Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мое видео на NG може би?
Автор: siluet   
Дата:   08-07-13 21:00

Преди няколко дена получих съобщение през You Tube от някаква девойка работеща в

" Atlas Media Corp., a non-fiction television production company based in New York. I'm currently working on a program for the National Geographic Channel that focuses on a variety of massive natural disasters, ranging from super-storms to oceanic flooding. We provide background to these "What-If" scenarios with in-depth interviews with experts in various fields."

Та тази девойка видяла едно мое видео от миналата зима - имаше масивна снежна буря в Северна америка и аз на път за работа направих няколко клипа и ги качих на You Tube. Видеото не е нищо особено, снимано е с ключодържател камерка 808 #11 720р MOV.

Свързах се аз с нея след като е проучих из нета и тя ми изпрати ПДФ релийз форма, във видеото има няколко пешеходеца на улицата, лицата им не се виждат много добре, възможно ли е някой от тях ако видеото се излъчи и се види да ме търси за някакви си права? Ако е питам нея трябва ли да имам релийз от хората във видеото естествено тя ще каже не. Също незнам за някакво заплащане да искам ли, видеото не е качествено ама тя като го е харесала значи става, а и от разни природни бедствия видеата не са винаги перфектни.
Моля запознатите да дадат съвет.

Ето го и самото видео:

https://www.youtube.com/watch?v=-bL-wt6FJN8

Отговори на това съобщение
 Re: Мое видео на NG може би?
Автор: luboar   
Дата:   08-07-13 21:50

възможно е, тя да се е забелязала във видеото и да ти предлага да го продадеш, за да може да те осъди после :)
..отвратителни сте в това отношение. особено южните ви съседи.

Автор: e-mil   
Дата:   09-07-13 08:29

"...възможно ли е някой от тях ако видеото се излъчи и се види да ме търси за някакви си права?"

Възможно е, но вероятността да спечели е много малка. По отношение снимките на публични места американските закони не се различават от европейските. Щом човек е на улицата трябва да очаква, че все някъде ще го засече камера. В твоя случай даже пешеходците те виждат и не реагират. Ако не са искали да бъдат заснети са имали възможност да те спрат. Не са го направили.
Логиката на законите е такава, защото е невъзможно да направиш репортаж, ако трябва да искаш писмено разрешение от всеки човек в кадър.

Това, което трябва да знаеш, че за сградите също има авторски права. Те най-често са на архитекта, но собственикът на дадена къща има право да ти забрани да я снимаш и продаваш изображения с нея.
Разбира се при репортажно видео като твоето е почти сигурно, че няма да се случи.

Ето ти закона в САЩ.
http://www.copyright.gov/title17/circ92.pdf

Ето ти и канадският
http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/C-42/
Него не съм го чел, но се хващам на бас, че положението ще е уредено по същия начин.

Ако не ти се четат дълги закони, си изтегли кратка статия от този сайт. Адвокат Крейгс го е обяснил ясно.
http://www.krages.com/phoright.htm

"Също незнам за някакво заплащане да искам ли..."

Естествено, че ще искаш. ТВ шоуто е търговски продукт. Те ще вземат пари за него от клиента. Ако не съберат достатъчно материал от хора като теб ще го купят от сток сайтовете.
Там по-евтините вървят по около 40-50 долара (за 15-20 сек материал), докъм 70-80 долара. Иначе може да стигне и над 200, ако е заснета по-интересна локация или случка.

Имай предвид, че числата са такива, защото в сток сайта лицензът за тази цена не е ексклузивен и видеото се продава по много пъти. Колко можеш да вземеш ти при пряко договаряне... само местен човек от бранша може да ти каже.

Автор: siluet   
Дата:   09-07-13 17:15

E-mile, благодаря ти за подробната информация, ще прегледам линковете и ще реша дали има смисъл да се занимавам с нея. [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »