Автор: tzl
Дата: 18-02-13 20:36
Lightroom е добър в организирането на снимките, в сортирането им, оценяването им. Примерно имаш 100 снимки. Искаш да избереш най-добрите 3. Даваш оценка 1 звездичка на всички, които стават за нещо. После от тях слагаш 2 звездички на тези, които са добри и т.н., докато филтрираш резултатите, които искаш. Можеш да Export-ваш множество снимки с автоматично сложен воден знак. Можеш да пипаш crop, яркост, контраст, бял баланс, сатурация и какво ли още не на множество снимки наведнъж. Чудесен е за обща обработка и за тези, които не пипат много детайли по снимките си. Примерно доста хора, които снимат пейзажи пипат цялостно по кратинката си. Я ще сложат слайдера за сатурация най-вдясно (не се препоръчва), я нещо друго, я градиент. За такава работа е чудесна програма. Аз лично я препоръчвам. По-евтина е от Photoshop-a около 2-3 пъти (не съм гледал цените скоро).
Lightroom позволява и да се прави лек ретуш. За лек ретуш, пейзажи, семейни, туристически снимки — чудесен софтуер.
Аз го ползвам най-вече за организация на снимките си и по-лесна работа с множество от снимки.
Photoshop ти дава възможност да правиш почти всякакви корекции по 1 определена снимка. Т.е. там е вече ако искаш детайлно да се "задълбаеш" в снимката и да правиш някакви по-сложни неща от това, което Lightroom предлага.
Ако ще си купуваш и двете, защото си сметнал, че нещо във Lightroom не ти достига, вземи си Photoshop Elements, а не Photoshop. Ще имаш функционалност, която ще ти е напълно достатъчна за почти всичко. С Photoshop Elements не знам дали не вървеше заедно и Adobe Bridge, което ти позволява работа с RAW файлове. Така може да спестиш от Lightroom, но пак да имаш възможност да работиш с RAW файлове. Аз лично ползвам Lightroom, а Bridge не съм го ползвал, но знам, че и там можеш да работиш с група файлове, но няма удобствата на групиране и оценка на Lightroom. Photoshop Elements струва 100-на лева.
Всички тези софтуери можеш да ги свалиш с пробни версии и да прецениш кое ще ти върши работа и да си купиш каквото избереш.
|
|