Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Шум при високо ISO/ Nikon D80 vs. Nikon D90
Автор: abc456   
Дата:   02-02-12 01:10

Здравейте,
моля за мнения, съпоставки и най-вече ако е възможно някой да сподели снимки правени на високо ISO (необработвани) с Nikon D80 i Nikon D90
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Шум при високо ISO/ Nikon D80 vs. Nikon D90
Автор: harvester_vn   
Дата:   02-02-12 07:26

Няма смисъл..... Д80 издиша отвсякъде по този показател. 90ката е в пъти по-добър.

Автор: kosio2002   
Дата:   02-02-12 08:53

Декември 2011 г. избирах ново тяло (между Canon 40d, 50d, Nikon d90 и d300) благодарение на колеги имах възможност да видя на живо и поснимам с всички тела между, които избирах. Иначе най-малко шуми d90 (в крайна сметка избрах d300, но това е друга тема). [shtrak]

Ето сравнение d80 - d90

http://snapsort.com/compare/Nikon_D80-vs-Nikon_D90

Автор: ilcoin   
Дата:   02-02-12 08:59

Сравнението е безсмислено, различни поколения с различни матрици, с различна резолюция.

Иначе Д80 е страхотен апарат така или иначе и с повечко внимание и пост-обработка може да докараш ИСО1600 използваемо.

Автор: sirteo   
Дата:   02-02-12 10:15

При Д80 повече от 1250 не става, друг е въпроса, че май апарата при ИСО 1250 се справя по-добре, от колкото при 800 - но сигурно аз се заблуждавам [smilie25]
Ето две снимка на 1250.

https://photo-forum.net/static/site_pics/173/i_1327153899_DSC_8727.jpg

https://photo-forum.net/i/1566461

https://photo-forum.net/static/site_pics/182/r_1321236024_DSC_2997_BW.jpg

https://photo-forum.net/i/1542264

Автор: stoychev   
Дата:   02-02-12 10:44

Снимах година-две с д80 и от почти година с д90. д90 е с една стъпка по-голяма светлочувствителност и шумът на д90 при 3200 е някъде колкото 1600 на д80, може и малко по-малко да е. Обаче цветовете на д80 (и на д200 - двата са с CCD сензор), както и автоматичният баланс на бялото, са много много по-добри.

Публикацията е редактирана (02-02-12 10:44)

Автор: hemilio   
Дата:   02-02-12 14:21

stoychev -това е твое мнение!
Д90 [smilie24]

Автор: abc456   
Дата:   02-02-12 20:54

Здравейте колеги, благодаря на всички които дават своето мнение. За мен то е от особена полза, тъй като нямам голям опит с огледалнорефлексите фотоапарати.
(От "турбосапунерките" смея да твърдя, че KODAK Z1012 e доста сполучлив - с него бях 2 години.От 6 месеца съм с Canon EOS 400D, който пъти по-добър...но ми липсва бързия и интуитивен достъп до параметри, меню и функции. Определено бих предпочел Nikon!)
Причината да се насоча към Nikon D80 или Nikon D90 е малкия инфо дисплей отгоре, и двата скролера (колелцата отпред и отзад), които не се срещат при никой от моделите в потребителския клас с изключение на D7000, но все още ми е рано да се целя толкова високо :)

Моля споделете снимки(необработвани) правени на високо ISO с двата модела.

Мниенията на stoychev и hemilio са малко противоречиви...ако е възможно споделете повече по темата и изпратете снимкииииии :)
Благодаря!

Автор: 798099   
Дата:   02-02-12 21:28

Ако държиш на нисък шум при високо ИСО, изборът е между СОНИ А580 и НИКОН със същата матрица (мисля, че беше D7000, но може и да греша). Някъде из форума има сравнение на двата, но не ми се търси.

Автор: serjy   
Дата:   02-02-12 21:32

имах над две години д80, на исо 100 е абсолютен убиец, stoychev [smilie24] дори последните модели камери тдурно ще го сборят там, но нагоре е слабичък. д90 има една мазна мътна жълта картинка, голем праз, че имала по-малко шум.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   02-02-12 22:06

stoychev и serjy [cool]

Отдавна не сме я играли тази игра [smile]
Ако ви пусна утре тук десет файла с идентична композиция,специално за вас, всички по да речем 3000*2000 пиксела, снимани с Nikon D90 и Nikon D80, наемате ли се да определите кои точно са на D80 и кои на D90? [smile] Е, вярно, че при толкова твърдо и сигурно написани мнения, ако сбъркате ще станете смешни ... Ама пък вярвам, че сте искрени, тоест няма как да сбъркате "мазно-жълтата картинка" в кадъра на D90 от тази на D80 [smile] Последния път когато правихме нещо такова - трябваше да се разпознаят кадри от Канон и Никон, резултатите бяха трагични за корифеите тогава ...
Съгласни ли сте?

Автор: clipse   
Дата:   02-02-12 22:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   02-02-12 22:16

За кои точно резултати в JPG?
Щото аз, използвайки Picture Styles и Picture Controls съответно на Никон и Канон успявах да накарам 40D да вади изображения максимално близки до D2H Mode1 на Никон D300 [smile]
Леко несериозно ми се струва, ако е така [smile]

Дата:   02-02-12 22:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: simbon4o   
Дата:   02-02-12 22:22

Аз съм навит да пробваме със сравнението на кадри, но ако сравняваме на до 400 исо не е интересно - всеки ще сбърка. Ако сравняваме 800исо... там матрицата на Д90 е много по-добра!
Като цяло ако не те притеснява резолюцията и бързината фуджито в базара (S5Pro) ги убива и двата никона по всичко останало! Аз бих взел него!
Това разбира се ако ще се меташ на никон де...

Д80 за мен става исото му за ползване до към 500-600 макс, нагоре прави парцали шум в който се губят детайли от снимката. Знам го понеже пентакса ми е с такава матрица и съответно на RAW се държат еднакво. Д90 носи до 1600 исо без грижи, дори повече, шума на CMOS-a е зърнист не парцалив. Динамиката на новата матрица е около стоп по-добра, ... по-добра камера от всякъде!

Дата:   02-02-12 22:22

и защо трябва да сваляме до 6мп.??? естествено при никон трябва да се снима в рав иначе е още по зле картинката.

д80 на 10мп. на исо 100 ... цепи косъма на 4 [shtrak]

Дата:   02-02-12 22:23

Добре де, "без да се пипа нищо по настройките на апарата", ама за кой точно стил на D90 говорим, че е "по-малко цветен" от D80? И има ли някаква "дефолтна" стойност на блендата? А, и дали да не снимам с D90 с лявата ръка [smilie18]
Сега ще се шегуваме, или работа ще вършим? [smilie5]

Дата:   02-02-12 22:26

serjy, това което пишеш значи ли, че си сигурен, че ще разпознаеш, ако просто са 10 МP кадри?

simbon4o, то така и аз може би ще успея на високо ISO [smile] Идеята беше на ISO 200 да речем, щото се оказа, че там картинката на D90 е "мазно жълта" и "много, много зле" или както там беше [smile]

[shtrak]

Дата:   02-02-12 22:27

Дата:   02-02-12 22:28

Аз ще ти кажа - Standart.
Ама да не би и това да не може да се сменя? [smilie5]

clipse, ти участваш ли в такъв случай - ще трябва само да разпознаеш кой кадър е по-плосък [smile]

Дата:   02-02-12 22:30

не се напъвай, хората ти казват от опит, години снимане във всякакви условия. ти искаш да метнеш две снимки снимани не знам си как и конвертирани не знам си как и да прибиеш рибата... е ни стаа тъй [shtrak]

Дата:   02-02-12 22:31

Автор: sirteo   
Дата:   02-02-12 22:33

Горните снимки дето съм ги пуснал са снимани в JPG. Пипани са до толкова, че да не са цветни... щото цвят на високо ИСО с тоя клас апарати трудно ще изкараш. Ако светлината ти е добра, може и да стане. Употребата на по-голямо ИСО, предразполага по слаба светлина и без елементарна обработка не се получава.

Дата:   02-02-12 22:36

clipse,

не си разбрал "моята" теза, приятелю [smile] Тя не е в това, че D90 прави по-добра картинка - макар и вероятно това да е вярно, но е много субективно [smile]
Смешни са всички бомбастични напъни да се заблуди в една или друга посока човекът, задал конкретен въпрос в темата [smile]
А го въвеждаме в заблуждение с почти абсолютно всички подобни изхвърляния, като това по-горе за "мазната жълта картинка" [smile]
Реагирал съм по същия начин и като каже някой подобна глупост за някой Олимпус или Пентакс или Сони или Канон [smile] Защото факт е, че дори в 90% от случаите не сме в състояние да разпознаем с каква камера е правен даден кадър. А в същото време тук с лека ръка се дават мнения, според които една или друга камера едва ли не не става за нищо и с нея не може да се снима [smilie5] И това обикновено е в отговор на конкретно зададени въпроси [smile]

[shtrak]

Дата:   02-02-12 22:43

serjy написа:

> не се напъвай, хората ти казват от
> опит, години снимане във всякакви
> условия. ти искаш да метнеш две
> снимки снимани не знам си как и
> конвертирани не знам си как и да
> прибиеш рибата... е ни стаа тъй [shtrak]

[smilie18] [smilie18]
е, сега ще се обвиняваме ли - смяташ, че ще те излъжа? [smilie10]

Казах, че ще пусна десет кадъра, снимани с D90 и D80 и ще са композирани идентично [smile] То сега какво излиза, толкова ужасна едната картинка, пък дори може и да не я разпознаем коя е [smilie5]

[smilie18] [shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »