Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Lightroom или Photoshop
Автор: kollev3   
Дата:   18-02-13 20:07

Здравейте,до сега съм ползвал само пикаса за обработка на снимки,може ли да споделите коя от двете програми е за предпочитане за обработка на снимки Lightroom или Photoshop.[smilie11] Тъй като искам и обработване в RAW.Има ли някаква разлика между програмите които се разпространяват безплатно и тези които са платени...Бързина на работа и сигорност[smilie11] Къде мога да изпробвам на практика как се случват нещата,преди да си сваля или купя...[shtrak] [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Lightroom или Photoshop
Автор: lion4e   
Дата:   18-02-13 20:14

Не ти завиждам...[smilie21] от пикаса към шопа...от Рила към Еверест, купи си книжка[cool]

Автор: MauMyHa   
Дата:   18-02-13 20:27

и двете[smilie5] !

Автор: tzl   
Дата:   18-02-13 20:36

Lightroom е добър в организирането на снимките, в сортирането им, оценяването им. Примерно имаш 100 снимки. Искаш да избереш най-добрите 3. Даваш оценка 1 звездичка на всички, които стават за нещо. После от тях слагаш 2 звездички на тези, които са добри и т.н., докато филтрираш резултатите, които искаш. Можеш да Export-ваш множество снимки с автоматично сложен воден знак. Можеш да пипаш crop, яркост, контраст, бял баланс, сатурация и какво ли още не на множество снимки наведнъж. Чудесен е за обща обработка и за тези, които не пипат много детайли по снимките си. Примерно доста хора, които снимат пейзажи пипат цялостно по кратинката си. Я ще сложат слайдера за сатурация най-вдясно (не се препоръчва), я нещо друго, я градиент. За такава работа е чудесна програма. Аз лично я препоръчвам. По-евтина е от Photoshop-a около 2-3 пъти (не съм гледал цените скоро).

Lightroom позволява и да се прави лек ретуш. За лек ретуш, пейзажи, семейни, туристически снимки — чудесен софтуер.

Аз го ползвам най-вече за организация на снимките си и по-лесна работа с множество от снимки.

Photoshop ти дава възможност да правиш почти всякакви корекции по 1 определена снимка. Т.е. там е вече ако искаш детайлно да се "задълбаеш" в снимката и да правиш някакви по-сложни неща от това, което Lightroom предлага.

Ако ще си купуваш и двете, защото си сметнал, че нещо във Lightroom не ти достига, вземи си Photoshop Elements, а не Photoshop. Ще имаш функционалност, която ще ти е напълно достатъчна за почти всичко. С Photoshop Elements не знам дали не вървеше заедно и Adobe Bridge, което ти позволява работа с RAW файлове. Така може да спестиш от Lightroom, но пак да имаш възможност да работиш с RAW файлове. Аз лично ползвам Lightroom, а Bridge не съм го ползвал, но знам, че и там можеш да работиш с група файлове, но няма удобствата на групиране и оценка на Lightroom. Photoshop Elements струва 100-на лева.

Всички тези софтуери можеш да ги свалиш с пробни версии и да прецениш кое ще ти върши работа и да си купиш каквото избереш.

Автор: name1993   
Дата:   18-02-13 20:43

В никакъв случай не взимай Photoshop Elements (даже не го пробвай). Останалато е твой избор. Може да пробваш Lightroom (генерализирано) + GIMP (безплатна; за някои по-специфични редакции). Край.

Автор: kollev3   
Дата:   19-02-13 08:48

Пробните версий еднакви ли са с платените...Веднъж пробвах Lightroom но кропването ми се стори по-бавно и по-неприятно,спрямо пикаса.Всичко друго ми хареса...[shtrak] [smile]

Автор: photostoykov   
Дата:   19-02-13 09:38

Lightroom и Photoshop са две различни нива на софтуер за обработване на растерни изображения. Не е случаен факта, че пълното название на Lightroom е "Adobe Photoshop Lightroom X.X".
Препоръчително е усвояването на първо ниво, т.е. Lightroom, а след това използването на Photoshop за дълбоко редактиране и авторска намеса.
Не трябва да се забравя, че Photoshop e дизайнерски продукт, изучаването и най-вече свободното боравене с него отнема дълъг период от време.

Публикацията е редактирана (19-02-13 09:39)

Дата:   19-02-13 10:50

Платените версии са еднакви като пробните с тази разлика, че след изтичане на пробния период спират да работят.

Автор: kymmerian   
Дата:   19-02-13 11:06

photoshop-elements e chudesna alternativa :)

Автор: victory13   
Дата:   19-02-13 14:37

абсолютно съм съгласен [smilie24] ... обаче за роу кадри се пита
тук вече може да се мисли за безплатни алтернативи, от които могат да се отбележат роу терапията и фотиво... от платените е модерна и фото нинджата... има много голям избор на софт в момента, просто трябва да се концентрираш някъде и да дълбаеш [shtrak]

Дата:   19-02-13 14:56

http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?platform=Windows&product=40

CameraRaw върви към Photoshop Elements.

Ако човекът избере Elements, нека свали пробната версия, да тества с няколко RAW файла и след това да ги редактира в самия Elements.

Другият вариант са безплатни RAW софтуери, за които не мога да дам ннение в момента.

Автор: prisonbreak   
Дата:   20-02-13 10:34

Като tzl[smilie24]

Автор: prisonbreak   
Дата:   20-02-13 10:35

tzl написа:

> Платените версии са еднакви като
> пробните с тази разлика, че след
> изтичане на пробния период спират
> да работят.

има си разни "лекарства" [shtrak]

Автор: tuizzl   
Дата:   20-02-13 22:33

И двете програмите така са направени, че винаги в даден момент трябва да ползваш и двете. Lightroom се учи бързо с видео уроци от Lynda.com. Обаче при Photoshop трябва повече да почетеш. Спирай да да си следиш темата а засядай да четеш или да гледаш видео уроци.
Успех!
:)

Автор: compur   
Дата:   21-02-13 09:59

ми то и фотография научаваш от Lynda.com... [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »