Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Монитор HP S-IPS или Asus E-IPS...at the end S-PVA
Автор: gbrain   
Дата:   29-01-12 20:12

Колеги, дилемата е за избор измежду два монитора HP LP2065 (за 300лв втора ръка, като нов) или Asus PA238Q (600лв чисто нов)

Не ми трябва за фотообработка, ами за четене на текст най-вече. Кой от двата ще напряга най-малко зрението при четене ?
Предимството на втория - 23" wide ми допада, но не е определящо за мен.
Кажете, ако има някаква друга алтернатива за до 600лв.
Благодаря предварително [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор HP S-IPS или Asus E-IPS
Автор: asahi   
Дата:   29-01-12 20:15

По "напрягане на зрение" са равностойни.

Дата:   29-01-12 20:20

По- съм склонен да вярвам, че HP-то по-малко ще вреди на очите заради S-IPS-a и 0.255 големината на точката с/у 0.270 на Асуса, но не ги разбирам нещата особено добре, така че ако може да ме убедите в обратното [smilie2]

Публикацията е редактирана (29-01-12 20:35)

Автор: hristomar   
Дата:   29-01-12 21:07

При продължително четене на текст особено на светъл фон се изморяват очите дори и с IPS или *VA матрица. Затова когато ми трябва да чета дълго аз предпочитам да си го отпечата на хартия. Няма нищо по-добро от хартиената матрица. Тя не товари толкова очите стига да четеш на светло [smile] Иначе вече близо 2 години ползвам HP LP2065 и съм доволен, макар че цената от 300 лв за втора ръка ми се струва малко висока. Аз през 2010 купих моя за по-малко. Единствената му забележка е едно одраскване в долния десен ъгъл, което е забележимо само на светли фонове зад него. Малко съм скептично настроен към e-IPS матриците освен това асуса като го гледам от снимките е 16:9, което си е кинаджийски и телевизионен формат, а стандартно за PC мониторите са 4:3 или 16:10. Ако ще гледаш филми и асуса сигурно е добър избор, но за текстообработка и четене на е-книги едва ли.

Дата:   29-01-12 21:45

Мерси, hristomar, надавям се хората, от които го купувам да са коректни и наистина да е като нов. Да, хартията е добро решение, но не мога всяка уеб страница да я принтирам, иначе по-дълги текстове си ги принтирам наистина. И аз съм скептично настроен към e-ips, но не съм работил продължително на нито един от двата типа панела.
Значи повече за уеб браузинг ми трябва и графики.

Автор: vanquished   
Дата:   29-01-12 21:47

За четене - е-четец - Киндъл,Нук или някой друг.

Автор: mihajlov2   
Дата:   29-01-12 22:10

Реакцията на продължително ползване на компютър и продължително четене от монитор е строго индивидуална при всеки. Лично по субективни мои впечатления няколкочасовата употреба на основния ми домашен монитор HP LP 2475W товари по-малко очите ми, ако го сравня с втория ми монитор DELL 2311H, и още по-малко, ако сравня HP-то със служебния монитор - 17 инчов черен DELL със съотношение на страните 4:3 от преди 3 години (не му помня модела), който по принцип никак не е лош, ама... И трите монитора са калибрирани.

Дата:   29-01-12 22:35

Значи засега оставам с варианта HP LP2065 [smilie24]

Автор: thalastdon   
Дата:   29-01-12 22:43

Въпроса ти ми звучи като-да си вземеш по-ефтино сапунерка вместо нов читав апарат.Имай предвид,че големите продажби на hp се дължат на по-ниската цена,което се постига с използване на по-евтини и некачествени материали.

Автор: vikitovikito   
Дата:   29-01-12 22:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: aldygreen   
Дата:   29-01-12 23:09

>И трите монитора са калибрирани.

И какво от това?
За WEB, за текстообработка или четене, за обработка на изображения, настройките на монитора са различни. Ако имаш възможност за превключване между няколко предварително направени настройки, ще е най-добре.
[beer]

Автор: rPaguHaP   
Дата:   30-01-12 00:34

Щом не е за обработване на изображения - може да се ползва програмата F.lux. Според осветеността (тоест според часа на комптъра) си изчислява с какви цветове да е монитора - вечер са едни такива жълтеникави и не натоварват толкова очите. За четене на книги - ebook четец (заслужава си всяка стотинка). Иначе за страници - някой са написани с доста малък размер на шрифта и аз използвам Ctrl+ + (Ctrl бутона + плюса на клавиатурата) - така се увеличава текста и изображенията (при някой дълги теми по форуми е доста полезно). После с Ctrl + 0 се връща до нормалния размер.
Също така има значение и цвета и фона на текста. Чел съм, че очите най-малко се измарят на зелен текст на черен фон (и затова едно време мониторите били зелени, но тук не знам). Даже преди да се снабдя с ebook четец (най-добрата ми инвестиция в последно време) съм чел някои книги на монитора по този начин. За книги си има и специални software-и за по-лесно четене и т.н.

Конкретно за монитора - по-нагоре в коментарите прочетох не врория е с по-голям размер на точката. Това също е от значение, тъй като буквите и символите няма да са толкова ситни като на първия (малка е разликата, но се усеща).

За монитор 2ра ръка не знам колко е добре да се взима - чувал съм, че лампата се износва с времето и че е доста скъпа (макар че до сега не съм виждал някаква толкова слаба лампа, че монитора да не става за нищо.

П.С. Друга идея е да изкараш един курс по speed reading [smilie5]

П.С. 2 - Ако намериш някъде такъв курс - кажи и аз да го изкарам [smilie21]

П.С. 3 - В интернет по торенти съм срещал програма за speed reading със software и крак и т.н. - 1 път я тествах... може и да действа, но напоследък нямам време (и желание) да я ползвам, за да кажа дали има ефект. Все пак може да се намери безплатно, така че може да се пробва (който има време).

Дата:   30-01-12 07:32

Благодаря за отговорите, колеги, ще пробвам 20"ката. Поне за в бъдеще ще знам какво точно да търся, затова сега не искам да се мятам на скъпи (900+) монитори.

Дата:   30-01-12 08:55

Дам, цената беше висока, минавам на HP LP2465

Автор: radi_nrj   
Дата:   30-01-12 13:34

Дам, много харесвам HP LP 2475W ама ми идва солен. 2465 е добър компромисен вариант и аз мисля да се обзаведа с такъв за дома. Работех на 2065 ама му дойде тесен и го смених за глупав TN LCD HP L2445w (фирмата такъв даде). Като цвят стария беше по-добре ама няма как да сложа 2 ексела един до друг на него и да виждам достатъчно полета.

Интересна оферта:

HP LP2465

Автор: aldygreen   
Дата:   30-01-12 19:45

>Интересна оферта:
>HP LP2465

Ами втора ръка е, затова е доста евтин.

Дата:   30-01-12 21:28

Поръчах си един 2465, да видим какво ще дойде [smilie21]

Дата:   31-01-12 15:38

Доди (HP lp2465). Ми готин е , голям е... по-добри са цветовете и контрастта от TN-a, подсветката е малко неравномерна, ама стаа, ъглите на видимост не са перфектни-изменят се цветовете [smilie5] За фото про-та не го препоръчвам. Става за игри, филми, абе за 400 кинта съм доволен.
Умората на очите явно идва от нехомогенността на отраженията върху екрана и подсветката(през деня от прозореца или от лампа), силна подсветка (на този може да се намали до 35%-140cd/m2 и се запазват контрасттa и цветовете), продължително взиране в екрана

Дата:   31-01-12 15:47

Този е на 5764 часа работа на подсветката, иначе от сайта на HP максимума е:
Backlight Lamp Life (to half brightness): 50K hours [smilie5]

Автор: hristomar   
Дата:   31-01-12 20:06

Да ти е честита придобивката. 2465 е с S-PVA матрица на самсунг. Със сигурност е по-добро от TN матрица. Мисля, че след калибриране ще си още по-доволен от цветопредаването ако ти е нужно разбира се.

Дата:   31-01-12 21:23

Мерси, Ицо, може наистина да го калибрирам по някое време [smilie24] (па как ще стане т'ва [smilie5] )

Автор: ipolit   
Дата:   31-01-12 21:32

Тоя ф.лукс много обещаващ изглежда. Мерси за полезната информация.

Автор: radi_nrj   
Дата:   03-02-12 20:09

HP LP2465 нов все още се предлага за скромната сума от $800. За 400лв си е жива далавера, да ти е честит!

Дата:   03-02-12 21:30

Да, наистина, добре си е монитора и цената, просто не мога да го оценя истински още

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »