Автор: mitku
Дата: 05-03-12 09:44
pumabg написа:
> Не виждам смисъл от 80-200 пък камоли
> помпата !
> Теле стъклата най често се нуждаят
> от бърз и точен АФ+ стабилизация ...
Зависи от човека и какво смята да снима. НЕ всички се юрват да снимат птици в полет, а и тези обективи НЕ са за това... нито един от тях. Иначе аз лично например си снимам с дъртия ръчнофокусен Nikkor AI-S 80-200/4 (почти за "без пари") и ме бОли фара за стабилизацията, че дори и за АФ-а (и именно с него смених предишния ми 70-300VR, който продадох след като си взех 80-200/4 ).
В този смисъл 80-200/2.8 (помпа) наистина има по-бавен АФ, но пък всичко друго си му е супер, а се намира на доста прилична цена, както вече споменах. Голям праз, че фокусът хваща да речем с 0.2" по-бавно в стандартна ситуация (НЕ от край, до край, естествено). Но пък по качество на изработката, оптика, картина и т.н., отнася доста свои "наследници". Е, по-новият (с двата ринга) е по-бърз за АФ и с по-съвременна механика, но иначе оптически си е същия, а трябва човек да се бръкне с едни около 500лв. отгоре.
Факт е обаче, че за един любител - 70-300VR е отличен/оптимален избор за малко пари, както съм казал и по-горе. Но ако иска малко по-добро качество, светлосила и т.н. и съответно има малко допълнителни знания за да ги ползва както трябва, за малко повече пари - има и по-добри неща. Няма еднозначен отговор, който да важи за всички. Въпрос на приоритети и личен избор.
Публикацията е редактирана (05-03-12 09:45)
|
|