Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 В какъв формат печатаме от цифрово на хартия най-добре?
Автор: ludiakolio   
Дата:   29-12-12 10:30

Покрай празниците реших да изнеса 1-2 албумчета с кадри от тази година и изпаднах в тази дилема.Размерът е примерно 10/15см.Проблемът е ,че печатам на няколко пъти в различни студия от jpeg и все нещо ми липсва като детайл в резултата спрямо екрана и снимката,и може би липсва нещо в сенките(цветовете горе долу ги докарва).Предполагам,че някои от хората във форума си имат фото-студио.Та въпросът ми е-споделете мнения или съвети в какъв формат и размер на цифрака да ги давам нещата,хем да не се тормозят много в студиото,хем качеството от цифрака да се изобрази оптимално.

Благодаря[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: В какъв формат печатаме от цифрово на хартия най-добре?
Автор: MikeDimit   
Дата:   29-12-12 13:37

София, фото Гърбачев, на Раковска срещу операта. Едно към едно jpeg-а. Както си го гледам на екрана, така е и на снимката.

Публикацията е редактирана (29-12-12 17:42)

Автор: tzl   
Дата:   29-12-12 14:30

Много зависи какво виждаш на монитора и дали е калибриран. Още повече зависи дали мониторът на фото студиото е калибриран и дали имат актуален профил за принтера си.

Да предположим, че от фото студиото са изрядни, но твоят монитор е на 100% яркост. Тогава ще получиш албумчета с тъмни снимки. Примерно ако ти е на 100% ще виждаш разни детайли, които няма да се виждат при нормално калибриран монитор (и на принта няма да се виждат също). Тогава ще си мислиш, че ти липсват неща. Ако не ти е калибриран монитора, също можеш да очакваш какви ли не цветови разлики.

Затова най-добре е или да имаш калибриран монитор (в случай, че не ти е калибриран) и да видиш как изглеждат нещата ИЛИ ако може да погледнеш на монитора във фото студиото дали всичко изглежда добре, както го искаш.

...а ако фото студиото няма калибрирана техника, тогава отклонението ще е още по-голямо.

Аз лично предпочитам печатане поне в А5 формат, а най-удобно за разглеждане е А4. Но когато съм печатал албуми (3-4 пъти), вътре не съм слагал по 100+ снимки, а примерно 15-20. Така може да се види всяка снимка детайлно.

Публикацията е редактирана (29-12-12 14:39)

Автор: kadar   
Дата:   29-12-12 15:54

Печатам всеки ден , само 20-30 ! Останалото не се чете ! Много ми е дребно !
Печатам на Фронтиер 500 и съм щастлив !

Автор: pefoto01   
Дата:   29-12-12 16:01

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: kadar   
Дата:   29-12-12 16:26

Ами да дам съвет , ма не знам нашия човек къде е ?
Тук ли там ли [cool] [cool] [cool]

Автор: MarinY   
Дата:   29-12-12 18:13

Отговорът се крие в поне 10 теми от ФФ, книжки и филчета в ютуб.
И той е:
- калибриране на твойта система.
- същото при печатащия.
- оразмеряване на кадъра спрямо размерът на печатане (240-300 dpi)
- запис в RGB цветно пространство.
- корекции на levels и curves според принтера.
- доста по-як шарп от добре направения за монитор кадър.
- и най-важното - забравяш да търсиш 100 процента покритие между монитора и копието. (причини много и е дълго писането) [smilie3]
[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   30-12-12 00:24

Фотото на Раковска срещу Операта

https://photo-forum.net/static/forum/2010-09/xeqp2243.JPG

Дето на един мой тестов файл казваха профил [smilie10]

Дата:   30-12-12 00:28

Ако имате езикови забележки подарете тълковен речник. Темата не е за езикова култура, така че по същество, за да се уважава автора.

Публикацията е редактирана (30-12-12 00:33)

Автор: Блясък   
Дата:   30-12-12 09:37

На колкото студия съм поръчвал снимки, все съм бил недоволен. Мисля че ползват някакви автоматични филтри (въпреки че съм им казвал да не корегират файла), които са удобни може би за снимки от отчаяни сапунерки, или пък удобни за кописта. Предполагам Аутолевълс и ЯК денойс. Освен това бримчат контраст, за да изглежда снимката "добре". Резултата е точно такъв, от какъвто се оплаква Кольо - Липса на детайл, омазани лица и пластмасово излъчване, както и липса на разработка в тъмното и много светлото.
Родих се като си купих мастилен фотопринтер. Там нещата излизат като хората.

Дата:   30-12-12 11:14

MikeDimit, темата е "В какъв формат печатаме...". Не за препоръка на фотостудио, не е и за реклама. А неразличаването на тестов файл от профил говори не за езикова, а за професионална неграмотност. Отделно обстоятелството "Едно към едно jpeg-а. Както си го гледам на екрана, така е и на снимката." не решава никакъв проблем от управлението на цвета. Защо е така пише в книжките или се учи на платени курсове.

Към питащият: 8 битовият джипег в sRGB няма недостатъчци относно печатането на минилаб. По-важно е какво има във файла и как това е съобразено с изискванията на печатащото устройство. Ако работиш на калибриран монитор, ако минилабът е калибриран правилно, ако не ти пускат допълнителни корекции снимките ти трябва да излизат добре. Като виждаш голяма част от работата остава за теб.

Автор: langel   
Дата:   30-12-12 12:13

И от химията зависи.

Дата:   30-12-12 12:22

Това не е проблем на потребителя. Ако машината е профилирана и калибрирана правилно цветовите отклонения, породени от химията, ще бъдат отчетени и компенсирани.

Дата:   30-12-12 14:30

asahi
И аз не знам какво е тестов файл (може би текстов? или тестови?), а все пак работя с компютри от 25 години. Забележката Ви след това е крайно детинска. Както и да е - и на Вас весели празници[beer]

Дата:   30-12-12 15:07

Весели и на теб [beer]

Автор: ludiakolio   
Дата:   30-12-12 16:53

Благодаря за съветите,май и аз трябва да се ориентирам към купуване на машинка за печат при домашни условия.
Стана ми любопитно,че след като изнеса роу -файла в цял размер без компресия в тиф примерно и файла е с 3 -пъти по-голям размер,а като го изкарам в джипег с около два пъти по-малък от първоначалния.Та дали като ги дам и двата за печат ще има видима разлика в резултата?

Публикацията е редактирана (30-12-12 16:58)

Автор: Shri   
Дата:   30-12-12 17:20

Докато не си купих мастилено-струен принтер и оборудване за калибриране на монитора и създаване на ICC профили за комбинацията принтер-хартия не видях свястна моя снимка, отпечатана в студио. Така, че помисли по въпроса.
[smilie8]

Автор: tzl   
Дата:   30-12-12 17:38

Ако няма да печаташ за комерсиални работи, ще ти е по-евтино да си намериш качествено място, където да отпечатваш, а не да купиш принтер, защото там не е евтино. Ако мислиш, че евтин мастилено струен ще ти свърши работа, трудна история. Ще сменяш мастила често, а те не са евтини. Хартията също не е евтина. Да не говорим за хардуера за калибриране, който изисква принтерът да отпечата хубави солидни цветове на хартията (т.е. ще ти хаби мастило, когато калибрираш). И при евтин принтер и скъпи мастила, ще ти дойде малко нагорно. Ако мислиш, че ще минеш с 300-500лв за всичко, доста ще се заблудиш.

Просто си намери място, където да отпечатваш. Вземи един файл, дай го на 5-10 места за А4 формат, плати 30-40лв за всичко това и сравни. Там, където е най-добро, ще даваш да се печата.

Или ако трябва помоли колеги да разпечатат вместо теб и си плати колкото се уговорите.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   30-12-12 18:33

Епсон 4900 или по-висок е добро решение.
Обаче ако не ти се дават много пари, просто намери студио, което работи с него.
Защо да се ограничаваш в избора си на хартии?
Пък и няма нужда да купуваш огромни количества от дадена хартия.
Нямаш и грижи.
Ето ти пример:
http://www.essteticprint.com/

или
http://photo-place.org/

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »