Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Струва ли си тази светкавица
Автор: Lambov   
Дата:   13-09-11 14:27

Модела е YONGNUO YN460

ревю

Интересуват всякакви мнения и най вече на хора които са я ползали. Може ли дасе предлага някакво качество на тази цена. До колкото четох силата на светкавицата се избира ръчно а не сама да се наглася според подадената информация от фотоапарата. Като начинаещ дали ще се справя с това и ако не ще мога ли да го компенсирам като снимам в RAW.
Другото което искам да питам някой може ли да обясни какви са тези трите режима на снимане които могат да се избират.

..забравих да кажа, цената в ebay е към 60 лева за чисто нова.

Отговори на това съобщение
 Re: Струва ли си тази светкавица
Автор: PeterPAN   
Дата:   13-09-11 16:13

ми по добре си зема май една от сигмите без супер, те поне имат наченки на ТТЛ та даже и работят....

иначе ако ще я ползваш да отразява към тавана или стени ще е ОК.....

и иначе ще може да я използваш, но винаги ще трябва да правиш по 1-2 пробни кадъра за донастройка, гледай хистограмата.....

Автор: GOSPODIN   
Дата:   13-09-11 16:29

Това е по-стария модел на ръчна светкавица.
Няма автоматика, а само ръчно избиране на мощността, където има делител. режимите са ръчен и два режима с които може да се синхронизира от друга светкавица. Единия режим синхронизира със светкавица с префлаш(предварително леко светване за определяне на експонация и др.) , а другия със светкавица без префлаш. Това са 3-те режима.
По-добър е следващия модел 460-2, който пак е ръчна, но е безшумна с по-голяма мощност и по-добре направено гнездо за батериите.

Работата със ръчна светкавица върху апарата е доста трудна, защото няма автоматика и непрекъснато трябва да отваряш или затваряш ръчно блендата, ако променяш разстоянието до обекта на снимане, но пък едно време нямаше автоматични светки и пак се справяхме.[shtrak]

Дата:   13-09-11 16:48

Разликата в цената не е голяма (10 лева) така че ако реша да купувам ще те послушам.
Това за режимите го разбрах.
Би ли обяснил какво значи ръчно да отваряш блендата (да си в режим TV ли).
Бихте ли обяснили как се получава правилна екпозиция т.е. как се разбера с каква сила да се нагласи светкавицата т.е. тя май има само продължителност, не и сила

Дата:   13-09-11 17:10

Може и в режим TV, може и в режим М да задаваш ръчно блендата.

Как се определя - определя се по така нареченото водещо число на светкавицата. За 460 е 33, а за 460-2 е 38.
Водещото число означава блендата на която ще се получи правилна експонация при разстояние 1 метър от обекта и чувствителност 100 АСА. И , какво става - на 1 метър приблизително бленда 32, на 2 метра става бленда 16, на 3 метра става бленда 8 и на 4 метра бленда 4 при 100аса.
Изобщо формулата е водещото число делено на разстоянието = на блендата на , която трябва да снимаш. При вдигане на чувствителността , например на 200АСА тогава водещото се дига с една бленда, т.е. това, което си снимал на бленда 8 при 100 АСА трябва да го снимаш на бленда 11 при 200 АСА.

Автор: kacho_bg   
Дата:   13-09-11 17:51

Имам 2 броя YN 460II (по-новия модел). Препоръчвам ти него, разликата в цената наистина не е голяма, а новата е по-мощна, има и няколко подобрения по хардуера.

Първо си взех една за проба. След като установих, че светкавицата си струва поръчах и втората. Удобни са за работа, мощността се регулира много лесно – просто натискаш + или – и си готов с увеличаване/намаляване с една стъпка. Главата, която се върти на всички посоки е удобна както за отдалечено синхронизиране по импулст, така и за отразяване в стени и тавани... в общи линии това е най-големия плюс на светкавицата. Батериите издържат относително дълго, презареждането също е относително бързо за толкова евтина светкавица.

Разбира се, че TTL автоматичните светкавици са голямо удобство. Но ако искаш да се учиш ръчната светкавица, ще ти помогне много повече от тази, която изчислява всичко вместо теб. Първата ми светкавица (и я още ползвам) е Vivitar 285HV, който има и разни полуавтоматични режими... Но в крайна сметка ръчния се оказа най-удобен, защото контролирам резултата. Отделно, че струва колко 2 YN 460II, а главата му се се върти, нито синхронизира по импулс.

Накратко бих ти я препоръчал горещо, особено ако ти е първата светкавица.

Дата:   14-09-11 09:21

GOSPODIN благодаря за изчерпателния отговор.

Последен въпрос ако няма да те затрудня. Това водещо число е при максимална сила на светкавицата нали. Ако сваля силата на светкавицата водещото число пада на половина нали - 19, а ако я свала с още една степен става - 9,5.
Правилно ли разсъждавам или не?

Автор: nsirakov   
Дата:   14-09-11 12:02

Автор: GOSPODIN
Дата: 13-09-11 17:10

Как се определя ....

Евала... най-сетне някой да напише адекватно и изчерпателно отговор на въпрос така, че да е разбираем дори за човек без знания в тази насока!!!
[beer]

Автор: DKoev   
Дата:   14-09-11 13:17

YN460 за парите си е много добра светкавица.
Имам 2 от тях и съм доволен. Портретите в профила ми са правени с тях.

YN460 II vs YN460
1. Водещо число: 38 срещу 33
2. Нива на регулиране на мощността: 46 срещу 7
3. Датчик за оптично запалване: преместен е в тялото на светкавицата а не в главата, което е много голям плюс ако ще се ползва със софтбоксове или други модификатори, които реално скриват главата (аз лично на моите 460 съм преместил датчика в тялото както е при 460II)

YN460 и YN460II лесно се модифицират да работят на външно захранване. (с траф или с акумулаторна батерия 6в 12AH)

За мощността:

Водещо число = разстояние Х бленда (при ISO 100)
Или иначе казано 1м Х f33 = GN33

За разстоянието е в сила следния закон:

Силата на светлината е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието.

Казано с други думи: На разстояние 2 метра получаваме 1/4 от светлината. На 3 метра 1/9 от светлината. На 4 метра 1/16 и т.н.

Надявам се да съм бил полезен.

Дата:   14-09-11 13:19

Lambov, не е точно така - при 1/4 водещото е = на 19, а има значение и отражателя на светкавицата дали е варио.
Ето нагледна таблица , как се променя водещото число спрямо делителя на мощността и вариоотражателя на светкавица Канон 580 ЕХ, за по-лесно гледай стойностите за 50мм. :

Публикацията е редактирана (14-09-11 13:36)

Автор: thumper   
Дата:   14-09-11 13:20

Аз съм с две YN-560 и нямат грешка [smilie24]

Дата:   14-09-11 14:25

Айде сега да видим колко съм разбрал....
Светквавицата е водещо число 38.
Избирам бленда 4,5
От тук излиза че правилната екпозиция ще се получи когато обекта е на 38/4,5=8,4 метра
Ако намаля степента на светкавицата с едно деление т.е на половина метрите ще намалеят с 4 пъти т.е правилната експозиция е на 2,1 метра

Ако е така значи се използват само послените две степени на светкавицата.

Публикацията е редактирана (14-09-11 14:28)

Дата:   14-09-11 14:25

забравих да благодаря на всички за съветите, явно това е следващия аксесоар към фотоапарата [shtrak]

Автор: yourdream   
Дата:   14-09-11 14:30

Хубава е, но си вземи 2-рата версия. Аз я имам и съм много доволна!

Дата:   14-09-11 15:09

Намалена с едно деление т.е. на 1/2 водещото число от 38 става около 28, а на 1/4 става 19.
понякога за много близки обекти, като макро се налага да се ползва и 1/8 или 1/16 , колкото леко да подсветне обекта.[shtrak]

Дата:   14-09-11 15:47

Последне въпроса наистина
А за тази какво ще кажете
Цената и е 100 лева

Дата:   14-09-11 17:50

Какво да кажа , същата е , като 460, но е по-мощна и има ръчно варио на главата. по принцип тези ръчни светки са предназначени повече за стробизъм, а не за основна светкавица върху апарата. Има и модел с ТТЛ - YN‑467C, която има и ръчен режим и става за основна и за стробизъм.

Дата:   15-09-11 09:52

Така като почетох тук там това е най-добрия вариант. Единствената светкавица на тази фирма която си настройва сама силата така че да се получи правилна експзиция. Цената също е добра - 100 лева.
Втори вариант 460 II - 70 лева.

Дата:   15-09-11 10:48

Господина е прав и щом нищо не разбираш, по-добре си вземи светкавица с TTL мерене (автоматично се настройва мощността). Тази, която посочих аз и още някой по-горе (YN-560) има втора версия - YN-565 с ETTL мерене. Аналог е на Canon 580 EX II, ако снимаш с канон, и цената й предполагам ще е около 250-300лв. Има и други доста по-евтити модели от същата марка с TTL мерене.
По принцип и ръчна светкавица може лесно да се ползва за основна, но ако светлинните условия, където снимаш са постоянни (на закрито да речем). Ако си навън вече трябва повече внимание и време съответно да отделяш на светкавицата.
И още един съвет - тези таблици горе ги забрави. Първо, че като си нов, не ти трябва да се затормозяваш и със смятане, второ водещото число не е точно такова, колкото е посочил прозводителя (особени при по-евтините светкавици), т.е. и да смяташ, крайният резултат няма да е това, което очакваш. Избирай си едни отправни настройки и правиш 5-6 кадъра за тест, гледаш хистограмата или снимките на диспля, ако хистограмата не ти говори много, и увеличаваш или намаляш мощността според нуждата.

Автор: ando   
Дата:   15-09-11 11:49

Lambov, в кой сайт им гледаш цените? В dealextreme намирам само YN460 и YN465. YN465 не ми върши работа, че TTL e само за Никон.

Дата:   15-09-11 12:04

ebay.co.uk

Доставка от Китай или Хонг Конг

Автор: PeterPAN   
Дата:   15-09-11 12:15

някой ползвал ли я е тази

не ми е ясно това АФ/ТТЛ пък пише ръчно контролиране на мощността...

бе явно си трябва да отделиш 300лв за някоя по хубава...

Автор: tzl   
Дата:   15-09-11 12:39

Цитирай:

Господина е прав и щом нищо не разбираш, по-добре си вземи светкавица с TTL мерене (автоматично се настройва мощността). Тази, която посочих аз и още някой по-горе (YN-560) има втора версия - YN-565 с ETTL мерене. Аналог е на Canon 580 EX II, ако снимаш с канон, и цената й предполагам ще е около 250-300лв. Има и други доста по-евтити модели от същата марка с TTL мерене.

Съвети от рода на — щом не разбираш, тогава избери по-лесното, няма да научат човека на разбиране.

Моят съвет е — като не разбираш, научи се. Никой от тези, които разбират не е бил роден с разбирането, но е седнал и се е научил.

Затова научи се — безплатно ще ти е с информация от интернет (ако не броим, че ще си плащаш интернета). И след това с това разбиране ще спестиш доста пари.

Размисли за това.

Дата:   15-09-11 12:42

Няма смисъл да купуваш нещо от Хонг Конг през ebay.co.uk Влез в ebay.com и там търси. В UK-ския са по-високи цените. Иначе Хонг Конг е за предпочитане пред Китай.

Автор: kymmerian   
Дата:   15-09-11 13:20

Ako kupuvash ot Hong-Kong si smetni i mitoto koeto shte triabva da platish na granicata.... Nakraia ne izliza mnogo po-evtino ako ia vzemesh ot niakade ot Evropa...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: