Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Чудене за твърд обектив
Автор: io_bs   
Дата:   20-01-12 23:57

Здравейте, колеги! Имам D90 и 18-105мм от около половин година. Обичам да снимам пейзажи предимно, засега 18 мм сякаш ми стигат. Неведнъж съм чел, че твърдите обективи могат развият фотографите, тъй като трябва да се ходи, за да се „зуумва“, мисли се повече за композицията и т.н. А пък и светлосилата си е хубаво нещо. Та обмислям да си взема 35mm f/1.8G, тъй като изглежда най-универсален като дължина. Вчера, обаче, прегледах колко от снимките ми са снимани в различните дължини. Оказа се, че повечето от тях са или широкоъгълни (до 24мм), или от 45мм нагоре (телефото) и само 1/5 от тях са в „нормална“ дължина (25-45мм). Мислите ли, че един такъв обектив ще ми е полезен или по-добре да събирам още пари за нещо по-широко?

Отговори на това съобщение
 Re: Чудене за твърд обектив
Автор: pefoto01   
Дата:   21-01-12 00:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   21-01-12 00:09

Да, и на мен ми харесва изкривяването, което правят широкоъгълните обективи. Обаче пък композирането става по-трудно, когато има повече обекти в кадъра.
Много хора пък споделят, че откакто са си купили 35мм, не са го сваляли от апаратите си. Явно аз няма да съм един от тях [smilie5]

Автор: slav4cho   
Дата:   21-01-12 00:14

"Мислите ли, че един такъв обектив ще ми е полезен или по-добре да събирам още пари за нещо по-широко?"
Ти сам трябва да знаеш,защо го купуваш.Сам ще си го ползваш.Иначе ако не знаеш,едно нещо защо го купуваш,не го купувай.

Автор: sd   
Дата:   21-01-12 00:15

Пробвай един 8-16 мм.

Дата:   21-01-12 00:19

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: prisonbreak   
Дата:   21-01-12 00:25

Имах 18-105. продадох го. Едно приятелче ми подари 24-120 Д версията.Казах си: Е това е, няма да си купувам друг обектив. Да обаче се оказа че аз на 24мм не смимам... :))) Реших да събера пари и си купих старата 50/1.8Д. Ми добре но за портрети ми дойде къс, а за семейни снимки малко дългичак. Напънах се, продадох го и си купих 85/1.8.Невероятен за портрети..(тук някой ще каже 1.4 верисята е по-хубав, но е и доста по-скъп) След като го купих, не го махах от Тялото (Д7000). Събрах пари и си купих 35/1.8Г. Е мога да кажа че съм очарован от него. Особенно за снимки в затворени помещения. Крачка напред,или назад. Това не ми пречи.Но определено не съм фен на зумовете. А 24-120 е за екскурзииии.

Дано да съм ти бил полезен.

Автор: hemilio   
Дата:   21-01-12 02:18

50мм[smilie24]

Автор: next_time   
Дата:   21-01-12 02:38

Нямам представа защо пеизажа се свързва задължително с широко.Все пак снима се на дигитално, не е проблем да се правят панорами от няколко кадъра, тъкмо преспективните деформациЙ изчезват.Верно е че си трябва статив и малко търпение, но ако ги нямаш караи с зума.

Някой може ли да познае тевно езеро - широкото е убило истината в този пеизаж

http://img.fotocommunity.com/images/Landscape/Rivers-Streams-Lakes/tevno-ezero-a25477212.jpg

Автор: Батко   
Дата:   21-01-12 09:30

Аз може би бях от хората, които не сваляха 35мм от апарата, като изключим моментите в които слагах 85мм [smilie5]

Хубаво, ама един ден издивях нещо и смених сензора. Сега 35мм ми е твърде широко, а 85мм се оказва, че става за снимки дори на закрито.

Според моите впечатления 35мм е идеален за кроп-тяло, а аз почвам да се оглеждам за 50мм.

допълнение:
при сегашната ситуация с обективите и тялото в която съм ползвам 35mm само на закрито, а 85mm ми е станал като универсален - на закрито и на открито

Публикацията е редактирана (21-01-12 09:34)

Автор: seuret   
Дата:   21-01-12 10:58

8-16, 10-20, 10-24 :)

Дата:   21-01-12 17:25

Така и очаквах, че отговорите ще са коренно противоположни - или твърдо за твърдите, или за по-широко [smile] Дойде ми идея да си го взема под наем за ден-два, но жалко, че вече фотопавилион/-синтезис дават техника под наем само в София [smilie2]
Ще се радвам да чуя и други мнения!

Автор: Canon   
Дата:   21-01-12 17:30

io_bs
В рамките на шегата, за няма левче може да втвърдиш кой да е зум. Капка каноконлит под гривната за зумване. Колкот си искаш широко преди това.

Автор: mitku   
Дата:   22-01-12 10:51

Вземай 35/1.8. Отличен обектив, много си го харесвам. [smilie24]

Автор: atrifonov   
Дата:   22-01-12 11:45

вземи си един ултра широк за пейзажи и бързо ще забравиш 18- те милиметра

Автор: nenov   
Дата:   22-01-12 12:15

При кроп фактор ще трябва да минеш под 18мм.

Автор: localhost   
Дата:   22-01-12 14:52

io_bs: Харесай си 2-3 обектива (35,50,85) и после снимай с твоя: една седмица само на 35, една само на 50 и една само на 85 без да използваш zoom-a. След това си сравни снимките и сам ще се убедиш кой ще ти пасне най-добре.

И аз така се лутам сега с един 24-105 :)

Автор: gbrain   
Дата:   22-01-12 17:48

Освен ако не ти трябва широката бленда на 1.8, няма смисъл (да, по-остър е, но и това няма смисъл). Зумовете са по-използваеми.

Автор: Азалия   
Дата:   24-01-12 20:52

От Фотосинтезис Варна можеш да си вземеш техника под наем.Проверено!

Дата:   24-01-12 22:58

localhost написа:
> Харесай си 2-3 обектива (35,50,85) и после снимай с твоя: една седмица
> само на 35, една само на 50 и една само на 85 без да използваш zoom-a.
> След това си сравни снимките и сам ще се убедиш кой ще ти пасне
> най-добре.
>
> И аз така се лутам сега с един 24-105 :)

Благодаря за идеята, ще се пробвам да изкарам на 35 мм една седмица, въпреки че не мога да си го представя как ще стане [smilie5]

gbrain написа:

> Освен ако не ти трябва широката бленда на 1.8, няма смисъл (да,
> по-остър е, но и това няма смисъл). Зумовете са по-използваеми.

Една от причините, заради които искам да си го взема, е и по-голямата бленда. За остротата не се интересувам толкова, не броя снимките си пиксел по пиксел на 100% приближение, за да видя коя изглежда по-добре [smile]

Азалия написа:

> От Фотосинтезис Варна можеш да си вземеш техника под наем.Проверено!

Благодаря за инфото, за жалост тук в Бургас има само Фотопавилион, а в сайта им пише, че само в София дават под наем [smilie2]

Автор: tzl   
Дата:   25-01-12 00:27

io_bs,

"Ходенето" не замества оптиката. При различните фокусни разстояния разликата не е само в приближаването, а в изкривяването на образа. Примерно ако снимаш с 600мм лице, може да изглежда доста по-пълно, отколкото ако снимаш с 24мм същото лице, помествайки го приблизително със същите "пропорции" в кадъра.

Когато се избира фокусно разстояние като 8, 24, 35, 55, 85, 100, 200... в повечето случаи първото нещо, което трябва да се съобрази е какво искаш да направиш с изкривяването на оптиката, а не колко да приближиш обекта. Приближаването е вторичен фактор.

Поради тази причина, аз бих си купил варио, тъй като "ходенето" не ми е първа грижа, а изкривяването на оптиката. След като съм подбрал фокусно разстояние според целта на занятието, тогава "ходя" ако е нужно, за да направя композицията си.

Публикацията е редактирана (25-01-12 00:30)

Автор: Suggs   
Дата:   25-01-12 07:27

Снимането с твърд обектив само по себе си няма да те направи по-добър фотограф, и няма да те научи на кадриране. С 35/1.8G ще можеш да правиш снимки и на по-слаба светлина без светкавица, както и да размазваш повече фона, в сравнение с 18-105VR. Но пък няма да можеш да правиш снимки в условия, когато "крачковият зуум" е недостатъчен.
Защо просто не го потърсиш назаем от някого? В една съседна тема друг бургазлия, собственик на такъв обектив, се оплаква, че не знае къде да снима [smile] . Измисли някакви места, комбинирайте се, и готово.
В краен случай можеш просто да си го купиш, да поснимаш, и ако не ти хареса (което ме съмнява), да го препродадеш с минимална загуба.

Автор: zlak   
Дата:   25-01-12 08:49

Мисля че твоят обектив е 16-85 ВР.
Много добро качество като острота на изображението.

http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/nikon16-85f35-56vr/tloader.htm

Нищо че не е твърд...

Публикацията е редактирана (25-01-12 08:50)

Автор: Alex-dan   
Дата:   25-01-12 11:09

To че е супер, супер е, но не си струва чак толкова, при положение, че имаш 18-105... Според мен АФ-С 50 1,8 е твоят обектив...

Дата:   25-01-12 11:25

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »