Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 избор на обектив
Автор: fiskerbg   
Дата:   30-01-12 14:11

Зравейте. Аз съм начинаещ с фотографията и съм любител.
Преди малко повече от половин година си купих Canon EOS Rebel T3 и пристигна с 2 обектива - 18-55mm IS II lens и Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM Lens. В момента търся различни алтернативи за обектив защото желая да си го „ъпгрейдвам“ за лятото. И така де въпроса ми е свързан с два обектива, кой бихте ми препоръчали като по мултифункционален. Единият обектив е - Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM , а другият е - Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM Lens.
P.S. Само че ми казаха че кропа няма да е мн хубав на втория обектив за моята камера . Това голм минус ли е ?!
Благодаря предварително :)

Отговори на това съобщение
 Re: избор на обектив
Автор: bordon   
Дата:   30-01-12 14:18

За Канон втория го смятат за доста унуверсален и с добри възможности. Защо няма да е добре при кроп-а?

Автор: TPECHAT   
Дата:   30-01-12 14:38

24-105mm за кроп е безумие... според мен [smilie21]

Дата:   30-01-12 14:43

Еми не съм много запознат с разликата в между двата обектива освен че е единият е 15-85 , а другият 24-105 и позволява снимане на малко по далечна дистанция , а и вторият се води L / Luxury /. А това за кропа кой какъв обектив е каква е моята камера незнам точно. А незнам този втория дали ще е добър за пейзажни снимки освен за профилни .

Автор: slavi_vt   
Дата:   30-01-12 14:52

>Автор: TPECHAT
>Дата: 30-01-12 14:38

>24-105mm за кроп е безумие... според мен

Колега, би ли се обосновал защо смяташ така? В какъв смисъл е безумие?
Благодаря ти!

Автор: s.lazarov   
Дата:   30-01-12 14:59

Чак "безумие"... Наистина не е добър вариянт, защото обективът е предназначен за фул фрейм тела, но не означава, че не може да ес ползва и на кропки, просто трябва да се умножи по 1.6 дължините и ще получиш реалното приближение и да, границите не са толкова "универсални", защото не е много широко, но пък имаш доста приближение. Добре е да кажеш първо какво искаш да постигнеш с този "ъпгрейд", т.е. какво ще снимаш - пейзажи, портрети, купони и тн.

Според мен, ако търсиш варио обектив (и цената не е проблем)можеш да се носочиш към предназначените за кропки обективи, а именно EF-S серията, а не L серията (ако смяташ в последствие да минаваш на фулфрейм тяло, можеш да се замислиш за инвестицията в стъклата). От EF-S обективите Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM е единият вариант, а другият Canon EF-S 17-55/2.8. И двата са оптимизирани за кропки, като вторият ти дава по-голяма свобода откъм светлосила, а пък първият откъм приближение. Прецени кой ще ти е от по-голяма полза и направи своя избор. (-;

Относно L обективи - търси някой, който започва от 16-17мм - ще е по-универсален за кропка - Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Canon EF 17-40mm f/4.0 L USM

Успех! [shtrak]

Автор: localhost   
Дата:   30-01-12 15:09

Ако имаш възможност вземи единия и/или другия под наем за ден/два и тествай. Който ти пасне най-добре на това, което снимаш и можеш да си го позволиш печели [smile].

За мен лично инвестицията в L стъкла е по-удачна.

Дата:   30-01-12 15:13

За пейзажи е добре да се насочиш не толкова към "дългото", а към по широкоъгълни.

Дата:   30-01-12 15:14

Еми по принцип си търся обектив който да използвам както за пейзажни така и за портретни снимки ако не високо то поне на добро ниво. Благодаря за отзивите :)

Автор: localhost   
Дата:   30-01-12 15:19

fiskerbg: ето ти две примерни с тоя обектив (24-105 L):

https://photo-forum.net/i/1565582

https://photo-forum.net/i/1569527

Ако искаш утре мога да поснимам малко и да ти кача някъде 20-30 примерни [smile]

Дата:   30-01-12 15:33

Твоята камера е кроп. Не е ФФ.

Дата:   30-01-12 15:34

Аз по принцип в нета разглеждах снимки с тоя обектив , както и превюто му. Просто незнам как ще изглеждат пейзажните снимки с такъв обектив на тяло като моето / което е кроп / . Иначе като цяло четох мн добри отзиви за тоя обектив още повече го хвалят заради това че е от L-серията. :)

Дата:   30-01-12 16:08

24мм на кроп за пейзажи не е най-удачния вариант за тези пари... ще се повторя - нещо от 16-17мм ти трябва при кропката...

Автор: alphatier   
Дата:   30-01-12 16:58

24-105 e Пълна глупост лично за мен на кропка,не че не може,но няма никакъв смисъл,в нета е пълно с отрицателни мнения от хора купили си 24-105 и сложили я на 40/50/7D ,даже наскоро в този форум имаше един човек,който беше пуснал тема и псуваше как може това да е L-ка и да вади такова качество на кроп-а му...Нито широко,нито дълго,нито никво,това си е стъкло за ФФ.

Дата:   30-01-12 17:00

мерси за инфото . Аз се спрях на Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM или Canon EF-S 17-55/2.8. Още не съм го решил. Имам време до лятото да го обмислям. А някакво мнение за обективите Сигма или Тамрон ?! Че не съм мн запознат с тези марки и качеството им.

Дата:   30-01-12 17:11

По-добре от Canon....мм не. Има приличини обективи на други марки, например Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR, Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM в тези дължини, но въпреки това... [smilie8]

Дата:   30-01-12 17:13

Аха , както и предполагах , марката си казва думата :))

Автор: m_d   
Дата:   30-01-12 17:24

Противно на по-горните мнения, 24мм на кропка могат да са предостатъчно за пейзажи. А и по-лесно е да направиш калпав пейзаж с по-широк обектив, отколкото с по-малко широк.
Но ти правилно си се ориентирал към по-широките де. Ако знаеше дали ти стигат 24мм, нямаше да задаваш изобщо тоя въпрос. :)

Разгледай си снимките, за половин година трябва да имаш натрупани доста. Виж кои фокусни дължини си ползвал най-много. И кои харесваш най-много. Набележи няколко обектива покриващи въпросните дължини. Разгледай МНОГО снимки във фликр, правени с въпросните обективи. Това няма да ти покаже какви снимки ти ще правиш с тия обективи, а какви могат да бъдат направени с тях. Което също е важно. Това гледане ще ти е особено полезно, ако правиш снимки с цел показване в уеб, а не печатане 5 на 10 метра.

Сигма и Тамрон имат прилични обективи. Например със Сигма 17-70 2.8-4.5, чиято цена е наполовина на двата споменати от теб, могат да се направят невероятни снимки.

Дата:   30-01-12 17:32

Благодаря за мнението :)

Автор: Sky_Knight   
Дата:   30-01-12 19:26

Това с пейзажите и широкото е много често дискутирана тема, която обаче не се лекува с панацеята - пейзаж = широко ... [smilie23]

Първо, пейзаж може да бъде заснет с всичко - от 8 мм до сигурно 1000 мм, според зависи от видимостта на хоризонта и идеята на снимащия. Даже напротив, широкото при пейзажите се усвоява много по-трудно, заради характерните изкривявания и това, че едновременно влизат много обекти в кадъра.

Второ, широкото не е задължително, защото в цифровата ера, панорамните снимки и последващото кропване от тях е нещо, което може да елиминира кривенето на широк обектив и даде много по-качествена панорама. По-трудно е, има обработка, но пак не ни трябва широко...

Така че колега, снимай си засега с двата обектива (които ти покриват един чудесен диапазон), а до лятото вече ще си усетил дали и какво точно ти липсва в тях... Не си навивай на пръста дълго/широко, а експериментирай във всички дължини. Така най-накрая като решиш да минеш в по-висок клас, ще знаеш точно какво търсиш за себе си.

[shtrak]

Публикацията е редактирана (30-01-12 19:29)

Дата:   30-01-12 21:30

Благодаря за мнението. Аз първоначално като че ли се бях засилил към тоя - Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM Lens , но май си промених мнението / или поне за сега / към този - Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM Lens. :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »