Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ФОТОГРАФСКИ РАЗГОВОРИ – За бъдещето на фотографията...
Автор: rorus   
Дата:   06-01-12 21:04

Нека се откъснем за момент от конкретните неща и да се помъчим да предвидим как ще се развие и промени фотографията през следващите 10, 20, 50, 100 години.

Ясно е, че технологиите се развиват бързо, но според мен е по-важно да помислим как всъщност ще се промени самия човек. Как ще се промени начинът на създаване на изображения и консумация на изображения.

От техническа гледна точка се очакват неща като – изчезване на самата камера като уред и вграждането на сензори в очила, дрехи, очи, пръсти и т.н. Изображенията ще станат 3D (или повече D), зрителя ще решава в какъв цвят, с какъв фокус и т.н. иска до ги гледа. Ще може всичко, което човек или пък много хора виждат – да бъде записвано и гледано (всяка 1/100 от секундата, 24 ч в денонощието).

Въпросът е – човек има ли нужда от толкова много информация? Мисля, че ще стигнем до отговора скоро, следейки социалните мрежи като FB и Google+. Ще стане ясно дали човек има желание и капацитет да преглежда всичко, което неговите приятели са консумирали/създали и споделили.

Интересно, дали ще се запази фотографията в печатна форма. Дали ще се показва в галерии и дали ще се купува от хората за закачване по стени.

Нека отбележим, че живописта няма никакво намерение да изчезва. Както и операта.

Какво мислите?

Отговори на това съобщение
 Re: ФОТОГРАФСКИ РАЗГОВОРИ – За бъдещето на фотографията...
Автор: мътно   
Дата:   06-01-12 21:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: дидибаев   
Дата:   06-01-12 21:26

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   06-01-12 21:35

Дата:   06-01-12 21:44

Дата:   06-01-12 22:01

Дата:   06-01-12 22:11

Дата:   06-01-12 22:19

Автор: steeens   
Дата:   06-01-12 22:28

Деменция? [cool] [cool] [cool] [smilie5] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Или дементор?[smilie25]

Публикацията е редактирана (06-01-12 22:29)

Автор: h_bio   
Дата:   06-01-12 23:29

Истината е по средата. Според мен масовостта ще доведе до нуждата от по-ясно разграничаване на снимането от фотографията (не знам дали е много ясно, дефинирано по този начин)

Автор: ivoet   
Дата:   07-01-12 00:04

мътно написа:

> според мен вседостъпността на
> фотографията е голямата стъпка
> към самоунищожението й.
> като хипитата и пънка - разбиват
> се, когато се превръщат в мода.

Може би, но пънка [cool] , а дори и хипитата (да не се бърка с хипстърите :)) са си тук. Не са унищожени, продължават да съществуват както в първоначалния си вид, така и в най-различни поджанрове, подвидове и т.н.
Така и с фотографията, ще се появят нови течения, които ще се харесат на едни, и ще са противни на други, ще бъдат популярни, ще отшумяват, други ще продължават да ги практикуват, въобще, като във всяко друго изкуство. Та бъдещето ще донесе само водопади от смях и светлина :), и то без да броим техническия прогрес. [shtrak]Само се надявам филма да не изчезва невър евър.

> масовостта е опошляваща, няма спор в това. Да, но рано или късно масите сменят вкуса и забягват другаде.

Автор: princess_lia   
Дата:   07-01-12 00:28

според мен вседостъпността на фотографията е голямата стъпка към самоунищожението й.
като хипитата и пънка - разбиват се, когато се превръщат в мода.

масовостта е опошляваща, няма спор в това.

Ми, никва глупост не е, а проста истина като на Нютон законите.

Автор: J0R0   
Дата:   07-01-12 00:34

Аз лично доста се страхувам от пророчеството на Бил Гейтс, отпреди десетина години, че камерата и компютъра ще заменят реалността с една друга, виртуална реалност, която човек ще обитава.
(То не сме далеч от това, гледам че за някои хора драмите в нета са основните драми в живота им)
И няма никакво значение дали ще са теменужки или мъртви травестити, това е само различно подреждане на единиците и нулите, само трябва да си избереш как да са ти подредени.
Звучи, за съжаление, почти като една антиутопия на писателя Емил Манов отпреди половин век, в която хората обитават някакви мизерни пространства, но благодарение на специални очила и антени, виждат пред себе си това, което искат да виждат, това което си настроят като канал на приемане.
Нещо като Матрицата :))

Автор: GOSPODIN   
Дата:   07-01-12 01:11

Много мрачна се развива темата, като някаква смесица между Оруел и Кафка.[smilie8]

Фотографията ще бъде такава, каквато си я направим. Техническите иновации, ще са само предпоставка за по-различни идеи, но даже и 3Д или холограмна ще бъде подчинена на основните принципи на изкуството.

Производителите на Ханемюле от преди 500 години , ще се обърнат в гроба, ако видят какви бози печатат с плювалниците в днешно време върху тяхната хартия.[smilie18]

Автор: neuromancer   
Дата:   07-01-12 01:19

"Ще стане ясно дали човек има желание и капацитет да преглежда всичко, което неговите приятели са консумирали/създали и споделили." - аз и сега нямам. Даже моите снимки не ги гледам всички, откакто проснимах цифрово.

Автор: мара   
Дата:   07-01-12 09:07

тя темата си е мрачна априори. затва гледам да не участвам [smilie5]

Автор: luboar   
Дата:   07-01-12 09:41

Сега, когато всички сме фотографи, е трудно за публиката да забележи истинските неща.

Фотографията в момента ми прилича, на старт на масово маратонско бягане. Всички са рамо до рамо, бягат с едно темпо.
Едва след средата на дистанцията започват да се забелязват истинските бегачи/респективно фотографи/.
Финишират само най-добрите.

А къде е финала във фотографията ?

Преценката, дали нещо не заслужава да бъде заснето, е трудна работа. Масовия снимач, снима на поразия и не си задава подобни въпроси.
Да не заснемеш нещо е по-трудно от колкото да го заснемеш.

Сетих се за думите на Франк Хорват: ...изкуството да не натиснеш спусъка на камерата...

И така, изкуството да не снимаме, ще спаси фотографията :)
[beer]

Дата:   07-01-12 10:26

Автор: мара   
Дата:   07-01-12 10:41

не си на прав път

Автор: rorus   
Дата:   07-01-12 11:45

Въпросът е свързан и с бъдещето на хартията въобще.
Какво ще стане с книгите, списанията? Мисля, че ще намаляват стремглаво. Нашето поколение не може да го усети добре, но децата ни, които живеят само с екрани и екранчета, просто ще ги игнорират.

Дали пък изложбите няма да станат като кино-прожекции? Всички неща се представят от автора (и куратор) на голям екран. Докато се сменят слайдовете - може да се говори и обсъжда. И после, човек може да си купи изображения - да си ги гледа на TV и да ги споделя с приятели. Но цените сигурно биха били от порядъка на фото-сток-банките.

Аз винаги ще харесвам най-много принт-а, но това не означава, че горното не може да се случи.

Дата:   07-01-12 11:54

Аз винаги ще харесвам най-много принт-а, но това не означава, че горното не може да се случи.

Ми да се случи, чудесно, това пък не означава, че принта ще изчезне.

Автор: steeens   
Дата:   07-01-12 12:05

дидибаев , бъркаш. Мътно беше deus_ex_machina .

Дата:   07-01-12 12:17

[smilie10]

Дата:   07-01-12 12:26

Автор: Zeno   
Дата:   07-01-12 19:00

"..Мисля, че ще стигнем до отговора скоро, следейки социалните мрежи като FB и Google+."
Ето, тук е ключа от бараката!
Най-вероятно от там е и зародиша на наименованието на тази тема.
[smilie21]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »