Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Продажба на пълни права на снимка
Автор: Zelma   
Дата:   27-01-12 20:04

Здравейте :)
В сайт, в който качвам снимки получих съобщение от швейцарска фирма, която иска да закупи правата върху една от снимките ми и да я използва за продуктите си. Въпроса ми е някой от вас продавал ли е пълни права върху своя снимка и горе долу на каква цена е станало това. Питам, защото на различните места в интернет виждам различни цени. В крайна сметка получих e-mail от фирмата за цена от 100 евро. Не е ли малко за такъв вид продажба, при положение, че ще изгубя правата върху снимката и дали ще е удачно да се договоря с тях за повече при следния отговор -

"That’s why we are interested buying the image rights.
We would offer you 100.00 €. Thats what we pay normaly for pictures we use like yours. Then we would be authorized, to use the picture commercial."

Минимума, който видях като цена в интернет беше 250 $ . Какво е подходящо да направя в такъв случай?
В тази сфера нямам никакъв опит и се надявам да ми помогнете. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Продажба на пълни права на снимка
Автор: Tais   
Дата:   27-01-12 20:34

За пълни права и аз не съм много наясно, но 100 долара определено не са много пари - доколкото съм чувала и в бг е повече.

Но, на практика, 100 долара навън е цена, която плащат просто за ползване на даден кадър, без претенции за изключителни права.
Заинтересувай се дали самите те знаят какво точно искат.

Все пак зависи и от кадъра, ако не ти е много ценен, може и за толкова да го дадеш.

Публикацията е редактирана (27-01-12 22:42)

Автор: shama   
Дата:   27-01-12 20:53

тц тц 100 евро е смешна сума , влез в getty images и виж колко пари искат за пълните права и сама си направи сметка колко да искаш.

Зависи от кадъра, но 100 евро твърде малко

Автор: Orcrist   
Дата:   27-01-12 21:33

Попитай директно тях дали става дума за изключителни права, т.е. дали имаш право да я ползваш другаде - конкурси, продажби и т.н.

А и прецени дали в бъдеще ще държиш да я ползваш за друго и дали не е добре да си вземеш 100те пари.

Автор: sirteo   
Дата:   27-01-12 21:51

Дай им я за ползване, правата не си ги отстъпвай... за тая сума.

Автор: volenE   
Дата:   27-01-12 22:08

Можеш да направиш като мой колега, да си помечтаеш някой да ти даде повече и в крайна сметка снимката ти да си ти седи в архива и да не е изкарала нито лев. Успех!

Автор: erotila   
Дата:   27-01-12 22:57

много сте ми странни...

Автор: asahi   
Дата:   27-01-12 22:59

Такова нещо "пълни права" няма. Има права за неограничено ползване за определен период от време. Взимай $100 и бегай!

Автор: hose   
Дата:   27-01-12 23:06

for pictures we use

това не са пълни права, а права за ползване според мен

прочети внимателно какво ти предлагат и с какво се задължаваш

ако искат просто да я ползват, (зависи и за какво) според мен цената става...

ако смяташ също така че можеш да изкрънкаш повече - опитай [smilie5]

Автор: sirteo   
Дата:   28-01-12 01:06

Асахи е прав [cool]

Автор: Canon   
Дата:   28-01-12 01:28

Правата са различни, правоползването се заплаща на фотографа от 0.10$ в микростока за RF до над 10000$ при традиционния лиценз.
Всеки сам си решава устройва ли го или не, цената на другата страна.
За да прецениш, ги питай в кои области, за какви тиражи / приложения и период на време ще ги ползват. Такава е логиката на договаряне на права.

Автор: Argazki   
Дата:   28-01-12 01:39

Този път и Асахи не е прав, понеже се предлагат 100€, не 100$, ама като гледам никой не е чел...
Аз лично бих склонил при положение,че не е снмимка правена по поръчка. Но първо със сигурност щях да ги пробвам за 150, ако не дават взимай 100-те [smilie5]
Със Orcrist също съм съгласен.
Дай поне да видим за кво стаа въпрос, де !

Автор: malkiatprinc   
Дата:   28-01-12 02:00

Ti samo EDIN kadur li imash ot tazi fotosesia?!? Prodavai za kolkoto mojesh priatel - ako ne ot teb shte nameriat burzo ot niakoi drug gladen fotograf!
A tova che si im prodal pravata na tochno tozi kadur, ne oznachava che ti ne mojesh da si go polzvash komersialno!Intelektualnite prava vinagi prinadlejat na Tvoreca!(osven ako ne si podpisal dogovor che te prinadlejat na niakoi drug)
Kachi niakude da zurnem snimkata [smilie7]

Автор: aldygreen   
Дата:   28-01-12 03:05

>Автор: malkiatprinc
>Дата: 28-01-12 02:00

>Ti samo EDIN kadur li imash ot tazi fotosesia?!?

Хм, не бих приел съвети от човек, който не може да се оправи с такава проста работа, като вграденото кирилизиране във форума...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Фотогаф   
Дата:   28-01-12 04:57

"That’s why we are interested buying the image rights.
We would offer you 100.00 €. Thats what we pay normaly for pictures we use like yours. Then we would be authorized, to use the picture commercial."

Нищо не се разбира какво искат да купят. Но доколкото знам как се процедира в такива случаи мога да предположа че искат да закупят правата върху снимката. Което напрактика означава ти да неможеш нищо да правиш повече с тази снимка. На тебе в най добрият случай да ти оставят правото да участваш в изложби и конкурси но ме съмнява. Най добре е да им благодариш за оценката и избора на твойта снимка и да им поискаш договор въз основа на който ще се уформи сделката. И тогава вече може да се коментира.

И тука малко на шега!

Ако искаш дай си адреса аз ще ти платя 100 евро и ги прати с мене да се разправят и да влизат в договорни приключения.[shtrak]

Дата:   28-01-12 05:20

И каде те видяха тази снимка? В някои саит за продажба на снимки? И ако е така не е ли по добре да си платят 5 евро и да си я вземат от там? Маи не защото всеки който плати ще я има. А те искат маи изключителни права. А сега да видим договор ше има ли?

И в духа на конспирацията да предположим че са някоя фирма с много клиенти дето обикаля нета и търси добри фотки и да прибира. После на клиентите ексклузивно за тях, а твореца с идеята получава хурка и 100-че.[shtrak]

Автор: Canon   
Дата:   28-01-12 05:20

Я потърсете с гугъла:
Royalty Free End User Licence Agreement, Rights Managed End User License Agreement, за яснота в какви граници и условия се преотстъпват права.

На практика единствено автора си определя какво предоставя като правоползване, купувача само може да се съгласи или не.
При цената е друго - там и двете страни трябва да са съгласни.

Прав е Argazki, че трябва да се пробва доколко им трябва с по-висока цена, защото самите те се опитват да влязат в някакви "нормални" цени: Thats what we pay normaly for pictures.

200лв/100евро при стандарти 1:10 е 20лв за снимка на бг пазара.

Дата:   28-01-12 05:38

Първо да се разбере какво искат да купят! После пазарлъка за цена.[shtrak]

Автор: MauMyHa   
Дата:   28-01-12 07:43

аз имах здапитване преди време за едни котета. Нея продадох, за предложената сума. С течение на времето получих същата сума без да съм продал пълните права на снимката[smilie5] И смятам че има още много да получа!
И все пак били показала снимката за да можем да ти дадем по добри напътсвия.
На скоро един, колега продаде домати на тепсия снимани със сапунерка 8мгп със много лошо качество за 500 долара[cool] от които той взел 250 долара [cool]

Автор: danov_b   
Дата:   28-01-12 08:27

Слушай какво ти казва Canon и хвърли едно око и тук.Просто така за информация.Да видиш за какви права върху снимките,какви цени е нормално да се платят.Не казвам,че тези цени са меродавни,но това е някакъв ориентир.Stock photo price calculator [beer]

Автор: miltenoff   
Дата:   28-01-12 10:01

Then we would be authorized, to use the picture commercial."
Не се разбира нищо от това
commercial може също да значи че искат правата с цел по нататъшна продажба.
Трябва да ги питаш какво точно искат и за какво ще я ползват.
Но ти си преценяваш дали 100 е те устройват или не.
И дали би продал ТАЗИ снимка за толкова

Автор: miltenoff   
Дата:   28-01-12 10:31

Я прочети това
http://stockphoto.kncity.info/

Автор: Zelma   
Дата:   28-01-12 12:21

Фотограф, сайта, от който ме намериха е DeviantArt. От него могат да се купуват картини, но не е типичен сайт за стокова фотография.

Miltenoff, това съм го чела и преди, но наистина първо ще трябва да разбера какво точно искат от фирмата.

danov_b, благодаря за сайта и като цяло за съветите от всички

Аз и на 200 лв ще се радвам, но ще е по - добре ако съм разбрала грешно и искат само да я купят. Иначе това е снимката - https://photo-forum.net/i/1457378
Не съм очаквала, някой да се появи от нищото и да иска да я купи, но изглежда им е трябвало нещо такова и се радвам за офертата.
Ще отговоря на този e-mail и ще пиша какво е станало по - нататък :)

Автор: geokar   
Дата:   28-01-12 12:45

За сто евро се продава един кадър от фотоизложба, до 70 на 50, рамкиран. С правото купилият го да си го закачи на стената. Такива са ми впечатленията, поне от Германия.

Автор: ShotlandetsaWildlife   
Дата:   28-01-12 13:45

Приятел, за снимка от този тип пращай бързо банковата сметка докато не са размислили хората. В сток сайтовете подобни снимки са по няколко долара.

Досега предполагах че става въпрос за много по-засукана снимка. [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »