Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Търся си "универсален" обектив за Никон
Автор: stanicha   
Дата:   10-09-12 01:34

Здравейте,

След сериозни проблеми с 18-55 се налага да се разделя с него и търся обектив заместител. Снимам с Д5000, 18-55 беше китов, имам и още един 55-200VR, но с него не мога да върша всичко. Това, което снимам основно са цветя и флорални аранжировки за сватби - букети, булченски маси, маси за гости и т.н., много от вас са наясно. Разбира се случва се да снимам и всякакви други неща - деца, репортажни снимки, улици и пейзажи. Преди време мислех да взема трети обектив, който да е твърд, примерно 50мм. Сега обаче се чудя дали той ще е достатъчен да покрива по-масовите ми нужди? Принцпино съм склонен да инвестирам около 500лв, може и за втора ръка. Гледах 85мм, 105мм, но не мога да преценя дали ще са ми удобни само четейки рецензии или гледайки снимки. 18-70 или 18-105 ми се струват логични заместители на китовия 18-55, но все пак бих искал да чуя и съвети на по-опитни фотографи. Склонен съм да се разделя с 55-200, за да направя нова окомплектовка с твърд и варио.

Предварително благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Търся си "универсален" обектив за Никон
Автор: io_bs   
Дата:   10-09-12 01:36

18-105mm предлага доста за парите си - остър, с удобна дължина, стабилизация [smilie24] Единственият му минус спрямо 18-55 е, че фокусира по-отдалеч.

Автор: iasen2   
Дата:   10-09-12 07:06

Много често жена ми ме пита как моя апарат е 6Мп а нейния смартфон е 8мп , а пък такива хубави снимки правя на детето .

Щом си пуснал тази тема, значи си разбрал , че разликата е в оптиката . Забрави за универсалните обективи , те приравняват твоя хубав апарат към сапунерките . Вземи си твърд обектив . Така ще можеш да правиш хубаво боке и ще имаш много добро цветопредаване. Успех. Щом снимаш цветя, това ще ти е много полезно.

Re: Търся си
Автор: kiromn   
Дата:   10-09-12 07:55

Бих ти препоръчал 28-105/3.5-4.5 Обектива е страхотен като острота, контраст, цветове, боке и т.н. и освен това има 1:2 макро, което за работата която вършиш ще е перфектно. Намира се около 200лв в базара.

http://flickriver.com/search/nikon+28-105mm+3.5-4.5/interesting/

Успех :)

П.с.
Оф, не видях че си с Д5000 и нямаш фокус със старите стъкла. :(

Публикацията е редактирана (10-09-12 07:56)

Автор: mitku   
Дата:   10-09-12 08:20

Накратко, в такъв бюджет горе-долу, универсален обектив - или Никор 16-85ВР (втора ръка - по-широк, по-качествена изработка, по-здрав, но по-скъп), или Никор 18-105ВР (този и за нов стигат парите - по-евтин, но по-тесен и по-чуплив), или Тамрон 17-50/2.8 (БЕЗ стабилизация, на старо - по-светъл, но без стабилизация... а моделът със стабилизация е доста по-слаб). Аз лично в подобно положение бих взел 16-85 (отново... защото на времето точно туй направих, а сега, въпреки че рядко го ползвам вече, не смятам да се разделям с него). Но всеки от трите споменати си има своите плюсове и който и да вземеш, ще е добър, ако се научиш как да ползваш предимствата му. [smilie7]

Автор: pefoto01   
Дата:   10-09-12 10:19

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-09-12 10:22

iasen2 написа:
> Забрави за универсалните обективи , те приравняват твоя
> хубав апарат към сапунерките.

Щях да се съглася, ако ставаше въпрос за 18-300мм например, но 18-105 си е много добро стъкло, особено за парите си.

Автор: tziko   
Дата:   10-09-12 10:30

35/1.8 също може да се нарече универсален, погледни го кво може и кво не [smilie3]

Автор: pumabg   
Дата:   10-09-12 10:30

Покупката на 18-105 е равносилно да снимаш със сапунерка...
По добре в случая си вземи Пен!

Дата:   10-09-12 10:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-09-12 10:35

[smilie23]

Автор: stanicha   
Дата:   10-09-12 21:20

Добре, интересно се получи. Благодаря ви за мненията. 16-85 прозвуча добре, но надскача бюджета. На старо гледам, че е около 700лв. 18-105 също е вариант, виждал съм на какво е способен.
Малко ми е трудно да преценя дали твърд обектив, бил той 35мм или 50мм ще са ми вършат работа във всякакви условия. Може би трябва да ги пробвам, за да преценя. Малко ми се струва трудно за пейзажни снимки или снимки общ план на сватба примерно, да ми свърши работа 50мм. Или греша? Можете ли да споделите конкретни примери.

Благодаря!

Автор: juslen   
Дата:   10-09-12 21:29

Виж Sigma 17-70mm 2.8-4.5 -тя ти е в ценовата категория и е по-добра от 18-105.

Автор: eewf   
Дата:   10-09-12 21:31

с 50 мм ще ти е нужно доста пространство за да снимаш сватбена маса... вземи си 35-ца...

Автор: stzz   
Дата:   10-09-12 21:53

След като 18-55 ти е върщил работа, вземи си същия за 100 и някой лев от базара и си снимай с кеф!
[shtrak]

Автор: tziko   
Дата:   10-09-12 22:08

Аз имам само 3 обектива, 18-55ВР, 35/1.8, 105/2.8ВР, от както имам последните 2, (близо 2 години), китака съм го слагал точно 4 пъти на апарата, не занам защо още го пазя, може би защото не обичам да си разпродавам нещата.

Дата:   10-09-12 22:44

Зависи и какво човек харесва да снима - аз например не мога без широко [smilie5]

Автор: juslen   
Дата:   10-09-12 22:57

Не става така бе stzz-прогрес трябва да има, развитие. Къде отива тръпката от смяната на обектива с по-добър.

Хората са казали една велика мъдрост: ''Китовия обектив е направен да го сложиш на апарата колкото да отидеш до магазина да си вземеш истински'' [smilie18] [smilie18]

Re: Търся си
Дата:   10-09-12 23:05

Автор: Morph   
Дата:   10-09-12 23:11

Прилична картинка вади 18-105, но този пластмасов байонет... Бях се засилил да го купувам ,но направих щателно проучване в нета. Попаднах на доста публикации за отчупени части от байонета, друг е въпроса за експлоатацията на обектива. Лично аз не бих рискувал с пластмаса. Сдобих се със Sigma 17-70 OS и съм очарован от обективчето.

Дата:   10-09-12 23:15

Ако не се хвърля апарата (със закачения обектив) и ако не се държи за обектива (избягвам да го правя), няма да има проблеми.

Автор: deathzone   
Дата:   10-09-12 23:23

Някой има ли паралелно сравнения на 18-105 срещу 16-85

Дата:   10-09-12 23:23

Автор: Morph   
Дата:   10-09-12 23:26

Позовавам се на публикации от интернет, ако нямах парите за Сигма-та, отнасях от раз един 18-105. С определения бюджет бих събрал още някой лев и бих взел втора ръка един 18-105 и един 50 1.8G, но втория се появява рядко и изчезва от базара за норматив.

Автор: kvakioh   
Дата:   10-09-12 23:31

Аз биох се замислил за универсално тяло...обективи има достатъчно...

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »