Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Батериен грип, моля за разяснение
Автор: Rabbitko   
Дата:   20-03-15 21:58

Може ли да ми обясните каква е разликата между това да си вземеш батериен грип или да си купиш втора батерия?
Прочетох това за батерийния грип:

Приставката свързва втора батерия към камерата и предоставя двойно
повече време за снимане.

Аз не мога ли да си извадя сам падащата батерия и да си сложа друга заредена? Защо да дам 300 лева за тази джаджа?
Каква е точно функцията която изпълнява този грип?

Отговори на това съобщение
 Re: Батериен грип, моля за разяснение
Автор: realnoncho   
Дата:   20-03-15 22:05

За някои осигурява по-удобен захват, за други като спортните журналисти не им с налага да сменят батерии в дъдж по средата на спортно събития примерно ;)

Не е казано, че точно на теб ще ти върши работа.

Автор: BOZO   
Дата:   20-03-15 22:10

Батерийния грип вдига кадрите в секунда при серийни снимки, прави камерата по-удобна за хора с големи ръце и е по-ергономична при вертикални кадри.

Автор: idivanov   
Дата:   20-03-15 22:10

Можеш и без грип. Основно го ползват за по-добър захват при вертикални кадри /портрет/. Другото предимство е, че превключването при изтощена батерия в тялото става автоматично. Някои грипове могат да ползват и АА батерии или акумулатори.[shtrak]

Автор: kvakioh   
Дата:   20-03-15 22:11

Някои грипове за Никон даваха дори повече снимки в серия.
Аксесоар си е, не е задължителен. Втора, трета и пета батерия са по-важни.
Ползвам при Канон 100Д един неоригинален, защото няма оригинален. По-удобно е при дълго време като се снима в един ден.
Важното е като се купува грип и не е оригинален да се разбере дали дърпа едновременно от двете батерии или харчи една след друга.
Ако човек не иска грип, винаги има Канон 1Д серията, Никони Д3 серията. Там няма как да се сложи грип, той е в самото тяло. И е яко.
Дава и по-голямо удобство при снимане портретно. Имат повечето допълнително изнесени бутони за улеснение. При някои гадни и евтини грипове не работят някои/всички бутони.
А има и добри не-маркови дори с вграден таймер и/или дистанционно, така има повече есктри.
Все пак, да се внимава с неоригиналните.

Автор: compur   
Дата:   21-03-15 10:40

само оргинал! другото е компромис, ама як компромис! [beer]

Автор: lorddemonic   
Дата:   21-03-15 11:33

Rabbitko грип с 2 батерии зависи от камерата давече повеч фпс и по-бърз АФ :)
Отделно в Portrait имаш копчетата както по 1д на канон камера примерно ...

Дата:   21-03-15 13:03

300 лв. - звучи доста оптимистично, особено от магазин! [beer]

Автор: IsoIv   
Дата:   21-03-15 13:10

Аз ползвам грипа единствено за ергономичност и удобство при портретни кадри.Даже държа само една батерия в грипа.Има си предимства,но за някой хора с по-малки ръце е неудобно[shtrak]

Автор: baron_barbaron   
Дата:   22-03-15 22:26

Аз лично имам неоригинален грип, който се оказа доста сполучлива реплика на оригиналния никонски.. Доста е удобно за вертикални кадри. Не винаги слагам батерия в него. Но пък когато го ползвам с батерия имам възможност да избирам коя да точи първо. И също така има приставка да работи с шест броя AA батерии, само веднъж съм я ползвал, но си е готина алтернатива.

Автор: vladod   
Дата:   22-03-15 23:34

Оригиналните грипове са голяма хитрина - освен ергономията и удобството при снимане на вертикални кадри, използват по различен начин батериите. При снимане с грип с две батерии се правят много повече кадри, отколкото с двете батерии самостоятелно, поставени в апарата [shtrak]

Автор: iioorrddaann   
Дата:   23-03-15 01:27

Чел съм положителни неща за грипове Meike(цената им е дооста по- ниска от оригиналните). НО всяко евтино нещо, постоянно ти напомня, колко по- малко пари си дал за него! [smile] Аз съм с неоригинален грип, за което съжалявам! Доста некомфортно ми е без грип, защото са ми големи ръцете и ако съм без грип 1-2 пръста се чудят какво да правят [smilie25]

Автор: virosh   
Дата:   23-03-15 09:55

Имах оригинален грип на старото D90 - мога да кажа че беше перфектен и след като го взех се чудих как съм снимал без него.
После продадох D90 и взех D7100 - все още се тормозя от липсата на грип тъй като съм свикнал с него и ми е доста по-удбоно като захват. Проблема с D7100 е че грипа им е нов (макар че ползва вътрешните части на по-стария модел), и цената от 400 лъва не ме привлича особенно много. След доста чуденки поръчах един Мейке от Амазон който трябва да пристигне тази седмица и ще го видим дали си струва. Четох доста добри отзиви за него и в крайна сметка и цената си изигра ролята.

Автор: mitku   
Дата:   23-03-15 10:43

И аз на времето си взех такъв Meike. Добър е по принцип, но прави лек дрейн на батерията. Който е важен ако се ползва рядко апарата, защото може да изтощи батерията ако не се ползва със седмици/месеци и съответно да я прецака. Но ако се ползва редовно - почти не се забелязва. Иначе всичко си работи ОК и на вид е същият като оригиналния. [smile]

Дата:   23-03-15 10:47

а как е спусъка на неоригиналните - по-мек или по-твърд? [beer]

Автор: jivkojj   
Дата:   23-03-15 10:54

От грип основно има смисъл ако са ти големи ръцете и ползваш тежки стъкла и светкавица. Аз не съм с големи ръце и на мен грипа повече ми пречеше. Дори на вертикални кадри, не ми помагаше особено, още повече че беше неоригинален и бутона му не се натискаше както на апарата. Така и го продадох - почти неизползван.

Та извода е първо пробвай - дали ще ти е необходим изобщо.

Другата крайност - нямам особен проблем със захвата на безогледалката, докато колегата с грамадните ръце поразцъка малко и реши, че тоя размер изобщо не е за него [smile]

Дата:   23-03-15 11:15

@compur, ще ти пиша като пристигне.[beer]

Иначе на мен грипа ми помага да държа камерата по-стабилно. Особенно когато ползвам 70-200. И тъй като снимам с лявото око мога да ползвам техниката на Joe McNally при захват. Супер удобно е и определено помага доста за намаляне на треперенето.

Дата:   23-03-15 13:44

compur написа:

> а как е спусъка на неоригиналните -
> по-мек или по-твърд? [beer]

Минимално по-мек е, но трябва човек да ги има и двата (и оригиналния и този) за да забележи разликата... също има лека разлика в текстурата на гумата отвън. Иначе на външен (и вътрешен) вид, работа и т.н. са си еднакви. Реално единственото, което наистина има значение е, както казах - по-висок дрейн на батерията. Както съм писал и в онази тема, която цитирах по-горе: "батерията в апаратът се самоизтощава да речем с по 1% на около 3 седмици, а батерията в грипа се изтощава да кажем с по 1% на около 3 дни."
Затова ако апаратът се ползва редовно - реално няма да се забележи разлика... но ако се ползва рядко и се оставя със седмици и месеци в шкафа, може да се прецака някоя батерия от изтощаване. Но и решението е лесно - за предпазване от прецакване на батерията е достатъчно да се извади батерията от грипа. И просто когато си вадиш апарата, слагаш и "чекмеджето" с батерията. [smile]

Дата:   23-03-15 13:52

@mitku, ако си си чел упътването на камерата там изрично пише ако няма да го ползваш дълго време да му извадиш батерията. Това е и моят начин на действие когато знам че няма да снимам седмица-две и само ще стои в раницата.

Дата:   23-03-15 14:14

melkor написа:

> @mitku, ако си си чел упътването на
> камерата там изрично пише...

Ама си е друго да знам, че съм "открил топлата вода"... нали. То по нашенско кой чете упътвания. [smilie18]

Дата:   23-03-15 14:21

"но трябва човек да ги има и двата (и оригиналния и този) за да забележи разликата..." - това не е задължително. просто трябва да сравниш натискането на спусъка на апарата и този на грипа. моите наблюдения са, че неоригиналните имат по-мек спусък, т.е. изискват повече сила за натискането им, и имат лаг на задействане... но не съм пробвал всичко на пазара.

Дата:   24-03-15 10:17

Така е... но разликата е минимална. Исках да кажа, че човек ако не се вглежда специално да ги тества колко се различават, може и да не забележи разлика. Наистина си е качествено изработен Meike-то. [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »