Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За размера на снимката
Автор: borizlat   
Дата:   09-03-15 08:15

Здравейте,
Имам Никон Д3200 с 50 1.8 и 18-140мм и снимам само jpeg.Никона е със сензор 24 МП.
В менюто мога да намаля резолюцията на 13.5МП и на 6МП.
Въпросът е струва ли си да се снима на 24 МП при условие че не се принтират гигантски размери?Потърсих из нета но мненията са различни.Някои казват че с някои обективи не било добре на макс.резолюция,други че след като камерата е направена за 24 мп,защо да не се използвали изцяло.
В крайна сметка ,само размера на принта ли се влияе от броя на пикселите?

Отговори на това съобщение
 Re: За размера на снимката
Автор: fraction   
Дата:   09-03-15 08:17

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Pavlov   
Дата:   09-03-15 08:24

Имаш ли причина да не снимаш на пълна резолюция?... Винаги може да се наложи после да поизправиш, или да кропнеш. След като имаш голяма снимка, смаляването е лесно. Обратното - не.
Преди 10-ина години имах 5MP фотоапаратче. В началото снимах на 1MP, за да пестя място на мемори картата си. Гледах си снимките на телевизора, или ги печатах в размер 9х13 см. Беше ми достатъчно.
Сега като си погледна снимките оттогава на FullHD монитора, и ми става малко тъпо ...
Да не говорим, че телевизорите вече станаха по 8MP. А не се знае след време какво ще е [smile] .

Дата:   09-03-15 08:36

Благодаря ти Павлов.Ами единствената причина е пестене на място.На картата и съответно на компа.Вярно че то меморито е без пари тия дни .. А и нали има приказка че в дадени ситуации,напр.при по малки сензори прекаления брой пиксели по скоро пречи.

Публикацията е редактирана (09-03-15 08:38)

Автор: Pavlov   
Дата:   09-03-15 09:05

И аз съм с 24MP, и не се сещам досега да съм имал ситуация, в която да са ми пречели [smile]
Това, което пречи, не е броят на пикселите, а техният размер. Колкото по-голям е, толкова повече светлина поемат, и снимката става по-добра.
Само че на твоя апарат, даже и да снимаш на 2MP, физическият размер на пиксела си остава същия. И няма да има полза.

Автор: chrisnoch   
Дата:   09-03-15 11:06

Намаляването на резолюцията има някакъв смисъл САМО при някои модели на FujiFilm, които използват EXR технология. Основните принципи са обяснени накратко ТУК и ТУК .

Дата:   09-03-15 12:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   09-03-15 22:15

Благодаря за отговорите.Вече ще снимам на 24мп.
fraction,чета форума от години и знам колко чувствителни са всички тук,така че първо порових в интернет за отговор на въпроса си и наистина мненията бяха противоречиви.Така че си позволих да попитам тук.Честно казано, очаквах да ме изпратят на курс или да ми кажете че с моето снимане е все едно на каква резолюция ще снимам(което може би е вярно).Останах приятно изненадан от сериозността на отговорите и току виж съм се престрашил да попитам още нещо безсмислено някой път. [smile]

Автор: Lycan   
Дата:   10-03-15 00:40

това за FujiFilm EXR е минало бешело. Има-няма 5 години..

Дата:   10-03-15 08:34

Автор: chrisnoch   
Дата:   10-03-15 11:58

HTML,
F900EXR and HS50EXR са модели от 2013 г. Има-няма 5 години, а? [smilie23]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »