Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнения за Panasonic 14mm f 2.5 pancake?
Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   17-01-15 14:23

Бях си обещал да не купувам нищо различно от китовия обектив за безогледалката, но вече много ме сърби за това "стъкло".
Блазнят ме най-вече размера и това, че Oly Pen Mini става буквално една джобна сапунерка .

Ще го ползвам главно за разходки/праходи в планина и джобно фото по време на маутийнбайк приключения.

Интересува ме как е скоростта на фокус спрямо 14-42мм II китака. И добре ли се сработва с не-Панасоникски тела. Знам, че Олипмус имат "вграден" профил за корекция на обективите, така ли е и с други м4/3 обективи?

Отговори на това съобщение
 Re: Мнения за Panasonic 14mm f 2.5 pancake?
Автор: pisan60   
Дата:   17-01-15 17:45

Здравей,

Обективът е много плют от много и различни фотографи, включително и тук. Ползвах го с E-M5 - лично мнение - за парите е супер. Сравнително остър, бърз фокус, компактен и лек, достатъчно широк за мен. Има известно винетриране и кривене, но лесно се оправят. При желание мога да ти пратя RAW.

Поздрави!

Автор: pganev   
Дата:   17-01-15 19:09

Здравей! Имах го този обектив, както и 20 мм палачинка на Панасоник. Разбира се, имах и китака - 14-42мм II. Него го разкарах много скоро, защото направих тест на 14 и 20 мм и разликата с палачинките беше много очевидна, особенно на 20 мм. Най-често обаче на Пена ми (Е-Р5) беше закачен 14 мм, вероятно поради доста по-универсалното фокусно разстояние - 20 мм често са ми твърде "тесни". Освен това 14 мм палачинка е осезаемо по-бърза от събрата си (дори и от китака). Сега си купих Оли 17/1.8 от промоциите на Олимпус и съм много доволен от него. Продадох и двете палачинки. В резюме - за парите си (под 300 лв. втора употреба) си заслужава, ако не те дразнят високите хроматични аберации и изразеното мазане периферно (все пак е по-добре от китака). Последното вероятно е свързано с много висока дисторзия, която се коригира автоматично. Иначе като компактност е чудесен - в комбинация с Пена влиза в джоба на сакото или якето.

Публикацията е редактирана (17-01-15 20:22)

Дата:   17-01-15 19:53

А на какво тяло са ползвани? Панасоник или Пен?
Иначе хроматичните аберации не ме притесняват толкова... на остновната система ги боря всеки ден ( Никон 50 1.4д/85 1.8д)

Автор: stoyanivanov   
Дата:   17-01-15 20:14

Съгласен съм с написаното от pisan60 и pganev... Ползвал съм го на пенче и на Е-М5. Не е лошо обективчето за парите, на които се намира на старо. Хроматичните аберации и т.н. леко дразнят наистина, но общо взето не е трудно да се изчистят.
В момента ми стои закачен като щатен на ПЛ-3, обаче само поради причината, че удивително добрият 12/2.0 си го мъкна в другата чантичка, предназначена за Olympus OM-D E-M5.
В интерес на истината вече се чудя дали да не го продам, излишен ми е при наличието на 12/2.0 за пенчето и 12-40/2,8 за E-M5. [smile]

Дата:   17-01-15 22:10

Вчера си поиграх с 12/2.0... много благ обектив, но хем ми идва малко широк, голям( далеч не е "палачинка" ) и най-вече скъп.

Из форумите четох за доста шумна бленда при Olympus тела.
Изпитвал ли си го?

Автор: marves   
Дата:   17-01-15 23:46

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-01-15 10:57

Не са достатъчни. Тези апарати не са достатъчно гъвкави за мен. За това избрах нещо със сменяема оптика.
Като цяло м4/3 "ситемата" ми е глезотийка - да я наречем семейната сапунерка.
Вече имам едно от най-дребните тела + глезотийки. Винаги мога да закача някой от никонските твърди стъкла. Винаги мога да върна китовия зуум.

Дата:   18-01-15 17:38

А какво разбираш под "шумна бленда" и за Panasonic 14mm f 2.5 pancake ли питаш? Защото с него ми се е случвало на пенчето да се ошашка, макар и много, много рядко. Лекува се с изключване на апаратчето и включване пак.

Дата:   19-01-15 00:28

Звук, напомнящ тракане при промяна на блендата:
https://www.youtube.com/watch?v=Gd2J9Kk9bMo

По форумите казват, че при панасоник тела не се проявявало.

Дата:   19-01-15 01:31

Ясно. Да, има го този проблем при насочването от източник на светлина (или много осветен обект) към много тъмен обект и обратно. В интерес на истината го бях забравил, защото не пречи на снимките, но да - чува се лекичко прищракване. Не чак толкова шумно, колкото във видеото. [smile]
С ПЛ-3 го прави, но с Е-М5 - не. Току-що го пробвах от лампата към най-тъмния ъгъл и обратно. Трийсетина пъти. Не щрака въобще. Така че не знам дали на всички пенчета ще щрака, трябва да пробваш.

Дата:   19-01-15 10:11

Ще се тества.
Разцъках обектива във Фотосинтезис,но не обърнах внимание на това.

Автор: h_bio   
Дата:   19-01-15 10:21

Да използвам темата и да попитам за отзиви относно 17mm f2.8.

Дата:   19-01-15 23:18

Осовно предимство на това стъкло е размера... и 34-те мм.
Не е достатъчно остър за твърд обектив. Нито отворен, нито затворен.
Има прилични хроматични аберации, които отиват към огромни в края на кадъра.
Винетирането е окей на след 4 бленда(макар, че това не ме бърка - редовно си "добавям" винетиране към снимките) Бокето е приятно.

Оптически - не се справя много по-добре от 14-42 II

Фокуса е сравним с първата версия на 14-42.

Най-важното предимство - фотото влиза в джоба с това стъкло.

Вече ти си преценяваш дали ти се дават парите. Или си заслужава да дадеш малко повече за ф1.8 версията.

Автор: h_bio   
Дата:   20-01-15 00:26

Изкушавам се дали да не отнеса един e-p1 със 17мм ф2.8. ей тъй просто заради фетиша :)

Дата:   20-01-15 00:48

При мен стана фетиш с e-pm1.. Преходници/Никонски обективи...
Сега и 14мм палачинката.

Дата:   22-01-15 01:34

Обективчето се оказа приятно. Дсота шумно затваря блендата. Ще си поиграя с firmware ъпдейт на тялото.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »