Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ND филтър с два поляризатора (LPL + CPL) става ли
Автор: hotsnail   
Дата:   16-05-11 20:53

Ами искам да го пробвам и се надявам да стане.

ама ако някой го е пробвал ще ми спести кинти и време.

Ясно е че с два CPL-а не става - става шарения със слаб затъмняващ ефект. Предния трябва да е линеен - това го знам.

Въпроса ми основно е дали пак ще стане шарения ако задния е кръгов?

Дали НЕКС, м43 и Самсунг работят с линейни поляризатори? Все пак те нямат ДСЛР системата с огледала и поляризатори вътре....меренето и фокуса са от сензора.

Отговори на това съобщение
 Re: ND филтър с два поляризатора (LPL + CPL) става ли
Автор: antonigeorgiev   
Дата:   16-05-11 20:59

Абе бях зел едно нещо което се казваше Vari-neutral density filter от 2-400, и имах същия проблем.. Интересното е че с варио обектив ефекта изчезва.. като приближиш леко.

Поздрави!

Автор: MarinY   
Дата:   16-05-11 21:06

Тази комбинация се продава като "променлив НД". Преди време и тема с примери бях пуснал. Реално за категорията снимки, за които се ползва (природа, пейзаж), качеството не пада очевадно. Проблем е при ултрашироките обективи (10-24) - получават се "облаци", особено ако вкараш и друг филтър или ползваш крайните стойности на затъмняване. Лично бих ползвал НД с постоянни числа, но е вече късно. Купих си скъп променлив и ще си го ползвам. [smilie3]

Дата:   16-05-11 21:09

Абе гледах ги готовите Fader ND, VariND ама май са за профи кино правени. По 300 долара най-евтините.

Изобщо не ми харесват и са огромни.

А мен ми трябва 49 или 55мм

Инак имам фиксиран. Ама се зачетох във видео нещата и там амй с постоянни ще е зор - ще ми трябват няколко.

Публикацията е редактирана (16-05-11 21:11)

Автор: MarinY   
Дата:   16-05-11 21:27

Ми променливия е много удобен, заради пълният контрол. Линк към темата няма да ти дам, защото има две-три сериозни мнения, останалото е плюване. (що не се изненадвам?!)

Дата:   16-05-11 21:48

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1204552&t=1204001

Да хубаво е с примери.

ПП Гугъл знае всичко.

Автор: stef7   
Дата:   16-05-11 23:30

@hotsnail В темата на NEX3 не успях да ти отговоря. Обикновен ND става но както си разбрал може да се наложи да ги комбинираш. Имайки предвид врътките и ограниченията на NEXa мисля че точно Fader ND ще ти свърши добра работа и ще ти улесни живота много. Може да го ползваш като един вид бленда. Vari ND са скъпи но Fader ND са на приемлива цена и има всякакви размери:

в английския ebay например

Трябва да вземеш размер който е малко по-голям от този на най-големия ти обектив за да си сигурен че ще избегнеш винeтиране. Но и 55mm сигурно ще свърши работа, защото филтрите са много тънки. £55.00 за 62мм е за мен съвсем приемлива цена.

Вземи си от серията HD ready защото са най-тънки. Не се лъжи да купуваш нещо по-евтино от китайски производители. Fader ND е добро (но не супер) качество на приемлива цена.

Автор: krist   
Дата:   16-05-11 23:50

и аз се чудих, чудих, па си взех три "твърди" накрая - nd8, nd64, nd400.

Автор: merakov   
Дата:   29-05-11 23:27

С тази комбинация се получават интересни неща.
цък

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »