Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 СНИМКИ НА КОНЦЕРТ
Автор: landstar   
Дата:   05-02-14 19:25

Колеги, моля за съвет: каня се да ходя на концерт на Пласидо Доминго. Мисля да снимам сравнително от близо. Моля за препоръки за обектив и настройки. Инвертара е следния:
- Д300
- 70/200 - 2.8
- 17/55 - 2.8
- 105 мм / 2.8 - макро.

Предварително благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: СНИМКИ НА КОНЦЕРТ
Автор: rx   
Дата:   05-02-14 19:33

Щом ще е отблизо, грабвай 17/55 според мен.

Дата:   05-02-14 19:53

Настройки?

Автор: vladx   
Дата:   05-02-14 20:02

Аз снимам концерти и настройките много зависят от светлинните условия. Снимай на ръчни настройки. Сложи блендата на 2.8 скорост най ниската скорост, което те съветвам да използваш е 1/30 - 1/50. Пробвай с по-бързи скорости. Примерно 1/80, 1/100 ISO от 800 до 1600
1/30 е бавна скорост и някои от снимките ти може да са размазани. Снимал съм на тази скорост с твърд обектив на бленда 2.2-2.8 обектива няма стабилизация, но все пак повечето снимки бяха ОК!
Пробвай различни комбинации от скорост, бленда и ISO. Да си настроиш апарата според светлинната обстановка отнема около минутка :)

Публикацията е редактирана (05-02-14 20:05)

Автор: io_bs   
Дата:   05-02-14 20:02

Според мен вземи и двата зуума.
Настройки - както дойдат - високо исо, скорост поне 1/100, бленда - максимална.

Автор: vladx   
Дата:   05-02-14 20:08

Да вземи 17-55 и 70-200. Това ще ти е достатъчно.

Автор: Божидар58   
Дата:   05-02-14 20:10

Аз имам Д300 и мисля, че ИСО над 800 да това тяло не е за препоръчване. Говорим за хубави снимки, иначе и на 1600 ще станат, но при по внимателно заглеждане няма да си доволен от резултата.....

Дата:   05-02-14 20:14

То разгеле, че Кепчъра има една нова работа за чистене на шум ... Надявам се 2-3 портрета да станат, друго едва ли ще има за снимане. То 70-200 има стабилизация, ама мисля че върши малко работа. После ще постна 1-2 снимки в профила. Стабилизацията може да я донадим - зер на св. Трифон Зарезан се пада.

Дата:   05-02-14 20:16

И аз така мисля Божидаре. Ще му кажа много да не шава на домингото и ще взема статива. Не знам между седалките дали мога да го разпъна.

Дата:   05-02-14 20:17

Настройки - колкото ти е стабилна ръката. Зависи какво прави Доминго - надали ще скача по сцената и ще се тръшка, така, че спокойно можеш да слезеш на 1/30-1/40 на най-отворена бленда или примерно 1 стоп нагоре, за повече острота. ИСО-то - както дойде - колкото можеш да направиш компромис - не знам Д300 как се представя.
Ако високо ИСО не ти е проблем, вдигай скоростта - примерно на 1/50-1/100

Най-сигурно е изцяло ръчни настройки, защото на сценично осветление надали ще е надеждно меренето. Автофокуса задължително на една точка и рекомпозираш. Аз лично си набелязвам светли, контрастни обекти по сцената, които са що годе на същата фокусна равнина като това, което искам да снимам и ползвам тях - защото не винаги изпълнителя е добре осветен. Абе импровизираш и това е :)

Имай предвид, че на първите 3-4 реда ракурса ти ще е кофти - все едно снимаш Ким Ил Сун(вечния бащица на Северна Корея дето си задължен да го снимаш единствено от ниско долу за да изглежда висок)...

И да - задължително вземи И 70-200 ако можеш. А ако си достатъчно далече, че да хванеш целия човек в 3/4 от хоразонтален кадър, може и само 70-200 да вземеш...

Публикацията е редактирана (05-02-14 20:22)

Автор: realnoncho   
Дата:   05-02-14 20:31

Зависи какво имаш предвид под близо. Аз онзи ден бях близо на един метъл концерт и снимах със Sigma 105 OS macro и 40 2.8 закачен на EOS-M - станаха някои добри кадри:
Iced Earth, Sofia, 2014

Понеже се предполага, че Пласидо Доминго е много по-добре осветен и не е толкова енергичен по сцената мисля, че може да си позволиш да снимаш и на не толкова висока скорост (аз гледам да не падам под 1/100). Зуумовете ще са по-удобни, друго като настройка е да снимаш на спот мерене (ако не снимаш на пълен ръчен режим).

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   05-02-14 20:33

Ако не си акредитиран фотограф попитай дали изобщо ще те пуснат с цялата тази техника. Да не те накарат да я оставиш при охраната и вместо после да се кефиш на концерта да си я мислиш. Стативите не са препоръчителни изобщо за подобни събития. Ако случайно ти разрешат техниката по-добре е да вземеш монопод. Достатъчно е стабилен в седнало положение и добра опора в пода да го ползваш. Другото са ти го казали [cool] [cool] [cool] А да, и най-важното, не гледай концерта през визьора (уж за да не изпуснеш момент), после ще се окаже, че изобщо не знаеш какво е ставало на сцената и няма да имаш усещане за концерт. Накефи се, затова отиваш [smilie24]

Дата:   05-02-14 20:45

Ако не си сигурен дали биха те пуснали, си покани една дама с голяма дамска чанта и зарови техниката там :) Рядко някой си позволява да бърка в дамска чанта, пък напоследък модата е такава, че в една такава чанта можеш да си побереш целия фотографски инвентар [smilie25]

Дата:   05-02-14 20:47

нончо - за спот меренето е ценно, още сега го превключвм. Диди - не съм акредитиран. Ако не ме пуснат - ше им взема акредитацията. Мисля да снимам от ложата. Монопод имах, ама го подарих на близък. То това е за спорт по-скоро. Точно това мисля - няколко кадъра да го хвана как зее и останалото време да се наслаждавам - о'соле мио, разбийш ли. Обобщение - 70/200/2.8-4, скорост - 1/100, ИСО - 320 макс, РОУ, спот мерене.

Дата:   05-02-14 20:50

ааа, рх - ако си ме чел по-рано ще ме намериш сред най-големите врагове на безогледалките. Дамската чанта не е вриант, щото докато намеря цялата техника вътре - кончерто финито!

Автор: batrudi   
Дата:   05-02-14 20:53

D300 или Canon40d e по добрия [shtrak]

Дата:   05-02-14 21:04

landstar с приятелката ми сме ходили досега на 2 концерта в Арена Армеец - мен ме върнаха да оставя сапунерката в колата, щото било забранено, но в нейната чанта съвсем спокойно влязохме със 7д и 3 буркана [smilie18] Казвам ти - ако трябва да вкараш нещо някъде - дамската чанта винаги е вариант! [smilie21]

Автор: belone   
Дата:   05-02-14 22:07

D300/D300s - f2.8, ISO 800, 1/100, WB Auto, raw [smilie3]

Автор: Agent_Provocateur   
Дата:   06-02-14 06:01

Хммм, точно на Арена Армеец бях погребала дълбоко в необятната си дамска чанта 5Д със 135-ца... пребъркаха ме като кокошкарка, добре че се бях презастраховала и имах резервен човек да ми прибере камера на сигурно, защото ме посъветваха да си я оставя в колата (как ли пък не!)
После една кака без акредитации измъкна дслр и теле от раницата си и почна да си пуца преспокойно, а аз беснеех тихо до нея [smilie5] Като я усетиха я помолиха да си ги прибере де...

Автор: J0R0   
Дата:   06-02-14 11:12

Секция "Образователна" ---- На сцената

Дата:   06-02-14 11:55

Като видях статията се сетих, че още чакам някой да пусне нещо светло и малко за безогледалки между 150 и 200мм [smilie25]

Дата:   06-02-14 16:47

Именно! Жоро, статията ти бие и Дейвид Питърсън! Въз основа на нея коригирам парметрите си на: скорост - 1/125, ИСО-400, диапазон 150-200 мм, бленда - 4, спот мерене, стабилизация, без светкавица?

Дата:   06-02-14 18:01

Не може да правиш точни сметки, всеки концерт е с различно осветление и движение по сцената. На екстремен концерт с приглушено осветление и пушек по сцената и бленда 2 на 3200 ISO може да не стигне.

Тези настройки се преценяват на място.

Публикацията е редактирана (06-02-14 18:01)

Автор: bleki1   
Дата:   06-02-14 18:10

Недей да си нагласяш отсега настройките за да не останеш без снимки. Както казва колегата по-горе, всеки концерт е различен. Откъде знаеш каква ще е осветеността или как ще "подскача" Пласидо Доминго. Преценяваш на място!
Ако толкова ти трябва негова снимка (само че няма да е от концерт) ще го снимам и ще ти пратя [smilie3]

Дата:   06-02-14 20:10

блеки? По каква линия се имате с домингото? Аз снимах от 1.5 м берлускони, ама се бях подготвил. Предварителните настройки са, защото го очаквам да седи мирно и да мърда само чейнето. Мисля, че ако съм ги подготвил на място ще пипна ако се налага само скоростта - ако позволи до 1/320.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »