Автор: mitku
Дата: 19-04-12 11:15
Само за сведение, сега гледах няколко филмчета, които съм снимал с моя Д7000. На картата се записват между 2.5 и 3 MBps или да кажем средно около 2.7MBps (да речем - едното примерно филмче с много детайли, клонки, доста движение и т.н. навън е 182 222 020 байта и съм заснел 66 секунди, което прави 2.63MBps; друго клипче, което съм снимал вътре, с по-малко движение е 331 802 717 байта и е 127 секунди, което прави 2.49MBps; трето клипче е с 2.58MBps и т.н... в максимално качество - FullHD). С други думи карта клас 4, която да записва 4MBps, ще е ПРЕдостатъчна за снимане на филми. Реално почти всяка карта ще ти свърши работа, защото дори клас 2 картите, които би трябвало да покриват 2MBps, всъщност обикновено си правят доста повече и пак няма да има проблем за клипове. Не знам откъде се е пръкнала тази градска легенда, че за да снимаш КЛИПОВЕ, ти трябвала била бърза карта. НЕ - НЕ ти трябва бърза карта за снимане на клипове.
Бърза карта наистина трябва и върши работа САМО когато се снимат повече снимки (и най-вече в RAW или RAW+JPG) за малко време (т.е. най-вече - серийни снимки). Във всеки друг случай е без значение колко е бърза и дори и най-бавната ще свърши същата работа.
П.П. (едит) Е, и за свалянето на снимките има влияние бързината на паметта, естествено... но там и без туй много рядко има реално значение, дали ще загуби човек някоя и друга минута повече или по-малко за сваляне.
Публикацията е редактирана (19-04-12 11:19)
|
|