Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 какво стана с iso50
Автор: flipz   
Дата:   03-01-12 09:47

Здравейте, искам да се информирам малко по един въпрос.
Снощи отново изчетох всички напътствия по отношение на добра снимка във форума като упътване.
Така и срещнах частта с ISO и ми се мерна ISO50.
Повечето снимки, който ми харесват и който съм направил със старият си апарат са с ISO50 и за това при избора на апарат доста оглеждах апарата да има по ниско ISO. Но повечето компактни апарати с не сменяем обектив не предлагат това, дори и във високият ценови диапазон, а напротив ... от iso80 вече започват от iso100.

Това не означавали, че снимките ще са с по- голям шум ?

Отговори на това съобщение
 Re: какво стана с iso50
Автор: giant   
Дата:   03-01-12 10:02

Чисто НЕпрофисионално ще си изкажа мнението пък дано не ме нападната разбиращи и не до там разбиращи колеги от форума.:)
Значи това че ИСО-то започва от 100 или от 64 за теб няма голямо значение с оглед шума който ще видиш в снимката ,на практика каквото и да е най-ниското ИСО това ще рече че е максимума което може да се изкара от матрицата като качество. Ако снимаш нощни снимки и искаш да получиш някой по-странен ефект може да ти трябва по-ниско ИСО за да имаш по-дълга експонация. Та така де - това е от мен като мнение ,мнение на ЧИСТ любител с ниска обща култура от към това какво точно се случва в апарата :)

Автор: Батко   
Дата:   03-01-12 10:02

ISO50 е много хубаво нещо за боке-манияците, които снимат със светлосилно на светло! Иначе шумът е възможно да се появи и при ISO50. За да няма шум ти трябва светлина! Никон препоръчват да се снима на ISO200 - питай ги защо?
По нова година щраках със светкавицата на затворена бленда и ISO400 и нямам никакъв шум...

Автор: Myth   
Дата:   03-01-12 10:13

Не си казал защо най-хубавите ти снимки са на ISO50?

Автор: tvk75   
Дата:   03-01-12 10:24

пък и няма качени,да видим

Автор: ludiakolio   
Дата:   03-01-12 10:46

http://photo.stackexchange.com/questions/6615/what-is-iso-on-a-digital-camera/6622#6622

Тук има една статийка за разликата между филмовото ИСО и цифровото.Накратко май има разлика като цяло и цифровата камерка не дава огромна разлика на по ниско ИСО(примерно 50 и 25),докато филмовите зрънца по лентата са с различни размери,то цифровия сензор си е с един и същи размер на пикселите,а се променя само цифровото преобразуване на светлината в шината на камерката,като една и съща уловена светлина просто се обработва с ускорител,който със светлината ускорява и шума.
Те са го решили хората - увеличи скороста на снимане и си щракай на ИСО100 и тва е.[shtrak]

Публикацията е редактирана (03-01-12 10:47)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   03-01-12 10:56

ИСО 50 дава много предимства и не само за бокета , а и при ползването на НД филтри. Една бленда или скорост разлика е много важна , като възможност за много ситуации.
Думите за "най-доброто" 200 ИСО ще се направя, че не съм ги чул.[shtrak]

Дата:   03-01-12 11:17

Незнам дали в тази тема е мястото за споделяне по този въпрос,но тези дни пощраках малко на високо ИСО на температурка около минус 5 и констатирах огромна разлика в поведението на сензора и шума в кадъра.Може би две степени по надолу е шума от летния сезон.Дали няма да се види решетката на матрицата ,ако имаше 50 ИСО цифровия щракнато на много ниска температура и отворен в РОУ кадър на екран с висока резолюция.[smilie10] [shtrak]

Публикацията е редактирана (03-01-12 11:18)

Дата:   03-01-12 11:45

Благодаря за отговора на Автор: ludiakolio , мисля че този ми беше най- необходим от техническа гледна точка. Аз съм инженер и ми беше интересно дали ISO50 vs iso80 е компенсирано като острота на кадъра по някакъв начин. Предполагах нещо подобно, но след като опитен човек го сподели съм много благодарен.

Благодаря и на всички останали, много интересни постове има.

Не съм качил снимки, защото са правени преди години с любителски апарат, но някой се отличават от пръв поглед.

апарат Samsung a50 2005' 5mp
ето няколко линка:
http://213.91.140.50/natural/SSA51047.jpg
http://213.91.140.50/natural/SSA50160.JPG
http://213.91.140.50/natural/SSA51062.jpg
http://213.91.140.50/natural/SSA51050.jpg
http://213.91.140.50/natural/SSA50916.JPG
http://213.91.140.50/natural/SSA50914.JPG

може да не са нещо особено за вас, но за преди толкова години ...
Сравнявам го с по- нов Cannon a1100is 12mp който все ми ги размазва или нещо не е наред.

Публикацията е редактирана (03-01-12 11:50)

Дата:   03-01-12 11:52

Ето тази ми е най- успешният портрет ... с 5мп апаратче, но се разпространи доста в интернет.

http://213.91.140.50/liza/SSA51118.jpg

това е моята хъска.

Автор: stardriver   
Дата:   03-01-12 12:03

Прав си, не са нищо особено.

Автор: neuromancer   
Дата:   03-01-12 12:04

Размазването или остротата нямат общо с iso-то (освен ако се опитваш да снимаш на максимално ниско iso и оттам ти пада скоростта и не успяваш да държиш апарата стабилно).

Това ISO50 го чети като "най-ниското възможно", ако апарата няма, не значи да пробваш да го хакнеш за да снимаш на 50. Щом са направили 100 да е най-ниското, значи си има причина, поради която се влошава качеството, ако се направи по-ниско. Затова ниския клас Никони започват от 200 (и то пак е по-добро от 50 на сапунерка).

Дата:   03-01-12 12:28

И при лентовия и при цифровия има много общо остротата с ИСОто.

Това с Никоните е просто преценено от специалистите като базова стойност без шумоподтискане за конкретния модел сензор.
За по-добър детайл,гледай камерката да има по-голям размер на пикселите по сензора,а броя им не е толкова важен ,освен ако не печаташ плакати.Другото са подробности и екстри за по-напреднали или такива,които искат да изглеждат напреднали.[shtrak]

Дата:   03-01-12 12:31

http://www.outbackphoto.com/dp_essentials/dp_essentials_02/essay.html

Автор: Батко   
Дата:   03-01-12 12:33

stardriver, flipz е предположил, че няма да бъдат нещо особено за вас, но това не пречи да си ги харесва и да се харесват на други хора.

Едно нещо обаче трябва да се признае на flipz: има уникална дарба за снимане на прав хоризонт! Браво!

GOSPODIN, прочети менюала на D700 за препоръчителна ISO стойност и виж на апарата, че ISO-то му по дефолт почва от 200. По-ниските трябва да си ги "отключиш". Не знам защо е така - никонци да кажат - те си знаят.

Автор: asahi   
Дата:   03-01-12 12:37

Най-ниското ИСО на цифровия апарат не винаги е най-ниското ИСО на матрицата. Не може еднозначно да се заключи, че най-ниското е и най-доброто. Понякога най-ниското се получава с въвеждане на по-ралични коефициенти при алгоритъма за четене на матрицата. Такъв е принципът в "електронните" НД филтри на накои Канони, например.

Автор: iasen2   
Дата:   03-01-12 12:48

Ако усилването на сигнала от матрицата се намали , то това ще доведе до увеличаване на шума(отношението полезен сигнал/шум) ще це увеличи. при всеки електронен усилвател е така .

ако се увеличи прекалено много усилването, то самия усилвател почва да шуми а и усилва и шума,който е на входа .

така,че гледай да си по средата. :)
предимството на CMOS сензорите е че усилвателя е вграден в сензора и сигнала излиза усилен от него .

Автор: ilcoin   
Дата:   03-01-12 12:58

Заради коравата и вечно непрестанна борба с шума, то производителите се стремят да докарат добра работа на матриците на високо ИСО, жертвайки ниското по-този начин (което като се замисля не е чак толкова зле).

iasen2 [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   03-01-12 14:26

Благодаря за подкрепата, аз съм любител в нисък или среден за бг.ценови клас. След няколко дни съм планирал да си закупя Samsung wb700 за ~300лв съм го намерил и за този ценови клас ми се струва най- доброто. Пълни ръчни настройки, маркова оптика, 18 оптичен, двоен стабилизатор, готови режими'като за аматьор', добре изглеждащи при цифрово увеличение на sample images който открих в интернет заснети с него. Та за това се чудих за ISO-50 дали няма да ми липсва, а що се отнася до прочетеното от снощи, цитирам:

Най-често срещаните филми са с чувствителност 100, 200, 400 и 800 ISO. Разбира се, могат да се намерят и филми с много ниска чувствителност и съответно високо качество (ниска зърнистост и висока резолюция) 25 или 50 ISO.
*Винаги използвайте възможно най-ниската чувствителност, ако желаете снимките ви да са с по-добра резолюция, динамика и с по-малко електронен шум.

Батко,ludiakolio [smilie24] [smilie24][smilie24] [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (03-01-12 14:29)

Автор: pachok   
Дата:   03-01-12 15:07

Това че матриците и преобразувателите ги правят калпави или по-скоро искат да им излиза евтино електрониката, не значи че по-ниското ИСО не е по-добро. Още с първата ми турбосапунерка Canon S1 IS, преди дори да знам какво е това ИСО, докато си правих проби, забелязах, че при 100% кроп снимките на ИСО 50 излизат по-добри от тези на ИСО100 и нагоре, така че гледах да снимам винаги когато е възможно на 50. Жалко, че апарата вече го няма за да ви направя сравнвние. Да отбележа за протокола само, че беше със CCD матрица.
Ето една снимка , вечер на ИСО 50. Понеже е смалена няма как да се огледа добре, но все пак става въпрос за почти 10-годишна сапунерка, а все едно е снимана с DSLR.

Дата:   03-01-12 15:34

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]
pachok : подкрепям те изцяло.
Те и сега масово са ccd но четох и разгледах скъпи модели който са с cmos или live mos и тн. но с нова технология, а в минало време cmos е бил с по- голям шум и тн. сравнен с ccd. Има доста статии в нета за това .. не претендирам за оригиналност https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0065.gif

Автор: nedelcho1   
Дата:   03-01-12 15:38

ISO 50 при фотоапаратите които го имат, не е нищо повече от преекспонирано исо 100. С исо 50 изместваш цялата динамика на фотоапарата с 1 стоп. Губиш един стоп в светлото и печелиш в тъмното. Реално на 5D mk2 примерно, исо 50 можеш да получиш и ръчно ако преекспонираш снимка на исо 100 с един стоп и после в конвертора върнеш експозицията назад, да изглежда нормално. Няма никаква разлика.

Автор: didesignbg   
Дата:   03-01-12 15:40

Asahi е намекнал някои неща, хубаво е да му се обърне внимание. Доста хора суфлират неща, които не осмислят.
Всяка матрица има присъща чувствителност, тя е фиксирана и не се променя. От там нататък, чрез аналогово и цифрово усилване на сигнала се постигат по-високи чувствителности. Чрез цифрови манипулации се постигат по-ниски от присъщата за матрицата.
Оптималната чувствителност от гледна точка на шум и динамичен обхват е тази която е най-близка до присъщата, хардуерна чувствителност на матрицата.
Дизайна на съвременните матрици е такъв, че изоставиха исо 50. Дали поради малките пиксели, дали заради по-добро високо исо, това е положението. Щеш не щеш, няма варианти. От друга страна днешното исо 100 със сигурност е по-чисто от исо 50 отпреди 5 години. Да не говорим, че това исо 100 е при два пъти повече пиксели.

Автор: nedelcho1   
Дата:   03-01-12 15:43

Ако трябваше да има хардуерно исо 50 на цифровите фотоапарати, щеше да е за сметка на високите иса. Сензора получава по - ниско усилване на сигнала, има по малък fill factor, динамиката на високо исо щеше да е ужасна. Нещо като цифровите гърбове сега.

Дата:   03-01-12 15:55

Да,по тази логика,скоро ще менкаме сензорите като обективите.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »