Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За Истанбул?
Автор: luboombre   
Дата:   21-06-11 21:51

Здравейте!Тези дни ще посетя Истанбул за три дни.Какво ще ми препоръчате да посетя и разгледам?Имам Д90 с 18-105.С бюджет от 1000лв. какво е по-добре да направя?
1.Да си взема 18-200 СИГМА
2.Да си взема 10-20 Сигма
3.Нищо да не си вземам,а да ги изхарча за друго.

Отговори на това съобщение
 Re: За Истанбул?
Автор: atrifonov   
Дата:   21-06-11 21:55

нещо не разбрах как ги върза посещението в Истанбул и питането кой обектив да купиш

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   21-06-11 22:01

Ами то ако ще е само за трите дни в Истанбул - май третата възможност.
Обаче ако наистина искаш нов обектив и пътуването в Истанбул не е основната причина, а само първия път когато ще го използваш - нещата стават различни.
Между вариантите 1 и 2 в този втория случай вече е трудно да се избира, защото не е ясно какво ще се снима. То и само за Истанбул да - пак трябва да се правят уговорки, че ако ще снимаш основно архитектура и пейзажи 10-20 и т.н. Ако минеш на вариант 1 за Сигмата ли става въпрос, за стабилизираната Сигма ли става въпрос, Защо не Никор 18-200 VR? ...
И разбира се - дали няма и вариант 2.5 - в смисъл, че има и други хубави обективи освен тези двата ...
Очевидно мнението ми няма да ти е от полза, но пък поне демонстрира, че трябда да обмислиш още малко какво наистина искаш [smile] Това е понякога труден, но все пак приятен процес [smile] [smilie24]

Дата:   21-06-11 22:02

Много лесно .Представих си сграда която не мога да хвана цялата поради тясно пространство и нещо което е по-далече пък 105 не е много дълъг.От друга страна каквото да купя ще го продам на малка загуба ако не ми хареса и ще е по-добре отколкото да вземам под наем,или не?

Автор: discomaniac   
Дата:   21-06-11 22:07

Май под наем е доста по-добре. Nikkor 18-200mm е 10лв/ден пък Nikkor 10-24mm е 15лв/ден за 3 дни са си нищо пари.
Пък и за 3дни и повече имаше и отстъпки.

Публикацията е редактирана (21-06-11 22:09)

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   21-06-11 22:08

Ами ако ще снимаш основно сгради - в такъв случай сигмата 10-20. Но ти това го знаеш и сам. Ако става въпрос и за двата случая (и широкото и дългото за които говориш в предното мнение) и няма да разкарваш веднага 18-105 може би добър вариант е Сигма 10-20 + Никор 70-300 ВР. Обаче зависи все пак какво ти трябва и колко все пак от това "малко" си склонен да инвестираш, загубиш и т.н. ...
Относно Сигма 18-200 - не съм го пробвал на Никон, пробвал съм стабилизираната версия за Канон и ми се стори доста много мека... Докато Никор 18-200 на един приятел е доста приличен - поне колкото 18-105 и е точно толкова бърз колкото моя 70-300 ВР при AF-C с 3D ... Ама пък нямам идея каква е разликата в цената ... Така или иначе ако вземеш 18-200 някой, то 18-105 ще ти се окаже излишен и самотен.

edit: "поне колкото 18-105" имам предвид остър поне колкото е 18-105 [smile]

Публикацията е редактирана (21-06-11 22:11)

Автор: asahi   
Дата:   21-06-11 22:36

Праскай панорамки.

Автор: da.fo   
Дата:   21-06-11 22:48

За Истанбул - широкото [smilie24]

Автор: mogila   
Дата:   21-06-11 22:52

Не си купувай нищо.

Автор: vp7   
Дата:   22-06-11 00:15

Та по първия въпрос -
- започни с разходка по хиподрума - ok. 30-40 мин.
- влез в Султан Ахмед /Синята джамия/ - 30 мин
- вляво от С.А. се слиза по едни стълби до едно базарче за килими и сувенири, но на мен лично по-интересното е, че базарчето е в някакви много стари тухлени "постройки"/слагам кавички, защото е някакси вкопано в земята/
- влез в Света София - с чакането за билети - 1,5-2 ч.
- разходи се в Топкапъ сарай /в харема няма смисъл да ходиш/ - 2-3ч.
- археологическия музей - 3-4ч.
- цистерната на базиликата - 1ч
- Египетския пазар
- "Миния тюрк" - голям парк с макети на всички забележителности в Турция и в Истанбул в частност -2 ч
- разходи се в квартал Еюп, качи се с лифтчето до кафене Пиер Лотри
- качи се на хълма Галата и на върха на кулата.
- разходи се по Итиклял джадасъ - пешеходна улица в стария европейски квартал Бейоглу
- хапни бюрек с лимонада в "Бюрек център" на Истиклял, до католическата катедрала
- слез до "Френската уличка" -не помня истинското име на уличката, но като попиташ за "Франсъз сокак" ще те упътят
- на края на пешеходната улица излизаш на площад Таксим.
- от него можеш да се спуснеш до "Долма Бахче Сарай" - турския Версай, дворецът, заради който империята фалира
- разходи се в Капалъ чарши
- оттам се спусни до Кумкапъ и хапни рибка на брега на Мраморно море
Според мен това са "задължителните" места, но където и да отидеш все ще е интересно.

Публикацията е редактирана (22-06-11 00:17)

Автор: J0R0   
Дата:   22-06-11 00:41

18-105 е достатъчно универсален обектив.
Няколко милиметра повече или по-малко няма да ти дадат нищо повече (освен ако не изпълняваш някакви много специфични задачи, срещу заплащане)
Снимай си с 18-105 и изхарчи парите за друго.
[cool]

Автор: tosho_ot_selo   
Дата:   22-06-11 01:19

За хашиш например! [smilie3]

Автор: hemilio   
Дата:   22-06-11 02:37

vp7 доста добре ти е казал къде да ходиш,но искам да го допълня:
-задължително се качи на корабче и направи разходка по босфора,до златния рог,ще можеш да снимаш мостовете на босфора-отдолу.
-можеш и да се качиш на корабче до принцовите острови-не е скъпо,таксува се почти като автобус,и вървят постоянно![shtrak]
по въпроса за обективите,наистина 18-105 ти е достатъчен !!![beer]

Автор: papi   
Дата:   22-06-11 03:15

синята джамия и джамията света софия,топкапъ,долмабахче,босфора,на корабче по босфора и желязната църква св стефан
и на кулата[smilie24]

синята джамия от към площада пред джамията св софия

http://photo-cult.com/pics/583/pic_9992941_0583137.jpg

Автор: pefoto01   
Дата:   22-06-11 03:40

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: venven   
Дата:   22-06-11 07:01

остави си 18-105 и инвестирай в 70-300 [smile]Дългият ще ти трябва , за да уловиш интересни лица ,детайли и каквото се сетиш , без да се набиваш наочи.
Sigma , каквато ѝ да е , се нуждае от калибровка , с изключение на 10-20 , щото там няма да снимаш на отворена бленда и да си търсиш фокуса къде е [smile]
хора разни , разни мнения , но важното е ти да знаеш какво искаш.

Автор: tbby   
Дата:   22-06-11 09:40

Не си купувай нищо.
Аз на тази екскурзия бях с 18-70 и ми беше супер.
Пази си парите или си купи нещо, което ще ти е наистина от полза [smile]
За калибровката - D90 се калибрира само с един обектив.
Ако ти е бил ок с 18-105, след калибровка с друг обектив ще мръдне.

Автор: spa   
Дата:   22-06-11 10:47

Напълно съгласен че 18-105 е идеалният обектив за там. Над 100мм почти няма да си наложи да снимаш, даже и от кулата.

За всичките сгради - църкви, джамии, дворци, кули и т.н. най-много ще ти помогне статив, независимо дали ще снимаш отвътре денем или отвън вечер все ще ти трябва. Лично за мен една от големите красоти на Истанбул е осветността му вечер - спокойно може да отделиш няколко часа да снимаш Света София, Синята джамия, Босфора, Галата и всичко друго което свети. За съжаление навсякъде където минаваш скенер ти прибират статива, ако го видят. Отделно охраните също гледат за това в обектите. За целта си потърси някой компактен (<20см), ако може да не е с фoрмата на статив. Скоро гледах един много интересeн който като се сгънеше беше като цилиндър размер 15цм по 3см.

От църквите има доста интересени за гледане, но ако ходиш до българската църква Св.Стефан, отдели малко време да минеш и през църквата на Патриаршията. Двете са близко една до друга. Най-добре иди в неделя тогава има и литургия и си струва да се послуша/види.

Автор: slizia   
Дата:   22-06-11 12:51

Истанбул е един уникален град.. Вече съм била 3 пъти и не съм обиколила по-голямата част от нещата.. Но ето , според мен, някои основни, които задължително трябва да посетиш..
1. Предполагам, че ако ходиш организирано, от фирмата тур-оператор ще ви предложат няколко екскурзии.
Единствената, която си заслужава да направиш е панорамната разходка с автобуса и да обиколиш азиятската част на мегаполиса, където живеят местните и можеш да видиш уникални къщи и дворове..
2. Задължително е возенето по Босфора с корабче, което тръгва от пристанището на Златния рог.. По моя препоръка- отиди сам, защото редовната цена на билета беше около 5 лири ( 5 лева). Иначе тур-оператора ще ти поиска поне 10 евро.. Честно казано, от екскурзовода, който разказва,няма много смисъл... Но това е личен избор.
3. Света София
4. Цистерните - мястото е страхотно.. Това е мястото, където са складирали вода, за да не закъсват при обсада..
5. Синята джамия
6. Площад Таксим- уникално място.. Там са младите турци, които са супер модерни и картинката там няма общо със старата европейска част, която е за туристите..
7. Капалъ чарши също е достра атрактивен!
8. Не пропускай да хапнеш един техен уникален десерт, който се прави от варено пилешко месо.. Просто няма равен.. За съжаление не помня името му..
9. Ако ти остане време, посети задължително и дворците. На мен най-много ми харесва Топкъпъ.. Страхотни гледки към Босфора има.. Той е точно до джамията..
Не че Долмабахче е за изхвърляне..
10. Знам, че няма да имаш време, но разходка с корабче по Мраморно море до Принцовите острови е нещо незабравимо..

И последно -имай предвид, че за всички тези паметници ( без Синята джамия)се плаща вход.. Мисля, че вече е около 10 евро..

Като за първи път и три дни налични май те затрупах с информация..
Приготви си удобни обувки, лосион за слънце ( защото по това време пече ужасно) и не пропускай да хапнеш от сандвичите с прясна риба на пристанището..
[smile]

Публикацията е редактирана (22-06-11 12:52)

Дата:   22-06-11 21:54

Благодаря на всички за мненията и препоръките.Реших да не купувам обектив, а парите в долари и с мен.Ще се постарая да изпълня съветите ви ,защото виждам ,че са добронамерени.Благодаря!

Автор: vp7   
Дата:   22-06-11 23:02

Като спомена $$$ се сетих за още нещо - вкарай си някакви левове в международна дебитна карта. С карта можеш да плащаш в над 90% случаите. Хубавото е, че като плащаш с левова карта курса, по който се обръщат парите е централния банков курс за деня, а не по купува-продава. Напоследък лирата е евтина - 1 лира = 0,85 лв. Естествено, имай си и пари в брой.

Автор: slizia   
Дата:   23-06-11 11:45

Аз също бих те посъветвала да плащаш в лири.. Най-изгодно е за теб.. Не е нужно от тук да обменяш. По централната улица с трамваите има много чейндж бюра.. Но все пак бъди внимателен и си брой парите.. Най-добре е в банка- но става с паспорт! :)
Ех, как ти завиждам благородно.. Май трябва и аз пак да го посетя..[cool]

Автор: bvsmp   
Дата:   23-06-11 12:22

Не забравяй Аквариума Тюркуазоо. Предварително си изтегли карта на градския транпорт - предимно метрата и трамваите. Автобусите ще те объркат. Винаги се пазариш дори и за един дюнер да е. Питаш колко струва, после казваш че ти идва голям и ти го дават същия на по-ниска цена. Интерисувай се само от цените в лири и винаги уточнявай валутата. Ако не го направиш после ще се окаже, че цената са ти я искали в евро. Може да си носиш и евро да си обмениш, ако не ти стигнат лирите, но моя съвет е да си вземеш повечко лири оттук и после да ги върнеш с малка разлика в курса. Еврото там след 19,00 часа в Събота до 08,00 часа в Понеделник напрактика няма къде да го обърнеш понеже не работят чейнджовете и банките в Неделя. МНОГО ВАЖНО СЪЩО до края на 2009 имаха два вида банкноти и монети. Тези на които пише YENI са вече извън употреба. Набутаха ме с няколко метални лири, ама вечерта като си вземеш геврек не подбират, че не важат, защото гледат да си продядат стоката и да се прибират, а на другия ден ще ги пробутат на следващия балама. Успех и града е страхотен. Особено когато има Формула 1[cool]
Не забравяй да опиташ от гевреците им, екмекбалъка /хлебче с риба на моста галата/ печен и варен мисир /царевица/, печени кестени. И никакви парфюми, часовници и т.н от улицата, ако ще даса за по 5 лири.

Приятно изкарване. и да разкажеш като се върнеш пак тук в темата.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »