Автор: stoyanivanov
Дата: 10-01-15 12:39
Статията, покрай някои наистина полезни и любопитни факти, е пропита от разбираема носталгия към "младите години" на автора и яростна просъветска пропаганда. Тя обаче е изцяло за "вътрешна употреба" - видиш ли какви неща произвеждаше СССР, пък после дойдоха едни пиндоси, гейропейци и косоглазые желтомордые обезьяны и ни съсипаха всичко, защото това им е единствената цел в живота - да рушат великата съветска матушка Русь. Ако не бяха нашите предатели да ги подкупят гореизброените, сега щяхме да сме ехей...
Искрено се посмях на една основна нишка от първата част - преразказвам същността й накратко: При Сталин за десетина години са произведени цели 1 милион любителски камери, това означава, че не е имало никакви репресии, след като са позволявали на хората да си правят любителски снимки.
А какво ви пречеше да продължите да произвеждате тези великолепни неща, при това евтино - както твърди авторът? И да ги изнасяте в целия свят? Нито ембарго имаше, нито санкции някакви, напротив...
Но с такива е излишно да се спори, може да се вземе само полезното и любопитното, а над останалите напъни да се посмееш. Жалкото е, че често заради пропагандата се изкривяват и някои факти, така че и "полезното и любопитното" се налага внимателно да се проверява. Ако авторът се бе ограничил само с него, би постигнал по-добър пропаганден ефект, ама не. Чугунът в в главата остава доживот!
пп Между другото - първите ми опити във фотографията са правени точно със "Зенит" и "Киев", дори имам някакви "репортажни снимки", публикувани в провинциалната преса. Но уви, тогава така и не продължих с това хоби, а жалко. Сега с удоволствие откривам в руските фотографски форуми чудесни майсторски снимки и автори от онова време в СССР.
ппп Моля лица, на които между ушите им кънти само и единствено залпът на "Аврора", да не ми отговарят. Горенаписаното е мое лично мнение, не ги ангажирам с него.
Публикацията е редактирана (10-01-15 13:04)
|
|