Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се снима с филмов фотооапарат без скала за чувствителност ?
Автор: anjsan   
Дата:   21-08-12 14:46

Попадна ми един стар филмов фотоапарат Dacora Dignette 300s (~67г.). Разгледах го , всичко нормално, оптично и механично си е наред ... щрака си . Реших да му сложа една цветна фотолента и да го пробвам как снима . Обаче след това търся скала да наглася чувствителността и не намирам . Ми сега , кво да правя ? Как се снима с такъв фотоапарат ?
Предполагам преди е имало само един тип филм ... черно-бял вероятно. Ако му сложа филм 100аса, 200аса или 400аса какви корекции трябва да направя при експонацията ?
Инак съм снимал с други филмови камери (телеметрични също)и сега понякога ... ама те си имат скала .

Ей за тоя апарат става дума http://camerapedia.wikia.com/wiki/Dacora_Dignette_300_S

Отговори на това съобщение
 Re: Как се снима с филмов фотооапарат без скала за чувствителност ?
Автор: tziko   
Дата:   21-08-12 15:14

Трябва ти светломер.

Автор: ipolit   
Дата:   21-08-12 15:15

?
Скъсай кутийката на лентата и вътре е нарисувано каква бленда и скорост да слагаш.
Има нужда да се сетва чувствителността, ако има нещо автоматично - бленда или скорост.
Този е с ръчни като го гледам.
Само автофокусът му е автомат[smile]

Публикацията е редактирана (21-08-12 15:23)

Автор: boni   
Дата:   21-08-12 15:24

http://joro.photo-forum.net/kurs.gif

Дата:   21-08-12 15:35

На апарата няма нищо автоматично и никакъв автофокус - всичко си е ръчно .[smilie3]

Светломер имам , ще пробвам да .

Публикацията е редактирана (21-08-12 15:37)

Автор: filippanchev   
Дата:   21-08-12 15:41

Апаратчето изглежда много симпатично. Много лесно можеш да запомниш скалите, че даже и да ги наизустиш, но можеш и да си направиш светломер от хартия. Аз имам такъв и е доста полезен,бързо се научават на изуст стойностите и в един момент става излишен.
http://expomat.tripod.com/
Има пдф, но аз си го нарисувах на ръка.
Ако запомниш ев и помниш правилото на лъки сийкстийн ще ти е още по-лесно. При слънчево време - исо 100, ф16, 1/125, исо 200, ф16, 1/250 и тн.

Иначе, светломера е най-лесен за ползване, но за тоя апарат не ти трябва, особено при положение, че едва ли ще снимаш в кой знае колко различни сцени и аз лично бих избягвал да ходя на тъмно с него без светкавица.

Автор: violator   
Дата:   21-08-12 15:57

[smilie3]

А и ако светломера е на годинки и използва силициева клетка.. демек да работи без батерия има не малка вероятност да те излъже. Провери преди да го ползваш.. ако има две скали, провери и двете.

Таблицата е напълно достатъчна. Ярко слънчице в градска среда.. 100ASA, f11, 1/125 е отправна точка. f16 е за моренце на плажа или за много светли обекти в града. Ако от това място където е f11, 1/125 отидеш на сянка блендата става 5,6.

[smilie24]

Дата:   21-08-12 16:05

Светломер няма апарата , а времето е до 1/300с.

Автор: violator   
Дата:   21-08-12 17:00

Е ти нали викаш, че имаш светломер. 1/300 спокойно можеш да приемеш, че е 1/250.

Дата:   21-08-12 17:14

Да , ясно . Аз говоря за самият апарат , а ти си имал впредвид външен светломер . Знам за селеновите фотоклетки... благодаря.

Автор: DEKOV   
Дата:   23-08-12 17:05

На старите апарати без експонометри и да има скала за чувствителност, това е само паметка да помним какъв филм сме сложили.
Имах и такъв случай, клиента казва :
"Като снимах в стая вдигнах исото на апарата, ама пак не станаха снимките"
(Става въпрос за филмов апарат)
[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »