Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 м42 обективи на никон фулфрейм?
Автор: satyno   
Дата:   13-03-15 21:07

Съществува ли риск за счупване на огледалото от поставяне на преправяни м42 обективи на фул фрейм Никон. Сетих се за тази възможност попадайки на тази снимка

https://farm8.staticflickr.com/7340/9048292071_8041b91970_o.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: м42 обективи на никон фулфрейм?
Автор: b0bb0   
Дата:   13-03-15 23:33

Може да греша, ама имам някакъв спомен, че М42 се слага на Никон чрез преходник с оптичен елемент.

Автор: desmes   
Дата:   14-03-15 00:04

Може да се измери колко влиза навътре в тялото най-задният елемент, преди да се снима. Вижда се и до къде най-напред стига огледалото и се преценя , дали ще има съприкосновение.

Адаптиране на Хелиос-44-2 към Никон , с възможност за безкрайност:

http://ussrlens.com/adaptation/helios-44-2-adaptation-to-nikon

Автор: raffito   
Дата:   14-03-15 08:35

"Съществува ли риск за счупване на огледалото от поставяне на преправяни м42 обективи на фул фрейм Никон""[smilie11]

Да- сьществува такава опасност.[smilie10]

Работната отсечка на на Nikon e 46,50mm
на M42 e 45,46mm
------------------------
разлика - 1,04mm

това значи,че обектива- М42мм трябва да влезе 1мм навьтре кьм огледалото
за да имаш безкрайност.И така да допре огледалото.[shtrak]

Дата:   14-03-15 09:29

Конкретните обективи са MC Flektogon 35/2.4 , MC Sonnar 135/3.5 и Zenitar-M 1.7/50. Апаратът е f90x. Може би най-удачното в моя случай е да продължа да слагам стъклата на лентовата минолта с М42-МD преходник, като си взема хубав ND филтър за случаите, когато най-бързата ѝ скорост 1/1000 не е достатъчна.
Още една тема за преправяне на Хелиос обективи:

http://www.club-nikon.ru/forum/topic/
57544-переделка-мс-гелиос-44м-7-под-nikon-фотоотчет/page__st__20
/сглобете линка/

Дата:   14-03-15 09:43

Интересно видео за Helios 44-M 7 на F100.

Автор: simbon4o   
Дата:   14-03-15 09:47

Всички преходници за никон са леко отдалечаващи обектива от камерата за да има място за оптичен елемент и е силно невероятно да опре нещо. Ако модифицираш обектива да влиза по-навътре... в един момент ще опре ама кога...

Специално за снимането на филм - негативите носят МНОГО на грешки в експонацията. Снимал съм с 1.4 и 1.2 обективи на 200 аса филм на слънце на макс скорост 1/2000 и после си е ок, това упражнение с дигиталка е невъзможно. Та със зенитара надали ще има проблеми с нормалните филми... останалите обективи са тъмни.

ПС купи си един пентакс ME Super - има 1/2000, огромен визьор(по-голям от на никона) и върви по 30-50лв. Ще имаш безкрайност.

Публикацията е редактирана (14-03-15 09:51)

Дата:   14-03-15 10:08

@simbon4o
Тоя пентакс съм го харесал от темата ти за сходен лентов никон, но надали ще го купя. Най-вече не ми се мъкнат навсякъде сумати тела: лентови минолта и никон, D90, GX1, сега ако и пентакса тежи в раницата ни една снимка няма да направя!-)

Автор: VassilK   
Дата:   14-03-15 11:45

Слав преработва байонети за много ниски цени.Скоро си правих Хелиос 58/2 за цифровия Никон.

Автор: simbon4o   
Дата:   14-03-15 14:29

Ти го пробвай пентакса пък после си реши кое ще мъкнеш ;). Щом имаш 3 обектива за него... това ти е най-евтиния вариант. Освен това е супер компактен, аз си го разнасям с 50ка в джоба на якето без проблем.

Дата:   14-03-15 15:18

То за минолтата имам повече обективи като броя елементарно преходниче и м42 стъклата. Проблемът е, че зрението ми не е перфектно, а и че съм влюбен в никона и се надявам да минимизирам грешките с неговия trap focus. Сега уча жената да снима с минолтата, защото ѝ е много удобна, а освен това ме поразтоварва малко-)

Автор: satansho   
Дата:   14-03-15 17:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Vanquished   
Дата:   14-03-15 18:05

Само да попитам - показаната в първия пост снимка е с Никор 58/1.4, как породи асоциация със счупване на огледалото от м42?

Автор: Twingo   
Дата:   14-03-15 18:11

За да не правя нова тема, ще ползвам тази:)

Има ли начин да се преправи ръчен обектив за кропка никон /без мотор и лайв вю/? Лично мен ме притеснява това, че няма лайв вю и визьора е доста малък и тъмен, и ръчното фокусиране ще е трудно. Та, какъв е най-евтиния вариант за портретен обектив, че 50/1.8G ми идва скъпичък [smilie25]

Дата:   14-03-15 19:06

@Vanquished exif viewer
Camera: Nikon D700
Lens: 0 mm f/0 (in other words, unknown)
Shot at 58 mm (35mm film equiv: same)
Exposure: Manual exposure, 1/320 sec, f/2, ISO 400, Compensation: +1/3
Tags: helios 44-2 58/2

Дата:   14-03-15 19:22

@Twingo
На кропка Никон не бих сложил нищо друго освен някой Nikon AI(S) или в краен случай Zenitar 50/1.7, Helios 44-M 7, 50mm 1.8 Pancolar, които си струва да ги преправяш само ако ги имаш. Със сигурност съществуват и други, но няма да са евтини. Не харесвам 50/1.8D. На кропка снимам с 50/1.8G и си струва многократно парите.

Автор: Vanquished   
Дата:   14-03-15 20:14

Аха, моят екзиф вюър показва директно върху снимката като посоча основната информация и пише 58мм ф2, явно е добавено допълнително, обикновено с ръчни няма инфо.

Автор: satansho   
Дата:   14-03-15 20:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Twingo   
Дата:   14-03-15 20:45

@satyno Но, все пак, нали ще са ръчнофокусни, защото в тялото няма мотор?

Автор: bg2014   
Дата:   14-03-15 20:49

Имам Nikon D5100.
Вместо да питам реших и купих доста различни обективи (ръчно фокусни).
Доволен съм , че пробвах различни и вече знам какви и колко ми трябват.
Мога да споделя следните обективи и снимки с кропка Никон.
1. Konica Hexar AR 28mm f 3.5
2. Konica Hexanon AR 50 mm f 1.7
3. Konica Hexar AR 135mm f 3.5
4, Vivitar series1 70-200mm 1:3.5 auto zoom Makro
5. Sigma 100-300
Всички стават без преправяне или преходници. Имам си "лайф вю". Снимат нормално, не са ми счупили нищо и натрупах впечатления и умения забравени отдавна. Точките за фокусиране си ги отчита коректно.
Единствено трябва да се съобразява това, че милиметрите са за Фул фрейм и съответно отговарят на други обективи сложени на кроп.
Понякога на отворена бленда липсва "вю то", но като затвориш блендата и се оправя. Излишно е да казвам, че снимам на "ръчни настройки".
Ето няколко снимки. Снимал съм от ръка (без статив).
Всяка критика ще ми е от полза и само ще ми помогнете със съвети.
Снимки

Колега "satyno" от къде си?
Обективите които имам са за фул фрейм Коника и може да пробваш дали ще ти паснат на теб без преправяне. Аз съм в Пловдив.

Публикацията е редактирана (14-03-15 20:57)

Дата:   14-03-15 21:11

@bg2014 от София съм
Konica AR-mount работна отсечка 40.50 mm става на Никон без преходник и имаш безкрайност?
И двата байонета са толкова сходни, че може спокойно да менкаш обективи?
Обратния адаптер със сигурност съществува...
KONICA ADAPTER TO USE NIKON SLR LENSES ON AR CAMERAS
Има и Konica AR lens to Nikon F body, но със стъкло, така че как става това?

Дата:   14-03-15 21:22

За жалост аз не съм професионалист. За мен фотографията е едно прекрасно хоби, което допълва моето ежедневие. Ти говориш на фотографски език, аз не го владея. Затова експериментирам с обективи смело и безотговорно.
Затова и ти предлагам пробата. Вместо да купуваш обективи и после да ги заменяш или продаваш, може да пробваш моите.
Дори вече разглобих един за да се запозная отвътре него. Интересно и прецизно е. Не е работа за аматьори.

Дата:   14-03-15 21:30

Благодаря много за предложението, но съм далеч. Още не съм посмял да разглобявам обективи, възхищавам се на осмелилите се! Питам как си постигнал безкрайност, дали си модифицирал обективите и дали "завиваш" стъклата без проблеми на Никона?

Дата:   14-03-15 21:36

Купих различните обективи, без да знам какво купувам. Явно съм извадил късмет, защото всички до един станаха без преправяне. Нищо не съм модифицирал. Мога да направя някоя снимка, ако искаш?

Автор: koev   
Дата:   15-03-15 07:26

Хелиос 44м-4 с безкрайност от Слав удари огледалото на никон фулфрейм, с кропка нямаше проблем. Чинон 50 1.7 пак от Слав с безкрайност няма този проблем. Явно си е до конструкцията на обектива. С дългите - 85, 135 и 300мм няма никакъв проблем с огледалото. С преходник без оптичен елемент също няма проблем, но там фокусира до 2-3 метра - тъкмо като за портрет като показания по-горе.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »