Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Panasonic LUMIX GF1(GF2) vs Samsung NX100 + палачинка ?
Автор: satyno   
Дата:   03-10-12 16:22

Необходима ни е на мен и дъщерята малка камерка, която да заменя Д90 и 40Д в много ситуации.
Трябва да е евтина, с добър фокус на светло и тъмно, с обувка за светкавица за някакъв глупав тригер, хубава картинка в RAW do 800 ИСО (1600?), да фокусира ( относително) бързо с палачинката и да може да се работи удобно с ръчнофокусни обективи с преходници.

Panasonic LUMIX GF3 (черен) + обектив Panasonic LUMIX G 14mm f/2.5 + карта Panasonic RP-SDN08G SDHC 8GB (Class 4) за 650 лева продаван от Photosynthesis отговаря почти на тези условия. (Дъщерята харесва по-широкото, но и тя би предпочела Panasonic 20/1.7). Има ли снимали съфорумци с Panasonic LUMIX GF1, GF2,
GF3 ( GF5 вече ми е скъпо заедно с обективите) и някакви лични впечатления и разлики между тях? Ценово и качествено сравнение примерно със Samsung NX100 и съответните 20/2.8 и 30/2 обективи?

Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Panasonic LUMIX GF(x) + палачинка ?
Автор: qpalzm   
Дата:   03-10-12 17:33

Нямам нито един от апаратите но съм имал възможност да сравнявам доста апарати включително тези.ГФ3 и палачинката ще вършат работа.ГФ1 е остарял доста.ГФ2 е сравнително по-нов и има обувка за светкавица.Самсунг нх100 е добър но има нещо в него което е странно.Няма разлика между самсунга и гф3 въпреки по-големият сензор.За панасоника има повече обективи.Имай предвид че тези тела който са изброени вече са морално остарели.

Публикацията е редактирана (03-10-12 17:34)

Автор: s_dyakov   
Дата:   03-10-12 17:40

14-ката е много хубав обектив - остър и компактен. За тяло бих си харесал по-скоро Олимпуско - за Панасонишките не мога да коментирам.

Дата:   03-10-12 17:47

Panasonic LUMIX GF3 вярно, че няма обувка, и GF-5 също няма, може ли да се излагат така...
А това че са морално остарели няма проблем, ако вършат работа-)

Дата:   03-10-12 17:47

Да обаче не се продава комплект с олимпуско тяло.Иначе и аз бих взел олимпус ако имах избор между тела от нисък клас.

Дата:   03-10-12 17:49

Ми нямат.Осакатиха ги много гадно.Че даже гфз няма микрофон.Единственото тяло което е ново и има обувка е гх1 но е над бюджета ти.

Автор: s_dyakov   
Дата:   03-10-12 18:24

Само обективчето го има из ибей за към 300 лв. Но пък трябва и тяло да си търсиш..

Автор: stef7   
Дата:   03-10-12 19:44

Имам Panasonic GF1, GF2 + двете палачинки 14мм f2.5 и 20мм f1.7, макар че мисля да продавам двете тела защото имат достоен заместник.
За снимки според мен GF1 е по-добрият поради простата причина че има повече копчалъци за управление, по-удобен е за ползване, малко по-голям. Определено го предпочитам в това отношение. и като чета по форумите за повечето хора е така. Като качество на снимките, високи ISO не виждам особена разлика. Предимствата на GF2 са във видеото, което за мен е важно. Затова и го купих, заради малко по-доброто видео. Има стерео микрофон и Full HD 1080p, докато GF1 е моно и само 720p. И за двата има хак за по-висок bitrate на видеото, което води след себе си малко по-добро качество. Ако видеото не те интересува мисля че GF1 е по-добрата камера за снимки. GF3 е съвсем орязан откъм копчалъци за управление, видеото отново е моно, т.е. за мен е стъпка назад спрямо GF2. (А и не само за мен)

Фокуса и на двете камери с 14мм палачинка е бърз и точен. Нямам оплаквания. 20мм палачинка е страхотен обектив, но струва поне два пъти по-скъпо от 14мм. Втора ръка надали ще го намериш под 600лв. Но си струва парите. Фокуса му не е много добър. По-бавен е, понякога се лъже и ходи 1-2 пъти напред назад докато го натамъни [smile] . Това е недостатък на обектива не на камерата.
И двата обектива имат своите предимства, затова ги имам и двата [smile] . Но първи си купих 20мм, за 14мм се колебах. Така че дъщеря ти според мен се е ориентирал отлично.

До 800ISO снимките са ОК, шума не е много и за смешните пари за които се намират двете камери - по около 300лв, че и по-малко е напълно приемливо решение и доста по-добре от която и да е компактна камера. За мен и двете камери се използваха предимно за тази цел, заместители на компактна камера, която да мъкна без притеснения навсякъде със себе си, да снимам снимки за спомен, видео за спомен и т.н. и ако ми хареса нещо за по-сериозно снимане. Те имат потенциала и за последното.

GF1,2,3 имат само LCD и нямат визьор, нямат и прословутия "peaking". Което понякога (примерно в ярък слънчев ден) прави фокусирането с ръчен фокус трудно и неудобно. На LCDто ти дава голямо увеличение и се вижда добре дали си на фокус или не, въпроса е да се вижда добре LCDто. Ако ще се използват ръчнофокусни обективи е добре да се помисли за моделите с визьор, примерно G1, G2 струват малко по-скъпо, но удобството което дава визьора си струва. Но пък се губи компактността. Така че трябва да си наясно кое има приоритет за теб. Има и допълнителен електронен визьор за GF1,GF2, който се монтира на обувката за външна светкавицата, но казват не бил добър. За GF2 си носех често един 50мм f2.0 обектив от Zorki - който е доста компактен. 50лв. ми излезе общо преходника и обектива [smile] Е далече е като качество от 45мм f1.8 на Оли, ама за 1/10 от цената е направо супер. Става за портрети и умерено теле. Така че, да тези камери стават и за обективи с преходници, но понякога фокусирането може да труднично.

Ето тук има видео как изглежда GF2 + Юпитер 8 50mm f2 от Зорки:
http://www.youtube.com/watch?v=RkL91f0getI

Дата:   04-10-12 09:43

Благодаря на всички за споделените впечатления и особено на Stef!
Изборът е явно между GF1 и GF2, като продължавам да се интересувам от Samsung NX100 поради по-големия сензор и по-добрата картинка на високо ISO. ( Предполагам, че палачинките им имат сходно качество )

Re: Panasonic LUMIX GF1(GF2) vs Samsung NX100 + палачинка ?
Автор: RIMOHIT   
Дата:   04-10-12 09:55

30/2 палчинката на самсунг я хвалят много къде ли не.
NX 100 като тяло си има косури ама е на безбожно ниски цени за възможностите си. Стига да го намериш вече. Имат и още две палачинки , те може да се избира но за тях няма много писано

Дата:   04-10-12 12:14

Вярно е че самсунга има по-голям сензор но си има доста косури.Например на високо исо се справя като гф2[smilie11].Направен е от пластмаса и се чувства странно в ръката.Също аф е по-бавен.АКо искаш самсунг ти препоръчвам да попестиш за нх1000 която е далеч по-добра камера.Иначе наистина е по-евтин нх100.Палачинката е 30/2 е супер.Панасоник има далеч повече обективи от самсунг.Аз те съветвам да вземеш гф2 + палачинката.

Дата:   13-11-12 14:53

До известна степен вече съм съсобственик на GF2.

https://lh4.googleusercontent.com/-G9KxKm6sZ_Y/UKF_SoWBZQI/AAAAAAAAATc/VNTknzwsaf8/s1103/Kris.jpg

Снимката е с Индустар-61 Л/Д 55/2.8
Кажете с каква програма си обработвате снимките от панасониците. Пробвах с Lightoom и се разочаровах, сега се мъча със SilkyPix

Публикацията е редактирана (13-11-12 15:26)

Автор: mihajlov2   
Дата:   13-11-12 16:31

Не знам от какво си се разочаровал в Lightroom-а. Според скромното ми мнение е чудесен конвертор и редактор. Щом не ти харесва, пробвай с Phase One - Capture One Pro. Версията трябва да е 6 и нагоре (най-новата шестица е 6.4.4), за да поддържа Панасоник GF-2. Е, има и седма версия. Другият вариант е DXO Optics Pro, но за нея не съм сигурен дали поддържа твоята камера. Аз лично имам Панасоник G1 и съм много доволен и от трите конвертора (пробвал съм и трите). С малко повече игрички и СилкиПиксът става. Изобщо най-добрият конвертор е този, който си изучил и си свикнал с него.

Дата:   13-11-12 16:58

Лайтрумът не ми харесва главно защото няма селекции и маски, иначе доста съм работил с тази програма над файлове от 400Д. /Свикнал съм с NX2, който е доста хулен тук, но ги има тези благинки./ Споменатите горе програми нали също нямат тези възможности? Явно ще се наложи да изуча фотошопа...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »