Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как да разберем бек или фронт фокус?
Автор: slacktosh   
Дата:   25-02-14 12:16

Как да познаем дали определен обектив е в добро състояние и дали има бек или фронт фокус?

Отговори на това съобщение
 Re: Как да разберем бек или фронт фокус?
Автор: Sokola   
Дата:   25-02-14 12:46

http://www.fotosav.ru/articles/faq/back_focus/back_focus_testing.aspx

Автор: Батко   
Дата:   25-02-14 12:58

Зависи от гледната точка!

Автор: slacktosh   
Дата:   25-02-14 13:10

Благодаря довечера ще направя няколко тестови кадъра и да видим :) тук един колега ме заинтригува че тамроните 28-75 повечето имали проблем или бек или фронт фокус та да видим и моя как е [smilie8]

Автор: ZENON   
Дата:   25-02-14 13:47

Не знам с какво снимаш, но си прави тестовете на дневна светлина.

Автор: вальо   
Дата:   25-02-14 15:24

теста става ли за ръчнофокусни обективи?

Автор: slivenski   
Дата:   25-02-14 15:38

имаше един тънък момент, че полето, в което се фокусира, трябва да е перпендикулярно на фокусната равнина... но може и да бъркам де, или да няма значение. такъв спомен имам, че съм го чел някъде. иначе дава някакво отклонение и тестът може да не е съвсем коректен.

аз съм правил подобен тест с монети. подредих десетина монети от по 1 лев една зад друга, с разминаване - така че да се виждат всичките, като разстоянието в дълбочина между тях е около сантиметър. после фокусирах в средната - и после се вижда дали фокусът е в нея или другаде.

[beer] [beer]

Автор: axlastro   
Дата:   25-02-14 17:42

С подръчни средства - с батерийки, по възможност по-шарени (примерно тошиба). Нареждаш ги на разстояние през една и слагаш фотоапарата на статив или на маса, като трябва да са по ъгъл 45 градуса спрямо равнината на сензора по хоризонтала и напълно паралелни по вертикала, ако това е възможно - примерно слагаш фотоапарата на пода и батериите срещу него, така че да се виждат и трите. Нататъка - снимаш на самоснимачка, за предпочитане на дневна светлина. Това е.

Автор: TheBossBG   
Дата:   25-02-14 17:53

Е, то за това се отваря тази "вратичка". Тя застава на 45 градуса спрямо листа с деленията. А ти поставяш апарата срещу "вратичката", перпендикулярно. Така и срещу линийката си на 45 градуса. Само трябва да се измисли някакво друго подпиране на "вратичката", та да си е точно на 45. Че така с тоя квадрат е малко "иди ми - дойди ми". Най-лесно е да се нагласи по транспортир и да се измери. Или някой, в час с геометрията, да сметне колко да е основата на триъгълника.

П.П. сега е замислих, това с картоненото квадратче май си е добре измислиено. Ако едната страна си лежи плътно по "вратичката", то срещуположната винаги ще осигурява 4 градуса. Но пак не пречи да се мерне с транспортир. [smilie5]

Дата:   25-02-14 18:05

Методът с батериите е когато се проверява с подръчни материали.
Със скалата проверката е по-прецизна, а 45 градуса се определят лесно.

Дата:   25-02-14 18:54

Аз затова му давам варианта с батериите - много често няма с какво друго. Според мен дава много добър резултат ако човек иска да провери по-груби грешки. Добре е да се направят няколко проверки на две или три различни разстояние, като при всяка снимка се завърта фокусния ринг в различна посока - към безкрайност или на близо, като се оставя фотоапарата да префокусира. Еталонната снимка се прави в Live View.

Автор: slivenski   
Дата:   25-02-14 19:05

вратичката е ОК.
и 45 градуса са ОК.
има си и специален уред за калибриране.

тестът с батерийките лично за мен е по-приемлив, защото дава реална преценка как бяга фокусът... чисто визуално, а не в милиметри и сантиметри.

слагаш апарата да си легне на хубава твърда равна повърхност, редиш батерийките пред него - и си on the safe side. [smilie5]

[beer] [beer]

Публикацията е редактирана (25-02-14 19:06)

Дата:   25-02-14 20:37

axlastro
Еталонната снимка се прави в Live View.

Не е задължително.Какво правехме със старите тела като нямаха Live View.

Дата:   25-02-14 22:54

Ми сигурно сте живели по-спокойно. Аз преди си спомнях, че нямахме и автофокус. И сензори нямахме. И компютри също и съответно - форуми.

Автор: J0R0   
Дата:   25-02-14 22:55

Струва ми се, че в някои от снимките на Робърт Капа има бек фокус.

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   25-02-14 22:56

Всичко се разбира, стига разбиращия да има какво да разбира и да намали бирата.

Автор: джъмбо   
Дата:   26-02-14 09:26

малко по-сериозен тест който за разлика от братята руснаци е правен с професионални чартове... е добавка го има и прословутия тест с напечатан лист за сравнение колко е читав...

Автор: ZENON   
Дата:   26-02-14 10:17

вземете една линийка. сложете я хоризонтално и до нея сложете някакър симетричен контрастен предмет. примерно линийка от 30см и на 15см сложете перпендикулярно /хоризонтално или вертикално/ на нея някаква флашка. снимайте от ъгъл около 45 градуса и ще раберете точно какво става.
тия тестове обаче не са съвсем реални по отношение на условията в които обикновено се снима.
другия вариант е да снимате нещо контрастно върху ясно изразена текстура, примерно грапава мазилка, като си поставите върху нея стотинка... или за бърз тест навън... снимайте процепа между две плочки от тротоара
правете по няколко кадъра с префокусиране на майната си преди това

Публикацията е редактирана (26-02-14 10:49)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »