Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Макро лещите ...
Автор: kkkolelo   
Дата:   14-06-13 14:46

Въпроса ми към вас любезни съфорумци вършат ли работа макро лещите?

Имам Макро Такумар 50/4, като макрото му не е 1:1. При много близки до обекта снимки резултатите не ме удовлетворяват - фокуса бяга, дофа е много плитък.

Почти същото е и при слагане на макро лещи - 49 мм на Хоя - +1, +2, +4, въпреки че си личи уголемяването на обекта.

Най комфортно и практически добри резултати съм получавал със Юпитер 11, 135/3.5, с поставен най малкия от трите макропръстена на м42 - отличен фокус, дълбок доф, отлично размазан фон ...

Явно нещата са много специфични, моля споделете опит ... обективи, комбинации ...

Отговори на това съобщение
 Re: Макро лещите ...
Автор: fotocolor   
Дата:   14-06-13 14:52

я снимай на 8-11 и тогава кажи за дофа.

Автор: didesignbg   
Дата:   14-06-13 14:53

Дълбочината на рязко изобразеното пространство зависи от мащаба, диафрагмата и формата. При макро като фактор се намесва и съотношението между преден и заден светъл отвор.
Макролещата прави ефективното фокусно разстояние по-късо, като същевременно ти позволява по-малко предметно разстояние.

Автор: kvakioh   
Дата:   14-06-13 14:55

Не знам толкова за макролещите, но макропръстените, екстендери може да се нарекат между байонета и обектив е доста добро решение. Понякога обаче не е най-евтиното.

Автор: Pavlov   
Дата:   14-06-13 14:59

Като си купиш истински добър макро обектив, ти минават мераците за такива приспособления.

Дата:   14-06-13 15:07

Е, бива с екстендерите, аз лично съм доволен. Ще взема да си купя един за Канон, да видя как е.

Дата:   14-06-13 15:29

Явно задоволителния резултат е многофакторен, както казва didesignbg. Щото както казах най добрия ми резултат и комфортна работа е с Юпитер 11 и най малкия екстендер от комплекта на м42. Почти същото е и с Хелиос 58/2 и най малкия макропръстен.

Като си взех макропръстени на на К байонет, веднага пробвах с Такумар 135/2.5 и Пентакс 50/1.4 ... Като по светлосилни от горната комбинация ... но резултатите бяха мазало ...

Иначе вчера най добрата снимка направих на ИСО 2000, забравено от предната вечер. Явно по голямата скорост е неутрализирало някакво трепване ... До 8 затварям, 11 май не съм пробвал, ще пробвам, само да не е било щото съм нямал потвърждение на фокуса при толкоз затворена бленда. А с Макро Такумар-а 50/4 правя добри снимки, но когато съм по далече от обекта ...

Автор: quazimodo   
Дата:   14-06-13 15:57

И с макропръстени на М42 става при Канон. Само ти трябва адаптер . Ако търсиш АФ, тогава да, трябва ти оригинал. Иначе и с лещи и с пръстени удачните бленди са над 8. А статива и дистанционния спусък не са излишни.

Автор: hose   
Дата:   14-06-13 17:42

някога съм снимал с макро лещи - може да извадиш читави резултати
удобството на тях е че ти се запазват мерене и АФ и ел. бленда и всичко, което при екстендерите или при обръщане на нормален обектив нямаш (зависи нали, но в общия случай изчезват)

най-добрите резултати имат разбира се макро обективите

ако искаш наистина рязко изображение и дълбочина - статива е задължителен при всички варианти за макро
тогава можеш да ползваш и ниско исо, което винаги е за предпочитане

Автор: benzol   
Дата:   21-02-14 09:40

Здравейте
Струва ли си да вземам макро лещи за обектив 18-55 IS,гледам в един онлайн сайт се продават евтино с филтри и сенник (made in China),защото за момента нямам възможност за макро обектив(но по нататък ще си взема)тялото е 350д
Комплекта ще ми излезне 60лв

Дата:   21-02-14 09:51

Не, не си струва.
Бях си купил на времето макро леща за същия обектив - най-безсмислено похарчените ми пари за фототехника [smilie2]
Спести си парите за истински макро обектив.
А ако търсиш по-евтина алтернатива - един ръчнофокусен обектив на M42, макропръстени за него, и преходник към EOS. Може да ги събереш тези неща в по-малко от 100 лв.

Дата:   21-02-14 10:16

Добре,ще те послушам.Гледам има евтини вариота на Тамрон и Сигма с макро за 200-250 лв на кое от двете да се спра като марка.

Дата:   21-02-14 10:19

Взех, че купих екстендер 12мм Канонски, добре е между 24 и 55мм със стария китов. С твърди 30 и 40мм също добри постижения.
За най-евтино, вместо лещите, един ринг с резба като на филтъра обектив и обектива обърнат. 10-20лв е.

Автор: tziko   
Дата:   21-02-14 10:34

Ако вече имате качествен макро обектив, може да му сложите една леща от пред за още по-голям ефект, НО лещата трябва да е в диапазона 1-4 диоптъра, от там на горе има загуба на острота и още куп неща които понижават качеството. Всъщност тези неща ги има и в 1-4 диоптъра, но не са толкова фрапиращи. На китаци и на разни твърди обективи които не са макро - няма смисъл, няма да станат макро с една леща. Доброто макро си сака обектив, познания и светлина.

Дата:   21-02-14 10:51

benzol написа:

> Добре,ще те послушам.Гледам има
> евтини вариота на Тамрон и Сигма с
> макро за 200-250 лв на кое от двете да
> се спра като марка.

Виждал съм доста добри резултати с Tamron 70-300. С него може да се постигне увеличение до 1:2, което в повечето случаи върши работа.
Недостатъкът обаче е, че това става на 300 мм. А обективът е без стабилизация. Така че ти трябва много стабилна ръка или статив, и във всички случаи - силна светлина.
От друга страна, в момента в базара има Canon EF-S 60/2.8 USM macro за 400 лв. Прекрасен обектив за кроп тяло, особено на тази цена.

Дата:   21-02-14 11:08

Разбрах че твърдите обективи макро са доста по добри но за сега не разполагам с такъв бюджет,а въпросния тамрон може да се намери дори и под 200лв в БГ а в Ebay към 100-130лв.А на Sigma и Tamron какво им е означението за стабилизация?

Автор: tziko   
Дата:   21-02-14 11:09

Снимал съм с такъв Тампон - никонски вариант. Не е зле макрото, мин. предметно е 95см което е добре за насекоми. А много светлина трябва за квото и да е макро с къвто и да е обектив.

Автор: compur   
Дата:   21-02-14 11:17

За Sigma - OS означава стабилизиран.

Дата:   21-02-14 12:04

Хм ... Чико, аз си взех АФ Сигма 105/2.8, макро 1:1, но трябва изключително близо (макс до 30-40 см) да фокусираш, че да бъде 1:1 ... а това от една страна плаши добитъка [smilie5] , а от друга всяко леко трепване проваля фокуса ... Некви идеи и опит в туй отношение ... пръстени, лещи ... статива само теоретично е възможен ... за статични обекти да, ама за фауна [smilie2]

Автор: simbon4o   
Дата:   21-02-14 12:21

Понеже съм писал вече много пъти, дори наскоро по темата ще бъда кратък.

1. За плашливи гадини 100мм макро обектив не върши работа.
За плашливи гадове е добре да се ползва нещо по-дълго около 200мм и нагоре. Според ситуацията може да му се добавят екстри(макро лещи, екстендери).

2. Макро лещите комплекти от по 1 2 4 и 10 диоптъра са боклуци понеже са едноелементни и генерират голямо количество аберации, омъгляване и т.н.

3. Хубавите макро лещи са многоелементни(като обектив) или направо обектив обърнат пред друг обектив, може и самостоятелно.

4. На големи увеличения(над 1:2), за да се получи прилично дълбок фокус трябва обектив със слаба дифракция, много острота и изкуствено осветление(или високо исо, но от него винаги пада качеството).

5. АФ при увеличения по-големи от 1:2 поне на мен ми пречи.

Автор: papadok   
Дата:   21-02-14 19:28

Вие тези "плашливи" гадинки, да ги снимате ли сте тръгнали или да ги плашите! За тяхното снимане не е задължителна дълга оптика, задължителен е опита! При неправилен подход и най-дългото макро няма да ти помогне.

В определени ситуации с проксарни лещи се постигат великолепни резултати. Не е правилно да им лепваме етикетът "боклуци".

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »