Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Двуличие - интересна малка идея
Автор: nyamago   
Дата:   25-11-13 22:56

Може би вече знаете Себастиан Бенек (Бйенйек - поляк, от Германия). Аз току-що го открих и ми се стори интересна серията му с двойни лица , като тези:

https://photo-forum.net/static/forum/2013-11/elra3058.JPG

http://www.eng.doublefaced.de/resources/a004-sebastianbieniek-doublefaced.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2013-11/yjjf1126.JPG

http://www.eng.doublefaced.de/resources/a006-sebastianbieniek-doublefaced.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2013-11/wdod5073.JPG

http://www.eng.doublefaced.de/resources/a009-sebastianbieniek-doublefaced.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Двуличие - интересна малка идея
Автор: Capolavoro   
Дата:   25-11-13 23:01

това е интересно, ама при по-добър художник [smilie5]

Дата:   25-11-13 23:38

Една крайност е да се търси "хипер-реализъм" с живописване на лице с фотографска прецизност и детайл... но ще е друго.

Тук, мисля, умишлено е търсено по-бързо "разкриване на номера" от зрителя, с по-графичен / стилизиран рисунък.

Автор: luboar   
Дата:   26-11-13 01:05

осветление - 2
композиция - 2
идея - 3

Автор: Agent_Provocateur   
Дата:   26-11-13 02:21

Пикасо all the way ;)

https://photo-forum.net/static/forum/2013-11/aicd6606.JPG

http://1.bp.blogspot.com/-tk4lT7wF4KQ/UgfsDCLONsI/AAAAAAAAQEk/yA_YorCRHG4/s1600/Picasso+Post.jpg

Дата:   26-11-13 02:30

@Agent_Provoateur : Браво, добро око! Цял ден се чудя накъде ме препраща тая (неслучайна) серия и не ми идваше наум...

Публикацията е редактирана (26-11-13 14:49)

Автор: Agent_Provocateur   
Дата:   26-11-13 13:49

Бат' Пикасо си е гений, колкото и да не ми е най-любимия творец, та използвах трамбоването по Иберията пролетта да си поосвежа културата (в музеите има доста неизвестни негови неща, които ми харесаха много повече от наложените и всеизвестни шедьоври!)

В славянската интерпретация на швабска почва има хляб...

Дата:   26-11-13 15:19

Първата ми мисъл беше за египетските портрети - понеже съвсем наскоро работих няколко седмици в Кайро и ми се беше набило в очи тяхното древно изкуство. Те нямат две лица, но визията идва от това, че всички хора са рисувани в профил, а окото - в анфас. Цъкли се право срещу тебе и зеницата/ириса е точно по средата (което в профил е невъзможно)... Не изключвам дори Пикасо оттам да е бил вдъхновен, но той го докарва до екстремно съчетание на профил+фас в едно лице и доста го експлоатира в един период...

Не е и пълна новост във фотографията: по аналогово време имаше доста опити с двойна експозиция или с копиране от два негатива, но те бяха по-скоро нещо като психологичен портрет от две гледни точки... Тук рисуаното второ лице дори по стил и форма е доста открита препратка към Пикасо.

По случайно съвпадение една авторка от "вашата група" във Flickr показа онзи ден точно такъв автопортрет (не нарисуван, а постигнат с дълга експозиция, но показващ профил и анфас)...

При всичките прецеденти на изобразителната концепция, намирам серията за оригинална и със специфично послание, постигнато доста успешно. Kато всеки модеризъм (да не го наричам авангард :) ще срещне противоречиви реакции, но да се дават точкови оценки като на конкурс е несериозно.

Публикацията е редактирана (26-11-13 17:16)

Автор: Lycan   
Дата:   26-11-13 20:45

ахаа :) имаше един който с рисуваше дупета по подобен начин и не само

Дата:   26-11-13 21:03

Не е същото: дупетата нямат истинско око [smilie5]

Автор: nomadsl   
Дата:   26-11-13 21:51

Не намирам задълбоченост в тази хрумка. Един истински артист щеше да го "отиграе" смислово и концептуално. Щеше да има логика, подкрепена от композиция и елементи, в които иновацията да бъде "окото" на бурята. Щеше да има тон, градации, цвят, светлина.

То само вижте елементите извън очния субстрат.

Автор: geokar   
Дата:   28-11-13 10:54

И фотографиите издишат отвсякъде - случайно осветление, случайни цветове, случайни композиции, случаен фон, може и да е "търсено", разбира се, но създава впечатление за нещо недоварено...

Автор: мара   
Дата:   28-11-13 11:08

е, че то си има цело такова модно течение, дето го изкарват кат върха на сладоледа...не с очите, а със случайните неща...[smilie21]

Дата:   28-11-13 13:40

@мара : Да не се обидиш, ама ми минаха през ум някои прилики именно с твои "хибридни" работи. И то в най-добрия смисъл, като оригинални идеи и съчетаване на изразни средства от фотографията и живописта. И като усещане - едно свежо чувство за хумор без работите да са непременно "карикатури"... Дори колорита, като си помисля. Едва ли е случайна подсъзнателно усетената прилика и, пак кавам - видях го като нещо положително.

А иначе "недовареното" както го нарекоха по-горе и на мен не ми допада, но си е (макар и спорен) задължителен атрибут на берлинския авангард. Авторът не е от вчера, но оствя впечатление за ученик, случайно намерил някъде фотоапарат. Ако му погледнете и филмовите работи (той е и режисьор), и дори книгата - всичко е толкова "недоварено", че се питаш дали е изкуство и има ли място под слънцето. Има критици (и публика) дето го броят за изкуство, аз за себе си не съм решил още :)

Но думата не беше за изпипването нито дори за стила, а за идеята - и тя ми хареса.

Дата:   28-11-13 14:39

именно :)

Автор: geokar   
Дата:   28-11-13 17:36

То тъй де, ама едно е репортажната и ломографската "случайност" (там тя често създава снимката), друго е специално нарисуван и приготвен модел, щракнат като с телефонче както дойде. Или има претенция някаква, или няма. Иначе ми пречи да гледам на творбата като такава. Ако е търсено противоречие, то и то не е изведено до необходимата точка, една бозавост ми се натрапва, пренебрежение към гледащия. А такива тенденции някак си на мен лично не ми допадат (не че нямат място под слънцето, или че тези, които ги харесват са глупаци - просто си казвам личното мнение). Мара има много подобни неща, но в тях нетрадиционната идея е защитена с традиционни средства и се откроява като идея именно по тази причина. Затова ми и харесват.

Публикацията е редактирана (28-11-13 17:36)

Дата:   28-11-13 18:03

ма тука не си говорим за мара...
в разни реклами на сисли имаше здраво застъпен похватът "зимам хапаратя и пуцам как дойде."
е, тинмана много уважава такива картинки ;)
на мен понякога са ми интересни също. тук има идея и мен ме кефи. че аз бих го направила иначе си е отделен въпрос. всеки би го направил по свой си начин...ако искате - мое да направим опит и всеки да го направи по своеу. тук може да качим резултатите :)

Дата:   28-11-13 20:57

Това би било много интересно! Дали да е строго по идеята за рисувано лице, или да допуска по-широко третиране, като напр. двойните експозиции с профил и анфас в един кадър и други неща, за които хората може да се сетят... Или да предложим на админите да пуснат месечна тема "Двуличието" и всеки както го разбира и каквито решения му дойдат?..

Дата:   29-11-13 10:52

ми да видим...може па и да им хареса.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »