Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
След 5 посещения на сервиз 2 в Мюнхен и 3 в централата в Дюселдорф, най накрая д800 е пак при мен със същия проблем с автофокуса. Лично единия от шефовете в Дюселдорф се опита да ме убеди, че повече от камерата не може да се изстиска. На път съм да му повярвам. Вчера тествах 4 броя д800. Три на фотографи и един чисто нов в магазин. Оказа се, че моята бройка се справя най добре.
Въпроса ми и е отправен към хората имащи този апарат - вие имате ли го този проблем? Ако не сте забелязали можете ли да направите един два малки теста и да споделите резултата. Не искам да му вярвам на този, че камерата не може да фокусира по добре, но от миналите през ръцете ми 6 - 7 бройки се налага да му вярвам.
Малко по подробно за проблема. Без значение кой обектив ползвам, проблема е най забележим при най широката част на обектива. Тоест със 14-24мм на 14мм, 70-200мм на 70мм и прочие. Като от значение е и разстоянието до обекта. Качвам и няколко снимки на теста който направих.
Надявам се поне на един който да каже, моята камера е супер и фокусира супер на всички фокусни точки.
I have a nice focusing D800 and my friends also have early D800s without AF issues.
But later in the summer I ordered a 2nd D800 and it could not AF to save it's life. I returned it and was trigger-shy to get another.
I'm thinking of getting a 2nd body again, but I don't like the D600. So is the D800 AF issue now a thing of the past or are they still shipping out units with the issue. Please reply ONLY if you have applicable info.
Thanks!
Robert
Явно има кофти партиди. Във всеки случай е скандално. Би трябвало да ти го сменят с нов.
If you're not aware of the "D800 left-sensor focus problem", you need to be. For quite some time in 2012 Nikon shipped a large number of cameras with sensor alignment issues. This appears to have stopped in the US with serial numbers higher than about 3055000. Cameras with numbers lower than that should be tested (see my article) and returned to Nikon for warranty repair if found to have the issue.
Нали е тествал с нов и още 4-5 други и неговия се справя най-добре. От какво разтояние фокусираш?
Не знам дали е до фокусната система или до обектива, но аз имам подобен проблем с 24-120 на Д7000. От 24 до 50мм е точно като при теб, мек фокус. От 50мм и нагоре до 120 е супер остър. И сега съм пред дилема дали е от апарата или обектива.
Пробвал ли си метода с твърд обектив? Примерно 85мм 1.4 или 1.8Г?
При мен със 85мм 1.8Г е перфектен фокуса без никаква корекция. Мисля си, че нещо тия варио обективи издишат на новите тела.
Това е сериен номер за САЩ, които са различни. Европейските почват със 6-ца.
Френчев, ще пробвам нещата, ще бъде ли късно ако е след няколко дни :), че да може да е всичко както си му е реда и да ми минат няколко задачки от главата.
В момента имам две тела моето и едно на NPS Nikon. Kaто ми предложиха да задържа тяхното ако искам ако реша че е по добро.
Това новото д800 което пробвах вчера, беше нова. Тук текучеството е голямо и ме съмнява че е застояла бройка. При положение, че миналия месец там нямаха такъв.
Сега направо съм шах и мат. Май ще задържа техния и ще снимам няколко месеца така. На лято може да го шитна в ебай и после да тествам пак нови бройки.
Моят D800E е с мен вече месец и съм много доволен. Не ми е правило впечатление и фокуса да бяга. Трябва обаче да призная, че не съм гледал пиксел по пиксел, затова и ще ми е интересно да изпробвам и аз. Ще мога да го тествам с светлосилен обектив, като както е в теста ще го затворя до 2.8, за да може да е сравним резултата.
Направихме тест с Д800 от най-първите бройки на мой приятел Дани Нановски.
С всички нови никори 85/1.4G, 50/1.4G , 24/1.4G даде сериозен бек фокус. С корекция от тялото се оправя идеално. Мисля че искаше -10. С лайфвю АФ обаче е перфектно точен.
Старите никори 50/1.8, 24-70/2.8 и 50/1.4 ковеше фокуса без корекция.
Със Сигма 50/1.4 си прави каквото си иска, ту фокусира, ту не фокусира, а ако опиташ да въведеш корекция се омазва тотално.
Уф, с тея странични Аф зони само драми... Затова страшно ме накефи Оли ОМ-Д5. Ако искаш и в самия ъгъл на дисплея можеш да зададеш АФ зона и работи както централната, няма разлика.
Не му говорте глупости на човека. Всички Аф зони трябва да работят идеално. С Д600 и 85/1.8 ми трябваше +3 ама си ковеше със страничните. За какво изобщо Ви е централна зона не ми е ясно. (ковеше да се разбира че от 300 снимки 10-20 са мекици или направо ги е отървал. Това само на бленда над 2.8 т.е. 1.8, 2)
ПП Факт е, че продължават хората да се оплакват от фокуса на Д800. Пък и щом си NPS те са положили вероятно всички усилия на които са способни.
@ Frenchev, Опиши моля, точната постановка за тест (бленди, разстояния, чарт...) и като я повторя ще споделя резултатите.
Имай предвид, че е изключително важно при такива тестове да има паралел: Тяло-чарт.
Поздрави.
mmddmm много лесно можеш да се ориентираш, по самата ми снимка. Погледни целия кадър вграден в снимката ми.
Не съм мерил сантиметрите, но направи така.
Разпечатай същият чарт на лист с формат а4.
Слагаш обектива на 14мм, нагласяш най лява фокусна точка и визуално я слагаш в средата на полето за фокусиране.
Отдалечаваш апарата толкова, че края на листа а4 да съвпадне с края на кадъра.
При тези условия ще имаш същото разстояние като моето. При мен при 14-24 най ясно се забелязва проблема от всичките ми обективи.