Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Въпросът ми е породен от това, че основно предимство на всички нови тела което се дава в ревютата им е броят автофокусни точки. Преди съм снимал с Олимпус Е520, в момента съм с Никон 5100. И двата апарата ползвам винаги с една централна автофокусна точка, като след фокусирането със задържан полуспусък прекадрирам. Не снимам портрети с много отворена бленда, че фокусът ми да пострада от прекадрирането. Мисля си, че така контролирам къде да ми е фокуса, иначе понякога апаратът ме лъже. Прав ли съм или не? Не мога за себе си да измисля кому са нужни 39 автофокусни точки...и се извинявам за глупавия въпрос ако не съм прав .
Щом не са ти притрябвали значи не ти трябват :) фактически колкото повече толкова повече, главно при следящ фокус са нужни, при нормално снимане и 9-11 вършат работа, за да не се налага като тебе да се фокусира и прекадрира. Аз никога не го правя защото фокуса винаги бяга така.
Аз имам 51 точки и при портрети е незаменимо. Просто си кадрирам точно както искам и имам аф точка, където ми трябва. Почти не се налага да ползвам кроп, при което се печелят и пиксели ;)
При портрети е ясно, че са полезни, при следящ автофокус също. При пейзажна снимка,например поле и небе, на от порядъка на 35-50 мм , какво е предимството на 9 спрямо една автофокусна точка, моля обяснете ми. Според вас ако се фокусира част от тревата на около 20 м. от вас на бленда около 8 след леко прекадриране би ли пострадал фокуса на крайната снимка?
Може при много ситуации да няма значение, ама свикнеш ли съвсем да не го мислиш, ще има и други моменти, където ще останеш подведен... При супер статични кадри аз дори бих ползвал ЛВ, за да избегнеш всякакво разминаване а АФ системата, то и без това на новите апарати е доста бързо