Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 pravilna eksponacia
Автор: Asen1975   
Дата:   12-06-14 12:22

Здравейте,
Когато снимам в режим "P" и въртя селектора на команди съответно ми се променя скоростта и блендата така че да се постигне еднаква експонация. Работата е че при някои от тези комбинации експонацията е добра, но при други комбинации снимките са преекспонирани или недоекспонирани...
каква може да е причината ?
фотоапарата ми е NIKON D610

предварително благодаря !

Отговори на това съобщение
 Re: pravilna eksponacia
Автор: fraction   
Дата:   12-06-14 12:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: showtime   
Дата:   12-06-14 12:29

"P" е само за професионалисти, снимай на "M". To e за магьосници.

Автор: J0R0   
Дата:   12-06-14 12:35

Експонацията ти е "правилна" според избрания тип мерене.
Ако меренето ти е в точка или зона, правилно ще са ти експонирани само тая точка или зона, а не задължително целия кадър.
Ако пък си на общо мерене, има вероятност насрещна светлина, много тъмни или много светли обекти да объркат меренето и пак да не получиш желания ефект.

Автор: quazimodo   
Дата:   12-06-14 12:46

================================================================
Автор: fraction
Дата: 12-06-14 12:25

имаш D610 и задаваш такъв въпрос ? [smilie11]
==================================================================

Шедьовърhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/original/250.gif
!!!Шедьовърhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/original/250.gif
!!! Шедьовърhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/original/250.gif
!!!

Автор: fraction   
Дата:   12-06-14 12:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: nemchev   
Дата:   12-06-14 15:33

Ами тука кат питаш "къв апарат да сикупя?" и получаваш такива отговори. Или ако се зачетеш из темите, то няма апарат или обектив дето да покрива критериите на ФФ. Та не му се смейте на човека.

Автор: tzl   
Дата:   12-06-14 15:51

Режимът [P] ти е един от най-автоматизираните режими. Там имаш много малко контрол.

Фотоапаратът е направен така, че разбира главно от черно-белите нюанси на това, към което го насочиш. Ако има много светли части, смята, че трябва да затъмни автоматично. Ако има тъмни части, смята, че трябва да го изсветли или дори да включи светкавица. Автоматичните режими работят добре в идеални ситуации, където светлината е подходяща и това, към което насочиш е нито много светло нито много тъмно.

Поради тази причина хората смятат, че сапунерките правят "по-лоши снимки" от DSLR-ите, защото сравняват автоматичните им настройки. В твоя случай алгоритмите, които оценяват кадъра са почти същите като на сапунерките на Nikon. Ако снимаш с Nikon D4S, ще имаш пак същия проблем, защото алгоритмите са едни и същи и фотоапаратът не може да разбере ти на сняг ли снимаш, че е толкова светло или снимаш човек срещу светла стена или в мъгла или снимаш отблизо булка или малко момиченце в бяла рокля.

Затова никой от производителите не си играе да подобри автоматичните режими на фотоапарати от определен клас и нагоре, защото:
- фотоапаратът не е толкова умен, за да разбере какво снимаш и дали това, което е светло трябва да остане светло или да го затъмни;
- почти всички, които снимат в този клас и нагоре, снимат на ръчен режим или на някой от полуавтоматичните като S, T;

Това е добър случай да опиташ да упражниш повече контрол върху техниката. В този ценови клас и нагоре не плащаш за алгоритмичен изкуствен интелект, а за сензор и изработка. Преди време бях писал в блога си няколко неща по тази тема (потърси за "ръчен режим"). Пак същия тип информация като тук, но по-детайлна.

Публикацията е редактирана (12-06-14 16:05)

Дата:   12-06-14 16:13

А па вместо за ръчни режими, дали да не фане да си прочете ръководството за ползване на апарата [smilie11]???

Дата:   12-06-14 16:18

Ръководството не учи човек да снима или да работи със светлината, а го учи как да използва парче техника и софтуер. Аз все още не съм чел упътването си, нито знам всичките играчки, които има техниката ми, защото не виждам нужда от повече от основните потребности при заснемането на един кадър. Това е от гледна точка на моето снимане, тъй като на други им трябват играчките от менюто.

Публикацията е редактирана (12-06-14 16:21)

Дата:   12-06-14 16:25

tzl, уважавам те много като човек, който е готов да изпише кофа мастило, за да отговори възможно най-подробно на зададен въпрос, но в случая именно знанията за работа с парче техника са му в голям недостиг на питащия.

Автор: satyno   
Дата:   12-06-14 16:25

Вероятно не е бил достатъчно ясен човекът...
На режим Р и въртене "селектора на команди" би трябвало да се постига еднакви експонации, т.е. примерно двойките:
1/500-ф2.8, 1/250-ф4, 1/125-ф5.6, 1/60-ф8
Застани пред някаква монохромна стена , махни автофокуса и дефокусирай, дай матрично мерене и си направи тестта, като внимаваш да няма промяна в осветеността. Като си погледнеш после хистограмата трябва да е еднаква на различните снимки.
Можеш да провериш и как работи при Auto ISO, при промяна на max ISO и Min User defined shutter speed - вероятно бъркам точните термини, с Д90 съм и апаратът не е пред мен

Дата:   12-06-14 16:40

@quazimodo - възможно е да не съм го разбрал човека. От моя гледна точка се чудеше защо не-ръчния режим не му върши работа и затова писах по този начин. Ако не на него, на някой друг може да му върши работа като отговор.

Автор: gchokov   
Дата:   12-06-14 18:43

Почнете да пишете по предназначение бе хора, чудя се как може да сте такива големи злобари? Всеки братче с големите претенции за разбирач - прочети ръководството. Нали ако човека прочете ръководството, този форум ще спре, а вие ще си го изкарвате на горките ви семейства. Смотана работа ..

satyno, tzl [smilie24]

Публикацията е редактирана (12-06-14 18:46)

Автор: stown   
Дата:   12-06-14 18:50

Дата:   12-06-14 18:57

Мерси за отговора :) беше ми много полезен !
въпроса ми беше продиктуван до известна степен от факта че с canon 600d при режим "P" се получаваха по-добри резултати.

Автор: Yonko_Rusev   
Дата:   12-06-14 19:41

Тая тема ми оправи деня :))))
Загрях за Световното тая вечер ...Наздраве :))))

Снимай си на Р :)))) Така снимат всички Професионалисти :))))
М е за Магьосници :)))

Автор: allyx   
Дата:   12-06-14 19:46

Автор: langel   
Дата:   13-06-14 15:50

Това, че меренето ти е в точка или зона, не означава, че тази точка или зона ще са ти "правилно" експонирани.

Дата:   08-07-14 16:13

Проблема се оказа в дефектен TAMRON 24-70/F2.8:
при максимално отворена бленда меренето е нормално, но при затваряне на блендата снимките са все по-преекспонирани ...
Дано бързо го оправят или подменят.
Благодаря на всички които отделиха от времето си и ми дадоха съвет по въпроса !

Автор: stown   
Дата:   08-07-14 23:14

Дата:   09-07-14 15:35

отоговор за stown:
да за стабилизирания tamron 24-70/f2.8 ... странен дефект - в магазина се учудиха.

Автор: marves   
Дата:   09-07-14 15:59

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »