Автор: mihajlov2
Дата: 09-08-11 14:43
В никакъв случай не взимай FZ45. Малка матрица и много мегапиксели. Резултатът е отвратително качество на картинката. FZ38 е малко по-добре, защото е по-стар модел и с по-малко мегапиксели. Но въпреки това картинката е прилична най-вече на ISO 100. при по-високо ISO започва да шуми все повече и повече.
За малко повече пари - около 700 лв. може да си вземеш чудесен апарат - безогледален със сменяеми обективи, с доста по-голяма матрица и с картинка, която е в пъти по-добра от тази на турбосапунерите, които си си харесал.
Ако държиш апаратът да снима и видео, може да погледнеш тази оферта - Олимпус E-PL1:
цък
Ако не държиш да снима видео, може да си вземеш ето това - Panasonic G1:
цък
Предимството на Панасоника е, че има разкошен огромен електронен визьор и въртящ се дисплей. За Олимпуса, ако ти трябва визьор, ще трябва да го купуваш отделно, а той хич не е евтин. Освн това според скромното ми мнение китовият обектив на Панасоника е по-добър от този на Олимпуса. Всички обективи микро 4/3 на Олимпус и на Панасоник стават и на двата апарата, тъй като са от една система. От друга страна Олимпусът има стабилизация на матрицата и всички обективи, които сложиш на него, стават стабилизирани. А при Панасоника няма вградена стабилизация, а са стабилизирани някои (т.е. повечето ) обективи. Неудобство при Олимпуса е, че дисплеят му е неподвижен и без външен визьор ще трябва да снимаш по дисплея. А при силно слънце например това не е много удобно.
Аз ги имам и двата, затова си позволих тези дълги лирични отклонения
Безогледални апарати с още по-голяма матрица има и от Сони - Сони Некс, и от Самсунг - Samsung NX, които са горе-долу за същите пари. Но не съм снимал с тях и затова не мога да ги сравнявам.
|
|