Автор: rPaguHaP
Дата: 17-07-11 17:10
Здравейте. Лято е и факта, че има много красиви нощни гледки ме кара всеки път да се замисля за статив.
Изчетох доста теми - статива бил важна част от екипировката, не трябвало да се пестят пари, тъй като изкарвал много години (че чак и животи), не се сменял често (даже почти никога ако е качествен) и т.н.
Хем искам да си взема нещо хубаво, хем искам да не е скъпо и хем знам, че такова животно няма. Затова се реших на компромисе вариант - нещо средно като цена и качество, което да удовлетвори мойте нужди.
Не съм профисионалист и ще ползвам рядко статива, основно за:
- HDR
- нощни пейзажи (тук таме и някой дневен)
- макро от ниско разстояние (но доста рядко)
Доста често като спестя от нещо някой лев и после ме е яд и т.н. (тоест предпочитам нещо по-качествено на малко по-висока цена, отколкот после да се дразня от някакви дреболии). Ценовия диапазон е от 150 до към 300-350лв. За сега съм харесал няколко модела (от това което се казва във форума за тях), но не знам кой ще е най-добре за нуждите ми.
С какви закопчалки е по-добре да са краката - с кръглите със завъртане или с тия дето щтракват
- главата за такива нужди като моите, каква да е - ябълковидна, трипозиционна с 1 ръчка (като на Velbon) или с 2, има и някакви четирипозиционни...
- техниката ми за сега тежи около 1.5кг и четох, че е добре статива да издържа до поне 2-3 пъти тежеста на техниката. Затова гледам стативите да могат да носят 4+ кг. Ще го ползвам за Canon 60D + 15-85 (за сега толкова)
- хем искам да е лек, да мога да го нося по-често с мен, хем да е стабилен. Но прочетох, че 2те неща си противоречат и затова гледам ставити от 1.5 до 2кг някъде
- желателно е да има калъф, че да мога да го пренасял (някой марки нямат и трябва да си купиш отделно)
За сега съм се спрял на следните стативи:
1. Статив MT-4001
2. Статив MT-128
3. BENRO A600FHD3 , този се продаваше до скоро в базара -> цък
4. BENRO A-550EX/KB-1A
5. BENRO A1690TB0
6. BENRO A1690TB0
7. SLIK Pro 340BH с глава SBH-200DQ
8. Velbon Sherpa 750 R/F
Знам, че сигурно има 100+ теми за стативи, но прочетох доста от тях и ми е трудно да реша кое ще е най-доброто решение. Надявам се да ми помогнете с най-добрия избор за моите нужди.
|
|