към по-професионалните апаратчета, но още не мога докрай да преценя.

Много се обърках от следното като разбрах, че няма много смисъл да си купиш безогледален или ДСЛР и да ползваш китови обективи ( поради липса на зуум). Добре де колко обектива трябва да нося(възм. ли е само един), за да си правя моите семейни или туристически снимки? Колко би струвало това, напр за А3000 или A58? Може ли всичко да се събере в една нормална чанта, без нужда от раница? Кой от двата е по-добър или какво друго бихте ми препоръчали от подобен ценови клас?

Ако смятате, че въпросите / нуждите са ми елементарни, то към какъв сапунер да се насоча? Споделих по-горе за опита ми, който имам с Никона и защо го махнах.

п.п. Не държа, даже не желая екстри като WiFi и GPS. За мен те не са от предимство!

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за апарат: безогледален или турбосапунер
Автор: mmjm   
Дата:   30-03-15 23:07

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=TRAINING&request=read&id=26

посочвам ти този линк, тъй като въобще не ти разбрах въпроса.

Автор: MARLOV   
Дата:   30-03-15 23:22

Извинявай,ама не си се объркал малко.Много си се объркал.

Автор: alext   
Дата:   31-03-15 00:36

Щом ти е важно теглото взимай някоя безогледалка примерно Sony NEX-5 или тези които си казал- ще имаш APS сензор, с китовия ще може да правиш почти всичко като заначало. Ако ти се прииска нещо по- така имаш огромни възможности за закачване на обективи, ръчнофокусни особено. В базара има хубави оферти за 5R. Ако преминеш на качествен апарат мега зума въобще няма да ти липсва, а ако ти трябва си има съответните обективи [smile]

Иначе ако не ти е важно теглото взимай едно D5100 втора ръка за около 400 + един обектив 18-105, или 50mm 1.8g и не се занимавай с глупости. Това е най- доброто за тези пари и разликата ще е огромна. Пък дори и с китовия стават чудеса... е ако се научиш да ги използваш. [smilie5]

Ето малко вдъхновение 90% съм ги снимал с китовия 18-55 [beer]

Публикацията е редактирана (31-03-15 00:48)

Автор: Pavlov   
Дата:   31-03-15 07:07

За семейни и туристически снимки ти е достатъчен и китовият обектив. Разбира се, много зависи какво и как искаш да снимаш. Със сигурност ще има случаи, когато с него няма да можеш да направиш снимката така, както ти се иска. Но - това важи за всички обективи.
Няма да ти препоръчвам (засега) конкретен модел. Но помисли над правилото, че колкото по-голяма е матрицата, толкова по-качествени снимки дава. От друга страна, толкова по-трудно се правят за нея обективи, които хем да са с голям зуум, хем да не са големи по размер и тегло, хем да са евтини, хем и да са добри оптически (защото и от тях зависи качеството на снимката). А като говорим за цена около 600 лв - направо си е невъзможно.

Автор: tbby   
Дата:   31-03-15 09:42

В базара има Lumix G3 с китака 14-42 за 400 лв.
Апарата е супер. Има и визьор, стабилизация в обектива и т.н.
Купих същия комплект на жена ми преди 2 месеца и ми обърна представите за тия апаратчета.

Поздрави.

Автор: ioana-foto   
Дата:   31-03-15 09:52

Ето я твоята обява , може да попиташ за лека отстъпка
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=52647

Автор: Don_Diego   
Дата:   31-03-15 11:00

че няма много смисъл да си купиш безогледален или ДСЛР и да ползваш китови обективи ( поради липса на зуум).

Това изречение, ме хвърли в дълбок размисъл... китовите обективи основно са зуум. И не са предпочитани не заради това, а защото са базови и като цяло с, как да кажа по меко, евтини оптически възможности. Но ако се насочиш към безогледалка с APS сензор (Сони, като ти гледам бюджета), ще имаш добро качество на снимките, особено сравнено със сапунерите с които си снимал. Разбира се, може да ползваш и безогледалка с Micro Four Thirds sensor (панасоник, олипмпус) и пак ще имаш качество.

На теб ти трябва някакъв универсален зуум, за да не се главоболиш колко обектива да носиш. По късно може и да се усетиш за предимството на твърдите, но такава е естествената еволюция, загряваш след като си хвърлил едни пари. Универсален зуум, разбирай нещо като 18-200 ... при безогледалките обаче тези диапазони късат портфейла. За това се насочи към 40-150 (Олимпус) или 50-210 (Сони)

Автор: rx   
Дата:   31-03-15 11:03

Така и не се разбира каква е целта ти. Първо и най-важно - ако не смяташ да инвестираш няколко пъти повече от бюджета ти във времето в обективи и техника, фотоапарат със сменяаема оптика не ти е нужен. Второ - прецени си дали ти се мъкне топуз, или искаш да имаш нещо качествено, което да ти седи в джоба и при желание да снимаш. Доста хора познавам, които си накупиха и фототехника и раници и дадоха една камара пари, които събират прах по шкафовете, защото не им се мъкне. В момента на пазара има страшни сапунерки, които хем са компактни, хем са евтини, хем вадят страхотни снимки за средностатистическия любител. Самия факт, че задаваш въпроса си така означава за мен, че на тебе ти трябва нещо малко и качествено, което да си държиш в джоба и да снимаш.

