Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 nd vs polar филтри
Автор: zpower   
Дата:   30-07-12 17:37

Бих искал да попитам знаещите, които имат опит с филтри - кой от двата филтъра да си взема на първо време за landscape. Не мога да си позволя и двата да ги взема наведнъж.
Става въпрос за Lee филтри. Има един set, който включва Hard 0.6 ND grad, a Pro Glass 0.6 ND standard, който мога да го взема. Другия вариант е да взема само поляризационен и после да надграждам?
Благодаря предварително, ако някой знае от опит!

Отговори на това съобщение
 Re: nd vs polar филтри
Автор: Andinov   
Дата:   30-07-12 18:15

Аз бих взел ND

Автор: atrifonov   
Дата:   30-07-12 18:50

най- добре и двата, но така или иначе при постобработка можеш да постигнеш градиентният ефект
Взимай поляризацията и няма да съжаляваш[smilie24]

Автор: 3df   
Дата:   30-07-12 20:40

Ами ако знаеш за какво се ползва всеки от двта филтъра и какви резултати дава съответния филтър. То знаейки какви снимки правиш по често сам ще си отговориш , кой от двата.

Аз лично ползвам само пола филтъра.

Автор: alsash   
Дата:   30-07-12 21:04

....интересно питане....защо не вземеш да поразсъждаваш сам...бих помагал!

Автор: Myth   
Дата:   30-07-12 21:18

Ако е м/у ND градиентен и поляризиращ, аз бих взел втория, липсата на първия може да компенсираш със снимане в клин.

Дата:   30-07-12 21:30

полара, доколкото знам помага да се премахнат отблясъците и небето да стане по синьо, ако разбира се има нещо синьо по него. Може би полара дава възможност да се отвори малко повече блендата и това е май всичко. За nd филтрите се иска повече майсторлък и вече зависи какъв коефициент имат на затъмнение дават възможност да се снима на по-отворена бленда и по ниска скорост, откъдето се постигат различни ефекти. Ами общо взето това е, което знам вкратце. Иначе мисля че имам горе-долу хубав апарат и един добър обектив, но когато снимам през деня (светлината е доста силна) снимките понякога излизат доста плоски.

Дата:   30-07-12 21:39

http://www.proimagenz.com/blog/tags/21mm

Автор: Myth   
Дата:   30-07-12 22:08

Всъщност правиш ли разлика м/у градиентен и неградиентен, все пак има единия е да ти позволи да направиш правилно експониран кадър когато дори най-високата идва ниска, а другия да обереш разликите, м/у високо осветен участък (небето) и ниско осветен участък, което може да го постугнеш и с клин.
Не ми е ясно обаче защо ти е снимане на пейзаж на по-отворена бленда, обикновенно пейзажите се снимат от 8 нагоре (според обектива).
Та според зависи какво искаш и филтъра.

Автор: io_bs   
Дата:   30-07-12 22:40

А на какъв обектив ще се ползва? Ако е ултраширокоъгълен, не бих препоръчал поляризационен.

Дата:   30-07-12 22:46

на zeiss 21mm - за него цайс са направили специално полар на 82 мм , а пък Lee филтрите са квадратни - 100мм

Дата:   30-07-12 23:22

но цайс полара е несъвместим да работи заедно с nd филтрите на Lee. Трябва полара и nd да са само на Lee.

Автор: sirkhann   
Дата:   30-07-12 23:34

ND/Grad и само ND са два отделни филтъра. ND е равномерно затъмняване на целия кадър за снимане на по-дълги експонации, градиентът се знае за какво е. Полар филтърът може да ти спести купуването на чист ND, а ако снимаш цифрово и знаеш как да си направиш съответния кадър, може да минеш и без градиент. Иначе е много полезен при снимане на залези и облаци. Ако имаш чисто небе - поляризационен върши повече работа, също при снимане на вода и т.н. с много отражения.

Автор: 3df   
Дата:   31-07-12 00:10

...но цайс полара е несъвместим да работи заедно с nd филтрите на Lee. Трябва полара и nd да са само на Lee. ...

Чакай, чакай да разбираме ли, че искаш да ги закачиш и двата едновремено на обектива?[smilie11]

Публикацията е редактирана (31-07-12 00:48)

Автор: neuromancer   
Дата:   31-07-12 02:29

a защо е несъвместим?

21мм ако е на ФФ, със сигурност с поляризатор ще имаш преливка между светло и тъмно небе. На кроп ако е, пак трябва да внимаваш.
НДто прост ли е или градиент? Ако не е градиент, няма много смисъл от него, освен в специфични ситуации

Дата:   31-07-12 10:25

Здравейте отново всички, вчера не можах да отговоря.
Във връзка с несъвместимостта - това е констатация от Sir Robertwhite.co.uk. Лично като разговарях с тях ми казаха това. Предполагам че несъвместимостта е във конструктивно отношение. Ако някой се интересува по-подробно мога пак да говоря с тях или лично да им се обади.

По повод едновременното използване на nd с polar филтър не виждам защо не, но може би и няма смисъл? Не знам, затова питам, щото нямам опит, а както се казва теорията е едно, а опита е друго.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »