Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за макро обектив
Автор: sandytoshev   
Дата:   21-10-13 12:40

Здравейте,

От скоро си имам Nikon D300 и си взех обектив "за всчико" (и както се оказа за нищо) - 18-200 VR.
Но ми се снима макро - та питането ми е кои са добри макро обективи (ходя по планините много, следователно макро на цветя, насекоми и тревички).

Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за макро обектив
Автор: kvakioh   
Дата:   21-10-13 12:43

До колко пари максимално? Защото има поне 10 обектива, които ще станат, от 150 до 3000лв макро.

Автор: Tenebrus   
Дата:   21-10-13 12:49

Никонския 105 VR е уникален макро обектив до колкото знам, освен него Тамронския 90мм макро обектив (и двата варианта,защото има и със стабилизация) е чуден.
Също съм чувал добри думи за 60мм макро на Никон.

Дата:   21-10-13 12:59

Дам, извинявам се че не съм пояснил за парите. Ми иска ми се нещо до 500 лева например. Като естествено има възможност за мърдане от тази цена +/- 150-200 лева.
Това са парички за на старо естествено - наясно съм че нови са си скъпи.

Публикацията е редактирана (21-10-13 13:01)

Автор: Tenebrus   
Дата:   21-10-13 13:00

Тогава търси от ибей Тамронския 90мм. За тези пари без стабилизация ще е май :)

Дата:   21-10-13 13:05

Търсете за тия пари стария 60/2.8 макро или новия. Като вариант не изключвам ако има 105 макро стария. Готиното на по-старите обективи е, че чрез лимитер бутона стават леко по-бързички.
И Тамрона не е зле, 90мм, без стабилизация (със е към 900лв).

Автор: marrio31   
Дата:   21-10-13 13:13

60mm micro nikkor,Д версията,другите са по-скъпи[smilie24]

Автор: PhotoBo   
Дата:   21-10-13 13:15

Аз съм с Nikkor 105/2.8 VR - по-принцип е най-хвален и предпочитан, макар, че понякога ми идва леко дълъг, но като цяло съм доволен. Sigma 105/2.8 OS също се води за един от най-добрите макро обективи. Ако бюджета е определящ то погледни Nikkor Micro 60/2.8 на старо, даже днес ще се срещна с колега да го тествамe и сравним с моя 105mm. За Tamron 90/2.8 също много суперлативи и доволни колеги. Избери си фокусно разстояние, което ще те устройва и ....стреляй [shtrak]

ПП: След срещата останах с много, ама много добри впечатления от Micro Nikkor 60/2.8 G. Страхотен обектив е! След малко ще кача малко сравнителни снимки!

Публикацията е редактирана (21-10-13 19:13)

Дата:   21-10-13 20:17

60mm f2.8, ISO 100:

http://oi44.tinypic.com/27z9p1i.jpg

105mm f3, ISO 100:

http://oi39.tinypic.com/14ug7ib.jpg

60mm f3, ISO 100:

http://oi42.tinypic.com/a1lqj7.jpg

105m f3, ISO 100:

http://oi40.tinypic.com/2jch9wy.jpg

60mm f2.8, ISO 100:

http://oi42.tinypic.com/s3isl0.jpg

105mm f2.8, ISO 100:

http://oi41.tinypic.com/t6ymq8.jpg

И още два кадъра с Micro Nikkor 60/2.8:

http://oi43.tinypic.com/sesk1g.jpg

http://oi43.tinypic.com/2m3fl8z.jpg

За мен и двата са достатъчно добри обективи и който и да вземе човек няма да сбърка, може би е просто въпрос на лично предпочитание за фокусното разстояние!

Автор: simbon4o   
Дата:   21-10-13 21:13

Така както е обяснено, бих препоръчал рейнокс ДЦР 250, слага се на 18-200 и нещата с макрото са решени за под 100лв. Не постига качество на макро обектив, но е много по-удобно, по-евтино и с достатъчно качество за любителски цели. Не се налага да сменяш обектив, ще останат пари за екскурзия [smilie5]

Автор: landstar   
Дата:   21-10-13 22:46

Ха честито, колега! Значи, тоя смут в душата сме го преживявали. Слушай на готово: Сигма, 105 мм/ 2.8 макро. Ако в си в София - мога да ти дам да го пипнеш. Според мене конкурира успешно Никонския, за което ми е мъка като фен. Стабилизацията в случая не помага.

Дата:   21-10-13 22:49

Sigma 105, но с ОS, стария е отличен като оптика, но не и като механика. И почти не го оправят, ако се развали.

Автор: AKK   
Дата:   22-10-13 07:08

105 мм често идва тесен, докато 60 мм се връзват супер, както за макро, така и за обща употреба на открито.

В бюджета ти перфектно се вмества Никкор 60 2.8 Д. Ползвам го с Д300 и комбинацията е чудесна.

Ако само за макро търсиш обектив, прегледай и старите ръчнофокусни АиС - 55 и 105. Също много добре се сработват с Д300.

Дата:   22-10-13 07:19

Като ще е сигма, що да не е рекордьорка? 70 2.8 е един от най-острите макро обективи правен за ДСЛР, и за портрети става... бокето е перфектно.
И пак напомням за варианта с макро лещата.

Автор: landstar   
Дата:   22-10-13 15:57

симбончо, 105-цата /намзаната/ просто реже! Даже ме оплюват ако снимам някое портретче с него. Вади порите на кожата просто.

Автор: estate   
Дата:   22-10-13 17:31

На D300 най му приляга Sigma 150/2,8 ,уникланен обектив и за портрет и за теле с един 1,4x конвертор,

И както знаете всеки си хвали стоката...[smilie5] [smilie5] [smilie5]
Сега по темата за 5-600 лева най-удачния вариант за мен е Nikkor AF-S 60/2,8G следван от Sigma70/2,8 ,Tamron 90/2,8.[shtrak]

Автор: Giorgio.K   
Дата:   22-10-13 17:42

Най-доброто за тези пари си е Nikkor 60/2.8G, ако го намериш втора ръка. Въпреки, че за буболечките специално може да ти дойде малко къс.

Дата:   25-10-13 23:45

Еха,

Имах доста работа (и ходене) тези дни и не съм проверявал отговорите ви. Супер сте - наистина много насоки. Утре ще се виждам с мой познат "разбирач" за последни думи, но май към Никор 60мм/2.8 съм се запътил.

Ще видим, и ще пусна снимки :)

Много съм ви благодарен на всички!

Дата:   26-10-13 17:31

Чакаме и твоите снимки, колега. Но според мен ще ти хареса 60-та. Аз лично му се изкефих много!

Дата:   29-11-13 15:44

Здравейте отново след дълго прекъсване,

Сдобих се с Tamron 90mm от съфорумец. Знам, че е стар и т.н., но ми харесва какво може, а и цената е прекрасна - взех го за ~400лв.
Естествено, сега идва и следващ проблем, с който не съм се сблъсквал - статив :)
В момента съм окупирал кухненската маса - и си редя на нея нещата, които снимам, но това ще бъде търпяно още кратко време... Също така всичко, което снимам е в една равнина, а това е досадно понякога.
Та новият въпрос е какъв обектив е добър за макро снимки. Ще си снимам в къщи, но снимките навън са главната цел. Гледам че има стативи от 50лв до 500лв, а нямам идея кое ще ми свърши работа. Пак за стар говорим, тъй като апарата е взет на старо (Nikon d300), както и обективите към него - та ми се струва странно да си купя новичък статив.

Благодаря предварително за помоща.

Автор: sohk   
Дата:   29-11-13 15:50

Статив за снимане на макро навън е малко странна комбинация. Ще има бая да се кълчиш и теб, и статива за да го поставиш в исканата от теб позицията. Ако ще снимаш макро близко до земята ти трябва статив стабилен но с къси крака, които да може да се разчекват доста.

Дата:   29-11-13 15:54

Velbon Sherpa веднага ми изникна в главата, или някой мини статив. Каквото и да се избере, по-добре е нов.

Автор: AsenRangelov   
Дата:   29-11-13 15:59

Manfrotto 190XPROB PRO ALU TRIPOD BLK
плюс глава. Знам , че не е евтин но има възможност за хоризонтално разполагане на централната колона и по този начин си практически до земята.

Дата:   29-11-13 23:34

в базара се моташе една шерпа 750 - това ти трябва!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »