Автор: stoyanivanov
Дата: 21-01-15 03:30
Alsand,
гледал съм "Фотоувеличение", "Забриски пойнт" и "Професия: репортер" на Микеланджело Антониони някъде в края на 70-те години на миналия век в рамките на една панорама на негови филми в един бургаски киноклуб. В който впрочем се запознах с певеца Пламен Ставрев, лека му пръст, а покрай него взех да посещавам и джаз-клуба... където пък два-три пъти съм засичал Петя Дубарова, вечна и памет. Но това е друга тема.
В интерес на истината най-малко ми хареса именно "Фотоувеличение" и доказателство за това е, че имам доста смътен спомен за филма, а другите два съм гледал поне още по три пъти през годините. Само че не ми се стори "претенциозна авангардна боза". Авангардна - да, но не и претенциозна и боза. Всъщност имам спомен, че филмът все пак ми хареса и ти сега ми напомняш да го гледам отново.
Та така - други бяха времената и с други очи гледахме кино тогава. По-спокойното и бавно темпо въобще не ни дразнеше, впрочем филмът подвежда зрителя с "криминалния сюжет" и го държи в напрежение. Но не ни дразнека и екзистенциалните забежки... Не знам дали заради обстановката (отивахме донякъде подготвени и с очаквания какво ще видим, после разговаряхме за филмите, а понякога разговорите приключваха в едно кръчме), дали заради възрастта ми тогава на "юноша бледен", или заради факта, че сетивата ни не бяха претоварени с десетки и стотици телевизионни канали, компютри, интернет, социални мрежи, смартфони и какви ли не буйни и мътни потоци информация, картини, реклами и звуци.
М-да, ще взема да го гледам пак. ![[smilie3]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie3.gif)
Публикацията е редактирана (21-01-15 03:32)
|
|