Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какъв монитор
Автор: djart   
Дата:   18-12-11 17:32

Здравейте, търся монитор, който ще го използвам основно за фотография.., но искам да го вържа към лаптопа. Понеже монитора на лаптопа вече ми "умаля", като кривна леко погледа и вече всичко става в друг цвят и т.н. Това, което прочетох като инфо е хубаво да е с 8 битов цвят, IPS матрица и да не е по - малко от 21 inch-a т.е. с 1920x1080 резолюция. Какъв бихте ми препоръчали, като бюджета ми е 400-500лв. Не съм начинаещ фотограф, а и ще го ползвам с принтер от класа на canon mark9000 II или пък някой Epson, но това е друга тема. Просто ми искеа това, което виждам на монитора да излиза и на принтера :) разбира се до толкова, колкото важи от самия монитор. По разгледах разни Samsung, LG, HP, Dell.., до колкото разбрах Dell имали проблем със "светката", а samsung влизали в сервиза поради изгаряне на процесор. Бихте ли могли да дадете компетентни мнения по въпроса ?

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв монитор
Автор: realnoncho   
Дата:   18-12-11 18:56

Аз от 2 месеца съм с Dell U2312HM, не виждам проблеми със "светката" или други :)
За 500 лв точно големия му брат - Dell U2412M. Само че е 1920Х1200, на мен лично дори малко повече ми допада 16:10.

Дата:   18-12-11 19:13

Изглежда много добре,благодаря, но наистинали няма HDMI, ще го ползвам с лаптопа :)

EDIT:сега видях, че има VGA ( D-sub ), какво означава D - sub, моят лаптоп си има VGA.

Публикацията е редактирана (18-12-11 19:30)

Автор: Giorgio.K   
Дата:   18-12-11 20:03

Имам го този Dell U2412M от около месец. За тези си пари монитора е супер. 16:10 формат с тази резолюция е голямо удобство, както и големия ъгъл на виждане без промяна на цветове и контраст. При мен подсветката леко избива в ъглите на черен фон, но всъшност се оказа доста по-малко отколкото ми се струваше в началото, пак поради различния ъгъл на виждане на ъглите. Така или иначе на всякакъв друг фон никаква разлика практически не се забелява.
Мисля, че е доста добро решение за този бюджет.

Дата:   18-12-11 20:28

Giorgio. K, то всъщност това избиване на подсветката как се забелязва, дали ще представлява проблем при обработването на черно-бяла снимка и след това резултата при печат да е по - различен, при равни други условия.

Автор: Giorgio.K   
Дата:   18-12-11 21:15

Ами на чисто черен фон ъглите и в края на панела стоят малко по-светли ... въпреки че сега пак го загледах и си мисля че по-скоро визуално така изглежда - има леко светлеене по края обаче според мен е практически незабележимо при всякаква друга картинка, даже и черно-бяла ... за резултата при печат нищо не мога да ти кажа щото не разбирам особено и не печатам в къщи .... извикай някой да го калибрира и предполагам, че ще имаш минимални разлики при печат ... аз това мисля да направя но не ми остава време тези дни.

Автор: asahi   
Дата:   18-12-11 21:46

VGA е D-sub и обратно.

Автор: victory13   
Дата:   18-12-11 22:59

дел слагат вече години дисплей порт, не знам за какво търсите хдми...

Дата:   18-12-11 23:23

Значи за сега остава Dell, но все пак споделете ако имате мнения и други монитори ?

Автор: aeobs   
Дата:   19-12-11 00:21

Ами то този монитор го има половината форум. Мнения колкото искаш, говорили сме го много пъти. Ама за какво ти е информация, трябва ти само да знаеш, че за тези пари друг с такова общо качество няма.
u2311/2312/2412 - важи за всичките.

Автор: photostoykov   
Дата:   19-12-11 12:09

Свързването на лаптопа към монитора чрез D-sub (аналогов сигнал) със сигурност ще доведе проблеми при записването на цифровата матрица на ICC профила в LUT на видео картата.
Моят лаптоп съм го свързал към големия монитор чрез DVI кабел от изхода на докинг станцията.
Най-новият и по-скъп вариант е свързването чрез Display Port-а.
Ако лаптопа има HDMI/Display Port нещата стават съвсем лесно.

Автор: asahi   
Дата:   19-12-11 12:45

Много малко монитори записват LUT от видеокартата в управлението на дисплея. Дискутираните ДЕЛ-ове също не го правят.

Автор: photostoykov   
Дата:   19-12-11 13:25

Става въпрос за обратното. Записване на ICC профила в LUT на видео картата в крайния етап на калибрирането!
Мониторите с хардуерно записване на ICC профила в самия монитор са много скъпи, за професионално ползване и не попадат в разглежданата тема.

Публикацията е редактирана (19-12-11 13:28)

Дата:   19-12-11 13:58

Лаптопа ми има HDMI ( моделът е HP 4510s ), но не разбирам от монитори. Това, което казавате по - горе: photostoykov,asahi - значили, че ще имам проблем при свързването с монитора Dell 2412M и въпросният лаптоп ?
То други монитори на тази цена и с тези характеристики, май няма :)

Публикацията е редактирана (19-12-11 13:59)

Автор: mihajlov2   
Дата:   19-12-11 14:15

На пазара има HDMI to DVI кабели. Така че не би трябвало да има проблем.
Ето примерен линк:
тук
А ето и моето опростено лаишко[smile] разяснение за работа с лаптопа и монитора:
1. Свързваш лаптопа и монитора.
2. Калибрираш монитора (или намираш някой да ти го калибрира)
3. При работа с лаптопа и монитора задаваш ICC профила, който се е получил при калибрирането (например DELL 2412M calibrated.icc), за default на операционната система, както и на програмите за обработка и преглед на изображения.
4. По принцип новият профил се записва в следната папка: C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color.
Задава се от менюто Color Management на Display Properties на видеокартата (за операционната система). За фотопрограмите се задава от съответните настройки за всяка програма.
5. Ако използваш лаптопа без монитора, трябва да се върнеш на профила за вградения монитор на лаптопа.

Публикацията е редактирана (19-12-11 14:49)

Автор: hristomar   
Дата:   19-12-11 16:10

Гореспоменатите 2 модела U2312 и U2412 са със E-IPS матрица /справка prad.de/, която е поевтинен вариант на IPS технологията. E-IPS матриците са реално хардуерно 6 битови(6bits+A-FRC). Другите по два бита на цвят са за frame rate control (A-FRC). Този тип матрици имат по-прозрачни пиксели, което позволява използването на по-евтини подсветки включително LED. Недостатъкът е не само, че другите 2 бита цвят са софтуерно емулирани, но и при някои модели се използва евтина подсветка, което води до трептене и дразнене на зрението при намаляване на яркостта на монитора под 75% например. Накои от ревизиите на гореспоменатите модели страдат от този недостатък. Аз лично предпочитам добрия стар S-IPS или по-новите H-IPS и P-IPS.
Колкото до свързването на лаптопа с монитора най-добре по цифров интерфейс. Колегите горе са подсказали - има преходници HDMI към DVI и Display Port към DVI. Аз преди да си закупя докинг станцията бях свързал дисплей порта на лаптопа към DVI на монитора и работеше прекрасно.

Дата:   20-12-11 00:46

hristomar, тези, които казваш H-IPS и P-IPS не отиват ли доста над бюджета от 500лв. ?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »