Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Модел Canon с неясност в CMOS и CCD
Автор: karatedo   
Дата:   16-12-11 02:22

Здравейте,
Харесах два модела на канон, но не ми е ясно дали са CMOS или CCD...
Ето ги и тях...
CANON POWЕRSHОТ SX150 IS
и
CANON POWЕRSHОТ SX130
На сайта на canon.bg пише, че модела SX130 е с CMOS а в останалите сайтове /ТехноПолис и други подобни/ пише, че е с CCD...
На кое да вярвам...

От това което разгледах за двата модела разликата е само в мегапикселите и цената /100 лв. разлика/
Склонен съм да си взема с по-малко пиксели, но да спестя 100 лв.
Но ако са със CMOS нещата се променят...
Поправете ме ако греша нещо...
В крайна сметка на какво да вярвам ?
Помагаите [smilie11]
Поздрави...[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Модел Canon с неясност в CMOS и CCD
Автор: bordon   
Дата:   16-12-11 02:52

Здравей [smile]

Без да ме разбираш погрешно, но каква разлика правиш/намираш между CMOS и CCD ?
И защо "Но ако са със CMOS нещата се променят" [smilie11]

И още: според мен, най-добре е да се довериш на официалния сайт на фирмата.
Ако си решил да си взимаш този апарат, най-добре е да отидеш в специализиран фото-магазин. Там ще получищ и точна и ясна консултация за апарата.

Иначе [smilie5], всичко, започващо с "ТЕХНО", може да ти продаде най-различни неща, в т.ч. и пералня "КАНОН", от енергиен клас "4 пъти АААА", със самостоятелно исушаване, простиране и гладене [smilie5]

Обаче от фирмата-производител на перални машини "НИКОН", веднага ще ти предложат по-добра оферта - освен енергиен клас "4 пъти АААА", със самостоятелно исушаване, простиране и гладене, предлагаме и оправяне на съпругата [smilie5]

Това е в рамките на шегата [beer]

Сега по-сериозно - ако имаш възможност, действително отиди до специализиран фото-магазин и спокойно можеш да се довериш на екипа там. От "ТЕХНО" магазините не очаквай никаква конкретна и по-специализирана информация, помощ и отговори на твоите въпроси.

[shtrak]

Дата:   16-12-11 03:00

За жалост не мога... в района нямам хубав и специализиран магазин за фотоапарати... принуден съм да ползвам /Техно/ :/
А по въпроса за CCD и CMOS...
Ами хвалят се повече CCD матриците...
И другото което е цената между двата модела...
Ако разликата е само в пикселите ми се ще да си спестя 100 лв.
Другият вариант които ми е харесал е SONY DSC-H70B
И в момента съм доста объркан кое да избера...
Благодаря за отговора [beer]

Публикацията е редактирана (09-11-12 23:02)

Автор: janus   
Дата:   16-12-11 05:56

текст

ixus 130 have an ccd sensor with an effective 10 mp, interpolated to 14... in this class of cameras, don't ask for more megapixels, you will get more noise and more problems, and there is no lens in that class which can actually be in step with that kind of resolution. I have ixus 130 always in my pocket, and i love it. (I also have canon 5d mark 2, olympus ep1, leica digilux2 and many other small cameras around). Bur for the size, price and quality of pictures and video, ixus 130 is great little camera. You cant go wrong with it... :)

Автор: Suggs   
Дата:   16-12-11 08:15

И двата модела (SX130IS и SX150IS) са със CCD матрици. Моделите с означение HS вместо IS са със CMOS матрици от ново поколение със задно осветяване, и на теория се водят по-добри.

Автор: iordanov   
Дата:   16-12-11 08:41

Ето

Автор: matasel   
Дата:   16-12-11 10:11

За да не се мъчите да търсите сайта, препоръчван от iordanov, изкопирах най-важното за принципа на CMOS и CCD. Приятно четене и информиране. Лично за мен беше безкрайно интересно. Благодаря на iordanov за линка и особено на автора на статията.

-----------------------
CCD

В простичък вид принципът на действие на матрицата от светочуствителни елементи на цифровите фотоапарати изглежда по следния начин. CCD матрицата се състои от подложка, изработена от монокристален полупроводников материал, изолиращ слой от оксил, покриващ подложкката, набор от микроскопични метални проводници-електроди. Към електродите на матрицата се подава ел. ток. Осветяването на повърхността на матрицата води до промяна на силата на тока (заряда) на изходящите електроди се променя, т.н. всяка единица от светочуствителната матрица реагира на интензитета на светлината. Тези изменения се изчисляват от електронната схема на фотоапарата и на тяхна основа се построява изображението, съответстващо на фокусираната на повърхността на изображението. Основата на матрицата, изработена по технологията CMOS са полеви транзистори, които при осветяване променят състоянието си, които при засветка променят състоянието си, препятствайки протичането на електрически ток през изводите, или обратно, усилвайки сигнала. Електронната схема на фотоапарата отчита измененията в състоянието на ячеек на матрицата и на тази основа построява изображението.
http://www.macropic.net/MatrixType.html

Автор: pachok   
Дата:   16-12-11 19:08

Не бих казал, че CCD матриците са по-лоши, даже до скоро се смяташе, че са по-добри, но последните години може да са се променили нещата. Причините да се ползват CMOS матрици са по-ниската консумация на ток (по-дълъг живот на батериите), опростената изходна верига (по-малко електроника в апарата) и най-вече опростения производствен процес. Могат да се произведат почти навсякъде, където има поточни линии за всякакъв вид CMOS интегрални схеми, докато при CCD се изисква специфично обурудване, което оскъпява производството, особено при малки серии. Не съм съвсем сигурен, но мисля че при CMOS интегралите, могат да се получат по-големи физически размери на матрицата. Дълги години в камерите са се използвали само CCD матрици, но в последното десетилетие, поради развитието на фотолитографските процеси, CMOS технологията изживява възход. Степента на плътност на транзисторите на единица площ от кристала се е увеличила значително.

Дата:   16-12-11 19:13

Колеги взех си Канон SX150 SI...
В Технополис ме убеждаваха доста дълго време, че Sony Cyber-shot DSC-H70 е по добър...
Вие какво мислите ?

Автор: TheOne   
Дата:   16-12-11 19:20

Цитат: "CMOS матриците най-често се използват в евтините модели" [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Значи високия клас при Канон примерни е с шибана матрица щото е CMOS

[smilie18]

Айде със здраве [beer]

Автор: Sky_Knight   
Дата:   16-12-11 23:01

Мисля, че ще имаш снимки с по-лошо качество от SX130... Но това "по-лошо" се вижда само ако почнеш да броиш пикселите, така че само малко повечко парички си дал. Но това няма значение. Ще останеш доволен. [smilie24]

Автор: the_shooter   
Дата:   17-12-11 00:02

Екстра е апаратът, почвай да снимаш.[smilie24]

Автор: prisonbreak   
Дата:   17-12-11 01:00

Определено е трябвало да вземеш Сонито

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »