Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Дългите експозиции
Автор: gfdgdgfd   
Дата:   04-01-15 18:43

Здравейте от скоро съм собственик на Никон D3200 и все още ми е голяма мъгла но схванах по базовите неща като скорост на затвор бленда и т.н сдобих се и със статив и сега имам мерак и идеи за 100000 снимки ,но винаги има НО нямам познанията ,но всеки се учи докато е жив.Купих си и дистанционен спусък и сега имам мерак да снимам гр.Варна от високо като стоповете на колите оставят следи това разбрах ,че се постига с дълга експозиция което какво значи ?Ще се радвам ако не се смеете или заяждате а просто някой със желае обясни за какво става на въпрос на прост български език [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Дългите експозиции
Автор: kaci   
Дата:   04-01-15 18:46

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=TRAINING&request=read&id=10

Автор: Twingo   
Дата:   04-01-15 18:58

Потърси в нета, гугъл не хапе [smilie25]

Автор: EvaJor   
Дата:   04-01-15 19:20

Дълга експозиция=бавна скорост на затвора. За да снимаш стоповете като следи ти трябва скорост над секунда.

Дата:   04-01-15 20:09

Сега ще прочета статията която kaci предостави.

EvaJor гледам моя апарат има и някаква функция Bulb за какво се ползва тя :( [smilie7] и как се постигат експозции по 2-3 мин ? ? [smilie21] [beer]

Автор: kvakioh   
Дата:   04-01-15 20:17

С дистанционно на bulb. Като се натисне бутона му отваря блендата, като се натисне втори път затваря.

Автор: iliyanb   
Дата:   04-01-15 20:24

kvakioh, bulb не е това, което описваш[smile] . Първо не отваря никаква бленда, второ камерата снима докато бутонът е натиснат, пуснеш ли го и край. Няма никакво второ натискане при bulb.

Публикацията е редактирана (04-01-15 20:26)

Дата:   04-01-15 20:41

С дистанционното се натиска един път да отвори, и след това като се натисне втори път затваря! Не съм казал нищо повече, нито по-малко. Само за дистанционното и как се работи с него. Хайде стига заяждания.

Публикацията е редактирана (04-01-15 20:43)

Дата:   04-01-15 20:44

kvakioh, bulb фотографията представлява натискане на спусъка и задържането му в натиснато положение за времето на експониране. Пуснеш ли спусъка, кадърът е заснет. Дали ще го правиш с пръст, жило или съвременен кабел с дистанционно /което има възможност за заключване на спусъка в натиснато положение/ все тая. Не виждам с какво се заяждам.

Автор: lamerko   
Дата:   04-01-15 20:45

kvakioh: забележката е правилна - не съм виждал апарат, с който да се работи по този начин с BULB. Имал съм няколко тела и винаги съм имал дистанционен спусък - докато натискаш, ЗАТВОРА е отворен. Отделно на това не знам откъде изръси тая бленда...

Дата:   04-01-15 20:47

С дистанционно, безжично винаги се натиска два пъти бутона. Един път да отвори, втори да затвори. Винаги. И се чака според желанието. При Никоните май е малко по-неясно и трябва да се следи часовника, не помня дали изписва брояч с колкото секунди е отворено.
Малко по-точно се изразих мисля. ЗА bulb има откъде да се прочете. Аз казах как става с дистанционно и най-лесно. Ако държи натиснат спусъка ще се измори най-малкото да задържа по 1-2 мин.

Дата:   04-01-15 20:49

Затова дистанционните си имат "блокаж" на спусъка - държи го натиснат, докато не се освободи :)

Дата:   04-01-15 20:54

E Преди 2 дни снимах с Д5200 и оригиналното безжично дистанционно от статив. Натискам- отваря, чакам, натискам втори път и затваря. Кое е грешното????Оригиналното ML-L3 няма задържане, има само бутон. ЗА това елементарно казах- пуска си bulb, пуска си опцията за дистанционно, наглася бленда, скорост и др. и натиска бутона. Чака колкото желае и натиска пак да затвори. Е не знам вече къде мислите, че бъркам? Или ползвате кабелни дистанционни или ментета.

Дата:   04-01-15 20:54

Благодаря много за обясненията стана ми ясно даже вече направих първата си подобна снимка от терасата и що годе ми допада :) [cool]

Дата:   04-01-15 20:56

САмо с опит и достатъчно техника като за начало. Статива, дистанционното, стабилност и гледане от кадрите, които се харесват.
Има доста трикове, които с времето се научават. Или някой ги казва и подсказва.

Автор: chepkata   
Дата:   04-01-15 21:15

kvakioh е прав, поне за Никон. От ИР дистанционно, спусъка се натиска два пъти- отваря и после, затваря.

Само че там не е blub, a - -

Публикацията е редактирана (04-01-15 21:21)

Дата:   04-01-15 21:15

kvakioh, похватът, който описваш е time photography, или поне при моята камера така се нарича. Bulb си е bulb при всички камери и работи по описания от мен начин.

Дата:   04-01-15 21:55

Аз говорех само и само за дистанционното. Какво е bulb не съм описвал. Технически как се работи, а не самият процес описвах.

Автор: EvaJor   
Дата:   04-01-15 22:07

В общия случай и най-често, bulb-а ще ти трябва, ако искаш скорост повече от 30 секунди. 2-3 минути и повече се постига или ако е достатъчно тъмно, или ако сложиш ND филтър. За светлини от коли, спокойно ще минеш и без такъв филтър - снимай непосредствено преди и по време на здрачаване. Щом си с Никон и както са посочили по-горе - задаваш bulb, натискаш копчето на дистанционното и затвора на апарата стой отворен, докато не го натиснеш отново - 15,16, 20 секунди, минута, две или колкото прецениш или ти трябва.

Автор: chepkata   
Дата:   05-01-15 07:39

Пак да уточним: при никон в ръчен режим и дистанционно, след 30" няма "bulb" а "- -". Именно там тялото работи по горе описания начин.

Автор: Антивик   
Дата:   05-01-15 08:59

Вземете и уточнете понятията, че някой начинаещ ще се огелпи яко за какво иде реч...
Става въпрос за определена техника на заснемане с големи задръжки в скоростта, а как ще се нарече, дали "bulb", дали "- -", дали както в старата техника "В" /от руски выдержка - задръжка/ си е все тая. За останалото сте прави, само де не можете да се разберете точно за какъв спусък говорите, при жичния с жак се натиска и заключва докато снимаш, с инфрачервения дистанционен се натиска 2 пъти бутона - веднъж за старт, втори път за прекратяване.[cool]

Публикацията е редактирана (05-01-15 10:35)

Дата:   05-01-15 12:06

За безжичния може - никога не съм ползвал такъв, понеже не им имам доверие (обикновенно съм зад тялото, когато снимам).

Автор: Daniel_P   
Дата:   05-01-15 13:55

А аз до скоро не знех за тази техника и като пробвах по дълга експедиция от 30сек изписва -- и натикам си аз и чакам,чакам викам бах тва никога няма да спре вече 5мин а не спира и щрак офф на апарата и после а як кадър и така цяла вечер пробвах 1-2-3-4-5мин с изключване на апарата:D И в крайна сметка изкарах 2-3 яки кадъра и после прочетах за ко иде реч и такам :)[shtrak]

Автор: penco   
Дата:   05-01-15 14:19

На някои модели апарати може да се укаже как да работи "В" - с едно натискане отваря, с второто затваря или отворено докато е натиснат и затваряне след отпускане на спусъка.

Автор: gchokov   
Дата:   05-01-15 14:20

lamerko Защо им нямаш доверие? Ако не ти е здрав статива с жилото може и да мръднеш апарата. Аз си цъкам само с дистанционно.. макар и рядко да ми се налага да правя такива екпозиции..

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »