Автор: tzl
Дата: 29-05-13 02:16
Не само в сток фотографията, но навсякъде във фотографията няма голямо значение каква техника ще ползваш, стига да вършиш работа, която да се купува от клиентите.
Установил съм, че повечето от любителите имат повече техника и повече излишни пари за техника, отколкото тези, които поддържат бизнес.
Техниката има значение главно ако се снима в неблагоприятни условия и това колко ще издържа тази техника на натоварване. При благоприятни условия и добра светлина, почти всичко, което може да снима, ще направи добър кадър. Когато човек понавлезе в детайли в нещата, тогава ще знае кой инструмент за какво би бил по-добър, както умелият дърводелец знае, че ренде №5 и ренде №1 са за съвсем различни неща, независимо, че е "просто" тяло с нож под ъгъл.
Ето защо човек с опит ще знае дали му трябва 7Д или 5Д2 или 5Д3 или С100. Ще знае дали му трябва 35мм или 24-70мм. Ще знае дали му трябва мощно осветление или по-малко шум при високо ISO. Затова най-важното е да знае човек какво ще снима. Като знае какво ще снима, да се задълбочи в това как се снимат снимките, които са му направили впечатление. След това да намери кое колко струва и да тегли чертата и да види какви биха му били разходите.
Можеш да снимаш сток снимки и с т.нар. "сапунерка", стига да знаеш как. Сток снимките са просто ширпотреба снимки. Аз съм купувал сток снимки на гнезда на орли например и не бяха с кой знае какво качество и бяха 3-4 мегапикселови. Но ми трябваха за едни сложни монтажи преди време. Бяха точно със светлината, която ми трябваше и във вида, който ми трябваше. Някой ги беше щракнал ей така и точно тези снимки ми свършиха работа. Мен не ме беше грижа дали е от сапунерка снимката или със старо тяло и дали е 12 или 18 мегапиксела. Тогава и 3-4 мегапиксела ми свършиха работа.
Аз също съм качил някакви сток снимки на няколко сайта, но видях, че за мен лично е загуба на време, тъй като отделям доста време върху снимките си и накрая да кача 50 снимки (което става бавно) и да ми платят по $0.25 на кадър, върху който съм прекарал значително време, просто не е продуктивно. Това, че можеш да снимаш неща, които някога могат да се продадат, не е нещо невъзможно. Но да печелиш и да се издържаш от сток е съвсем друга работа.
Примерно каква е раликата между 7Д и 1000Д? Най-общо казано, 7Д може да снима в по-кофти светлинни условия и да извади по-детайлна картинка. Ще се види ли разликата ако качиш снимката в 900х600 във фейсбука? Не. Никой няма да разбере дали е снимано със 7Д или с 1000Д.
Знай, че хубавата снимка скрива техниката, с която е правена. Хубава снимка може да се направи с всякава техника. Лоша - също. Има повече лоши снимки с хубава техника, отколкото хубави.
Публикацията е редактирана (29-05-13 02:25)
|
|