Дата:   31-03-15 11:10

> В момента на пазара има страшни сапунерки, които хем са компактни, хем са евтини, хем вадят страхотни снимки за средностатистическия любител.

Има, ама като гледам, парите може да не му стигнат. Страшните сапунери искат страшни пари. Винаги бих предпочели един хубав сензор на безогледалка пред страшния сапунер. Не че някои сапунери нямат хубав сензор, но съчетани със светлосилна оптика, нещата стават "майка плаче" като се опре до плащане... Сони или Олимпус с китов го устройва напълно, само дето той не е наясно не само какво търси, а кое какво означава...

Автор: mkdve   
Дата:   31-03-15 12:34

Мерси на всички писали по темата, както на хората които ми пратиха лично. Щом сте имали търпението да ми изчетете темата, то аз ще се постарая да отговоря на всекиму, но първо Дон Диего разби ме с това изречение Сони или Олимпус с китов го устройва напълно, само дето той не е наясно не само какво търси, а кое какво означава... и си напълно 100% прав![cool]Затова се хванах да чета.Наистина се извинявам за глуповатите си неясни писания, но се опитвам да вникна в "картинката"
Но да почнем отначало -
mmjm Прочетох инфото на линка, но ще го чета и втори път за да го осмисля още един веднъж. От прочетеното със сигурност реших, че сапунер няма да взимам. Имал съм, знам какво е и ще пробвам следващото ниво.
MARLOV и ти като Дон Диего си 100% прав, но какво да правя, тия неща не са ми ги преподавали в университета.
alext Първо поздравления за страхотните и мотивиращи снимки от линка! Значи въпреки скромните ми възможности, с желание и упоритост и аз ще успея[smile]
Относно предложенията за апарат не е лош Sony NEX-5, но не покрива моите минимални изисквания за вградена светкавица и визиор. Следващите модели да, но уви те са над бюджета засега.
По другото предложение за Д5100 видях един в нета Nikon D5100 + 18-55mm VR + 55-200mm VR, което от наученото тази сутрин(за обективите) смятам, че ще бъде страхотна и полезна машинка, но ако свикна с размерите и чантата с обективи.Както се казва и теглото има значение, но няма да го задрасквам този вариант макар и да е над бюджета. Ще го обмисля, като прегледам Ибея от вкъщи, без да ме види жената [smilie5] .
Pavlov Както писах по-горе ще се пробвам да стартирам с компактен безогледален. Естествено ще търся доказали се производители и по възможност с добър китов обектив. Макар, че на първо четене почти всички имат сходни характеристики на кит. обектив 18-55mm. Поправи ме, ако греша, но тези обективи без вграден стабилизатор са по евтини от другите нали?
tbby Ще го погледна този вариант.
ioana-foto Готини фото, много ме блазни че е компактен и с хубав дизайн, но не отговаря на минималните ми изисквания за вградени екстри. Иначе съм сигурен е страхотен избор!

Don_Diego Май си прав, ще трябва по сериозно да се запозная с тия Сонита
[shtrak]

rx Супер прав/права си затова, което пишеш. Неща и аз да съм поредния, който ще има страшна фото техника, но вкъщи!Винаги си имам един смартфон в джоба, като ходя на плаж или на места, които не позволяват(или ми е съвестно) ползването на такава сложна и нежна техника.Затова, да ще инвестирам в ползването на апарат, но ще е бъде на entery level, защото друго не мога да си позволя на този етап.

Публикацията е редактирана (31-03-15 12:36)

Автор: 798099   
Дата:   31-03-15 13:08

mkdve, както ти е предложил колегата по-горе, добре е да обърнеш по-сериозно внимание на критериите за избор. Всеки от съфорумците ще потвърди, че избереш ли апарат със сменяеми обективи, рано или късно започваш да трупаш стъклария... Купуваш, продаваш и така... няма спиране.

В първия се пост имаш няколко принципни грешки:

1. Китовите обективи са именно "зуум" обективи.
2. Сони А 58 не е безогледален а SLT (с полупрозрачно огледало)
3. FZ 150 не е просто сапунер, а турбо сапунер (суперзуум).

От това, което си написал като цел и обект за снимане, мисля, че нещо от рода на 3 ще ти е по-удобно и полезно. Не мога да те посъветвам за марка, просто търси нещо в рамките на бюджета си.

Автор: kvakioh   
Дата:   31-03-15 13:14

Sony A3000 и обективи.

Дата:   31-03-15 13:38

Ами то "Хем онуй до края, хем душата в рая"... сега и вграден визьор и светкавица... единствено за Sony A3000 се сещам, както е писал колегата над мен. Всичко друго със визьор при безогледалките е над ценовия ти диапазон. Трябва да си голям късметлия да ти изскочи некс 6-ца при това с обектив към тялото за парите които даваш. Вземи направи компромис- не може да имаш всичко...

Автор: the_cat   
Дата:   31-03-15 13:40

Скачай смело на E-pl5. Да ти кажа от личен опит, визьора ама хич не ми липсва. Свикнах супер бързо да се оправям с дисплея, въпреки че повече от 3 години съм снимал преди това с DSLR.
А и винаги може да му бучнеш един електронен визьор като ти трябва толкова.
Камерката е чудна, китовите обективи на Оли предлагат доста прилично качество, да не кажа доста добро и двата покриват заедно от 14 до 150 мм., което си е 24-300 мм на фулфрейм.

Автор: ioana-foto   
Дата:   31-03-15 13:44

Може то може но трябва да си запознат със всички системи , някои от по непопулярните могат да покрият изискванията му . Four Thirds на олимпус се намира за без пари а предлага и стабилизация и визьор и качествени и евтини обективи .

Според мен трябва да си избере между по новите Micro Four Thirds или по старите Four Thirds които все още не са бракувани и снимат страхотно.

Публикацията е редактирана (31-03-15 13:47)

Автор: the_cat   
Дата:   31-03-15 13:50

Еееееееех, в този ред на мисли, в базара сега се продава Е-3 за 700 лв. с грип и обектив!
Желязна машина! Уникална камера... танк...!

Автор: chrisnoch   
Дата:   31-03-15 14:14

mkdve,
Има принципни положения, от които не може да се избяга:
ПО-ХУБАВИ СНИМКИ = ПО-ГОЛЯМ СЕНЗОР
ПО-ГОЛЯМ СЕНЗОР = ПО-ГОЛЕМИ ОБЕКТИВИ

ТОВА е най-добрия суперзум с малък сензор, а ТОВА е по-малкото му братче. Основната разлика е, че FZ200 е с постоянна бленда 2.8 по цялата дължина на вариото. (Ако не знаеш какво означава това, прочети някоя популярна фотографска книжка!)

Ако търсиш нещо компактно, но с по-голям сензор (1"), ще трябва да се примириш с по-къс зум. Ето най-доброто за твоя бюджет в този клас: ЦЪК . За съжаление втора ръка трудно се намира, защото никой не иска да се разделя с това "бижу". Има и втора, и трета версия, но те са доста по-скъпи.

Има и системни камери с 1" сензор ("системни" ще рече със сменяеми обективи) на Канон и Никон, но те не са нито толкова добри, нито толкова комактни.

Безогледалките със сменяема опитика са с малко по-големи тела, но обективите за тях са доста по-обемисти и тежки. Сензорите са чувствително по-големи: 4/3" (Панасоник и Олимпус) или APS-C (Сони). Вече имаш един пример по-горе ( ЦЪК ), ето още няколко: ЦЪК , ЦЪК , ЦЪК , ЦЪК , ЦЪК .
В тази обява ( ЦЪК )можеш да видиш колко струва наистина много добро безогледално тяло и "туристически" обектив 18-200.

Има и бюджетен клас класически дигитални фотоапарати със сменяема оптика и APS-C сензори. Телата са по-големи от безогледалните, но не с много, а ергономията им е по-добра. Обективите са същите тупузи, но малко по-евтини. За твоя бюджет аз бих ти препоръчал ТОВА или ТОВА .

Всъщност никой не може да реши вместо теб! Трябва да си отговориш сам на два основни въпроса:
- Фотоапарат "всичко в едно" (с несменяема оптика) или системна камера (със сменяеми обективи)?
- По-голям сензор (= по-големи тяло и обективи) или по-малък сензор (= компромис в качеството на снимките)?

Трудно се постига баланс между цена/качество, ергономия/компактност и т.н. - особено в твоя ограничен бюджет. Трябва да почетеш, за да можеш да вземеш смислено решение!

Успех!

Автор: 798099   
Дата:   31-03-15 15:22

Не виждам какво още има смисъл да се казва и пише след лекцията на chrisnoch! [beer]

Автор: alext   
Дата:   31-03-15 17:06

NEX-5чката си има светкавица, която е към комплекта и си се закача и откача отделно, в тази обява . Повечето безогледалки са така и си имат включена в комплекта, така че да не те плаши това. Относна визьора е по- сложна работата. Мисля, че само панасонник G-тата, A3000 и Fujifilm X-E1 за тази цена може да намериш с вграден визьор, но компактността отново ще я жертваме донякъде.
Ако оставим dslr настрана, EPL-5, NEX5, G3, A3000 са страхотен избор. [shtrak]

Публикацията е редактирана (31-03-15 17:19)

Автор: hartt   
Дата:   31-03-15 21:55

Всичко в едно не става. Ще трябват две, оттук насетне си преценяваш как да ги натаманиш двете. Имам Panasonic FZ-200 и Olympus E-PL5. При екскурзия си снимам с Панасоника (много приятен апарат, но 800 ISO вече е сериозно предизвикателство), Олимпуса давам на жена ми.Ако трябва по-високо ISO, придърпвам Олимпуса.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »