Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за обектив 50мм 1.4
Автор: peterto11   
Дата:   16-04-14 21:05

Здравейте взех fd 1.4 s.s.c обектив 50мм.Обективът е преправен за ef-s.
Та обективът имаше омаслена бленда, луфт в пръстена за фокусиране както и пясък и малко прах между лещите.Отворих го и го оправих
изчистих и стегнах, но има някой неща да питам.

Самият пръстен за фокусиране се движи сравнително трудно и не е перфектно плавна.На баба ми и дядо ми смената се движи по-плавно :D.

Каква смазка да използвам за да го смажа?Знам, че е специфична.
Другото е, че има много малко контраст този обектив, както и снимките ми ходят зелено/жълти като цвят.

Ето примерни снимки:
https://drive.google.com/folderview?id=0B0J_9Z7Y9rRFTXdQcVMyeXFNbk0&usp=sharing
Снимките който са с по-малко жълто и видимо повече контраст са от кит обектив 18-55 is на 5,6 бленда, а по "измитите" са от обектива на 4 бленда.
Нормална ли е такава разлика в контраста?

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за обектив 50мм 1.4
Автор: tofo   
Дата:   17-04-14 11:45

Браво! От луфт в пръстена, сколаса да го стегнеш за да не се върти! За това рецептата е бул. Дондуков 18 -Наско.
А за жълтеенето-
https://photo-forum.net/ebook/page3-2.htm

Автор: ilcoin   
Дата:   17-04-14 13:25

Наскоро имаше тема за такава смазка. Потърси я. Специална е греста, да. Идеята е да не се разтича. Виж в сайта на SKF, мисля че съм мяркал някъде такава. Приготви се за сериозна цена и чакане, щото едва ли се харчи много ...

Тежкия ход според вероятно е от неправилно/прекомерно затягане на някоя от гривните. Плавността, от смазката.

Не разбирам защо се тресете толкова, това е обектив все пак, не е совалката Атлантис. А и щом е тръгнал да го разтурва, значи го е прежалил вече [smilie24]

ЕДИТ: Провери дали лявата/долната страна на кадъра не е разфокусирана различно от дясната. Принципно е индикатор това за неправилен монтаж.

Публикацията е редактирана (17-04-14 13:28)

Автор: deerstalker   
Дата:   17-04-14 13:46

След като си отворил обектива, след това правилно ли си наместил фокусната гривна? При повторно отваряне - вярвам, че ще успееш ще бъде нужно да провериш дали няма замърсяване от по едри частици по резбите. Ето тук има всякакви видове грес, вярвам ще бъде интересно да видиш. pharmcobg.com

Автор: anjsan   
Дата:   17-04-14 14:33

Като гледам 4-те снимки ми се струва че не е на фокус като цяло . Затова няма рязкост в изображението . След преправянето или сглобяването дали е спазен работния отрязък и дава ли потвърждение в апарата че фокусира ? За безкрайност вече ти си знаеш какво става ...
Може и да греша де .

Дата:   17-04-14 14:47

SKF online catalog

Дата:   17-04-14 19:55

tofo
Преди се въртеше по-същият начин просто имаше луфт.И знам какво е баланс на бялото не е от това... виж колко по-жълто е със единия обектив.Ако исках да ходя да ми го ремонтира някой щях питам [smilie3] Може би искам да науча?

ilcoin
Гривната се затяга с винтове към метален елемент той се движи тежко... затегнал съм като хората.

https://drive.google.com/file/d/0B0J_9Z7Y9rRFTXl1WDdUZ2NESEk/edit?usp=sharing

Това е металният елемент с червените стрелки който трябва да смажа и за него се захваща гривната за фокусиран
Лещите са монтирани като хората остър е във всички ъгли има леко винетиране, но е така откакто го взех

deerstalker
Да правилно съм я наместил няма замърсяване, почистил съм резбите.
Ще разгледам сайта.

Публикацията е редактирана (17-04-14 20:13)

Дата:   17-04-14 20:01

anjsan
На всичките снимки съм фокусирал на яйцето просто на 50мм 1.4 шкафа отзад не е на фокус, защото той има малко дълбочина.
Не мога да кажа точно мнение за работният отрязък, но със метър съм мерил, и фокусира точно.На 45см когато е гривната фокусира на горе долу 45,5см. разлика която според мен е пренебрежима.Същото е и за по-големи разстояния.Фокусира и на безкрайност.
Апаратът не потвърждава фокус, защото отзад няма никакви електронни контакти.

Дата:   18-04-14 13:04

Ами, то няма много възможности според мен. На сравнително просто устройство като това няма кой знае какво да му се повреди.

Възможно е и да е изпускан и някоя гривна да е леко крива, но не до толкова че да не може да се движи. Или е мръсен, ама тогава щеше да затяга, не просто да се движи тежко.

Има и трети вариант и това е Наско (горе му има контактите). Но аз лично не мисля, че ще каже нещо различно от това ...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »