Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За магнитите и ДСЛР-ите
Автор: mondragon   
Дата:   03-01-11 12:11

Днес, отивайки към работа и возейки се в маршрутката, си зададох следния въпрос:
"Може ли и до колко, магнит да повреди ДСЛР в смисъла, в който поврежда ръчен механичен часовник. Тоест да намагнетизира дотолкова дадена/ни част/и, че те да не могат да функционират правилно?"

Отговори на това съобщение
 Re: За магнитите и ДСЛР-ите
Автор: Canon   
Дата:   03-01-11 12:15

Дозата прави лекарството

Дата:   22-06-11 14:16

Днес пак се замислих за същото нещо!

Автор: prisonbreak   
Дата:   22-06-11 14:25

пробвай и кажи..,

Автор: pumabg   
Дата:   22-06-11 14:30

Според мен всяка електронна техника би могла да се повлияе от магнитно поле ...
Дори човек се влияе ...
[beer]

Автор: MauMyHa   
Дата:   22-06-11 14:32

Аз съм чувал че, от разтояние всеки електронен носител на информация може да бъде прочете без видим физически контакт дори от космоса [smilie10] [smilie18] [thankyou]

Автор: roumen5   
Дата:   22-06-11 14:44

Мдаа и извънземните си имат дежурни да четат всичко неизлъчено по ТВ [smilie18] [thankyou] [beer]

Автор: malakar   
Дата:   22-06-11 15:12

Извънземните освен това и обикалят около едно студио в едно спокойно село, за да развалят на хората стар трейлс снимките (за справка в една друга тема) [smilie18]

Автор: tziko   
Дата:   22-06-11 15:14

Чувал съм, че ако е достатъчно силно полето може да създаде ток в трансформатор.

Автор: ZENON   
Дата:   22-06-11 15:14

Ако говорим за магнит с постоянно (не променливо) магнитно поле, може да повлияе, ако има елементи способни да бъдат намагнетизирани (и това пречи на нормалната им функция) и запазят това си състояние дълго време (или завинаги).
На електрониката въздействие от магнит със слаб или не много силен интензитет на полето едва ли може да има (стига да намя в апарата датчици и т.н. на магнитен принцип).
Неприятно ще е ако елктрониката е подложена на ЕМИ или EMP(електромагнитен импулс). Тогава елтрониката е възможно да сдаде багажа.

Публикацията е редактирана (22-06-11 15:17)

Автор: pefoto01   
Дата:   22-06-11 15:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: cicomanco   
Дата:   22-06-11 20:00

Аз пробвах и нищо не се случи на апарата(Д7000).
Една седмица до него бяха много силни 10 магнита, а след като се сетих че са там ги извадих и пробвах апарата.Вече един месец оттогава не е дал никакъв признак за евентуален дефект.

Автор: gpi72   
Дата:   22-06-11 20:16

Слаби са ти магнитите значи. [smilie6]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   22-06-11 20:56

А защо всъщност се смята, че магнитите са опасни за часовниците? mondragon според мен си е дал сам отговор в първия пост, като пише "... Тоест да намагнетизира дотолкова дадена/ни част/и, че те да не могат да функционират правилно?..." Или с други думи "намагнетизирането на дадена част" променя времеконстантите в механичната система, тъй като променя начина, по който протичат процесите при равни механични сили. Тоест допълнителните сили, породени от създадените полета променят прецизната механична система и часовникът вече няма да е точен...
Колко от нас си пазят от близост с магнити електронните часовници? При тях част от механизмът е някакъв вид електродвигател, чийто принцип на работа е основан на електромагнитни полета. Освен това прецизното постигане на точно определена скорост на механичните процеси за да може механизмът да се използва като еталон за време в кварцовите часовници е заменена с друг принцип - използва се прецизен кварцов генератор на честота (използваната честота е честота на електрически ток, не на промяната на механична величина).
Съвременните камери също като кварцовите часовници използват микропроцесорно управление и електродвигатели - някой от тях доста много на брой. Електромотори задвижват не само механизма за фокусиране в обектива (или тялото), но така също и сработването на затвора, в някой случаи също и свалянето и вдигането на огледалото. Така че в една съвременна камера действат доста и различни променливи електромагнитни полета. Освен това от чисто механична гледна точка механизмът на камерата е доста по-голям от механизмът на ръчния часовник и използваните механични сили също така са очевидно много по-големи. С други думи - дори при по-старите камери, които не използват никакви електромагнитни полета магнитът, който може да причини забележим на практика проблем би трябвало да е наистина много по-голям и мощен от този, който може да повреди часовника. А между другото и за да се повреди ръчен часовник ще са нужни в действителността сравнително мощни магнити.
Разрушаването на електронните компоненти е нещо съвсем различно - електромагнитен импулс, в смисъла в който го използва ZENON не се получава от индустриални системи, а при ядрен взрив... В такъв случай аз лично бих имал за какво да се тревожа и без камерата си ... В индустриална среда не би следвало да има сериозни проблеми с електрониката - по-възрастните от нас си спомнят, предполагам, че един от първите български процесори - СМ601 и изобщо фамилията СМ600 нямаше никакви сериозни проблеми да работи в промишлени устройства, а това е все пак нещо древно и побългарено:) Сега спокойно говорите по компактния си, но и достатъчно мощен мобилен телефон в среда на мощни магнитни полета - например в промишлен цех - защо ще се притеснявате за електрониката на камерата?

Автор: asahi   
Дата:   22-06-11 21:02

Ами защо? Защото човек като не знае започва да си измисля страхове. Защото го е страх от неизвестното. Не на последно място защото е спал в училище. Така ще ни е страх от ваксини, слънчеви изригвания, всякакви бактерии и ще търсим спасение във врачки, i-шитни и разредени чайчета.

Автор: pachok   
Дата:   22-06-11 23:26

То си има и екранировка по платките и около чувствителните елементи, която отвежда паразитните електромагнитни полета към маса.

Автор: DOVOLEN   
Дата:   22-06-11 23:39

Не. Не може магнит до толкова да наелектризира дадени части на ДСЛР, че те да не функционират правилно! Освен ако въпроса не е принципен. Ако е принципен, отговора е - може. Всичко може...
Принципно...
Практиката говори друго.
От къде знам ли? Не ми се обяснява... просто знам :)

Публикацията е редактирана (22-06-11 23:47)

Автор: next_time   
Дата:   22-06-11 23:47

Ako с магнитите всичко се окаже наред ... остава ти шанса да пробваш с йонизираща радиация.

Все трябва да има нещо което да е вредно за ДСЛР-ите[beer]

Автор: DOVOLEN   
Дата:   22-06-11 23:55

next_time@
Човека сигурно има някакви проблеми и за това се допитва.... белким някой го е ял и знае...
Аз му казвам да търси причината другаде.... а пък бирата си е бира [beer]

Автор: next_time   
Дата:   23-06-11 00:00

Според мен проблема му е не с апарата , а с дългото пътуване в маршрутката, ако беше по-късо нямаше да му остава време за подобни мисленици.[thankyou]

Автор: aldygreen   
Дата:   23-06-11 00:46

Ако ламелите на затвора на апарата са стоманени, при достатъчно силен външен магнит те могат да се намагнетизират. Тогава е възможно да се получи някакво изменение във времевите настройки на затвора. То може да е почти незабележимо или доста силно, зависи от силата на външния магнит и материала на ламелите на затвора. Ако е налице такъв ефект, оправя се чрез размагнитване със специална бобина, така както се размагнитват магнитофонни глави.
[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   23-06-11 00:52

Пачок, електромагнитни полета не се отвеждат към маса.
Доволен, магнитът не наелектризира нищо.

Дата:   23-06-11 02:21

Абе и аз не вярвах, че от усилвател на радиостанция за такси (колкото по-силен е сигналът, толкова по-бързо се приемат поръчките) може човек да има проблеми с главата, ама на братовчед ми приятел таксиджия го изпита на гърба си. Отвсякъде ни облъчват с какво ли не и то без дори да се усетим.
Не подценявайте маршрутките, много интересни и нестандартни идеи могат да се родят там...!

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   23-06-11 02:31

Защо не питате, дали апарата в микровълна фурна ще издържи повече от една стотна от секундата. [smile]

Автор: digitalgab   
Дата:   23-06-11 07:39

Инструкция за фотоапарат FUJIFILM (Made in China):
Места които да се избягват:

Места подложени на силни МАГНИТНИ ПОЛЕТА: (такива като близо до кули на радиопредаватели, далекопроводи, радари, мотори, трансформатори, магнити и др.)

Инструкция за използване на електронен часовник XINJIA (Made in China):

Не го носете в мощно електрическо поле, в среда със статични или силно пулсиращи полета.

Публикацията е редактирана (23-06-11 07:51)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »