Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля за съвет
Автор: mapko   
Дата:   07-03-11 16:41

Здравейте, хора!

Пиша ви, защото не мога да взема едно решение. Надявам се да можете да ми помогнете.

Преди година-година и половина реших, че снимането ми харесва повече от нормалното и си закупих "добър" апарат. Имах амбицията да се захвана сериозно, а един ден, може би и професионално. Голяма роля за тази "зарибявка" изиграха и двама мои приятели, активни и доста добри фотографи в този форум (имена няма да споменавам [smile] ). Та така, взех си апаратчето и почнах да щракам. Обаче все нещо не ми харесваше. Бях започнал да си мисля, че ми трябва по-добър апарат, за да излезе нещо.

Докато един ден се осъзнах, че ми липсва въображението. Предполагам знаете, че един кадър, било то и най-великата гледка, без въображение няма да стане добър. И обратното - най-голямата скука с точната доза въображение би се превърнала в нещо невероятно.

Е, на мене ми липсва точно това. Техническите познания ги имам, изчел съм много книги, видял съм много примери, наясно съм с работата на апарата и физичните закони, на които е подчинен (занимавам се предимно с физика и лазери все пак), осветления, препоръки, стандарти и т.н. и т.н.

Напоследък апаратът не е излизал от чантичката. Сигурно има 3-4 месеца. Имало е моменти да пощракам малко с него, ама просто ей-така - за кефа. Без резултат.

И сега, моят въпрос : при това положение има ли въобще смисъл да го държа този апарат ? Колкото и да не ми е приятно, все пак по-добре няколко стотака в джоба, отколкото един фотоапарат, който само седи и събира прах (образно казано, иначе е в перфектно състояние). Може пък някой, който по-може да го ползва да го вземе, знам ли ????

Отговори на това съобщение
 Re: Моля за съвет
Автор: cicomanco   
Дата:   07-03-11 16:42

Продавай!

Автор: pefoto01   
Дата:   07-03-11 16:47

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Shmidt   
Дата:   07-03-11 17:00

mapko

Не продавай.
Вземи си творческа отпуска. Престани да мислиш за снимки, тела, обективи и вобще за фотография.

Насочи си свободното време и енергията си за всичко друго, което ти доставя удоволствие или смяташ, че ти е нужно в момента.

В един момент ще се учидиш с какво желание ще посегнеш към камерата си и с какви избистрени идеи.

Няколко стотака в джоба няма да решат нищо - ще си заминат за нула време и нищо няма да усетиш.

Автор: mikino   
Дата:   07-03-11 17:20

Ако ти е кеф да снимаш - снимай! Понякога музата си отива, но в един момент се връща.
Когато снимаш не се вглъбявай в мисли, преди да натиснеш спусъка. По-конкретно: "Ся дали ще станеее... Трябва да внимавам с осветлението, фокуса... Дали ще я харесат...?" Опитай се тия мисли просто да си ги забраниш и си прави кефа. Снимай дори безмислени на вид неща, ей тъй просто щото ти е гот да цъкаш [smilie18] . Не си давай зор и ще стане! [beer]
За продажба на фотоапарата не бих те посъветвала, защото ще дойде момент, когато ще съжалиш много.

Автор: synchu   
Дата:   07-03-11 17:24

Снимай, снимай, снимай сочи моя скромен опит ... ;) Колкото повече, толкова повече.

Автор: Suggs   
Дата:   07-03-11 17:27

Ако не си на зор за пари, не го продавай. Снимай си за кеф - когато, каквото, и както поискаш. Няма такъв закон, че щом имаш фотоапарат, си длъжен непрекъснато да правиш шедьоври (за моя голяма радост [smilie5] ) .

Автор: pumabg   
Дата:   07-03-11 17:28

От : закупих "добър" апарат. Имах амбицията да се захвана сериозно, а един ден, може би и професионално
До: един фотоапарат, който само седи и събира прах

No comments..

Автор: pumabg   
Дата:   07-03-11 17:32

То и аз преди много време, може би година, година и нещо бях решил да ставам космонавт. Даже си напълних един път ваната да тренирам безтегловност … Кви хора има на тоя свят не е истина .. [cool]

Автор: gbrain   
Дата:   07-03-11 17:37

mapko, истинският проблем в случая не е, че ти стои апарата и дали да го продаваш, а че не можеш да вземеш решението за себе си сам.

Дата:   07-03-11 17:40

Нарича се поемане на отговорност за собствените постъпки и произтичащите от тях проблеми.

Автор: yavorberov   
Дата:   07-03-11 17:44

@ Shmidt [smilie24]

Аз лично по-сериозно с фотография (любителска) се занимавам над 10години. Но не снимам за постижения, а за кефа от процеса - Да хвана апарата под мишница, да се забия на някое местенце - дали сам дали с приятели няма значение. Фотографията не е състезание и в нея няма победител. Още нямам много кадри, които мен самия да ме удовлетворяват, но снимам и ще продължавам да го правя докато ми е кеф.
Ако нямаш тръпката да снимаш наистина по-добре замени големия апарат с нещо малко за заснемане на спомени, но рано или късно може да съжалиш, че нямаш подходящия апарат за кадъра, който виждаш в момента...

Дата:   07-03-11 17:56

Shmidt и yavorberov, дават също добри съвети [smilie24]

Автор: didesignbg   
Дата:   07-03-11 18:21

няма да се плашиш така се движат нещата.

Януари. Снимах котката си със сапунера. Ужасно.Ще се наложи да си купя DSLR.Посъветваха ме за Никон Д300.Сега ще видят.
Февруари.Разбрах, че китовата оптика абсолютно не ме устройва. Никаква звънтяща рязкост, нито размиване, пък и бокето - някакво нервно. Снимах котката, мустаците са неясни, съвсем мазно по краищата.
Март. Купих Никон 17-55/2.8.Остър като бръснач. Снимах котката, вижда се всяко косъмче от мустаците. Сега ще видят.
Април. С кропка снимат глупаците. Купих си Никон Д700 - сега снимам котката на тъмно при ИСО 25600. Наложи се да сменя 17-55 с 24-70.
Април. Диапазонът на фокусни разстояния не ми е достатъчен. Котката се крие върху гардероба. Купих си 14-24 и 70-200 на 2.8. Сега снимам котки по съседните покриви.
Юни. Разбрах, защо истинските фотографи снимат с праймове. Купих си 85/1.4 Снимах котката - мустаците са на фокус, останалото приятно размито. Сега ще видят.
Юли. Прочетох на форума, че съвременната оптика няма художествен рисунък. Купих стари ръчнофокусни 50/1.2 и 85/2.0 Опитах се да хвана котката на фокус, но не се дава мръсницата.
Август. На фотофорума оплюха моята котка. Хоризонтът бил крив. Купих си карбонов статив Манфрото с либела. Сега ще видят.
Септември. Каквото и да си приказваме, няма истниска пластика в цифровите фотографии. Купих си професионалн лентов Никон Ф6. Любувам се на благородното лентово зърно. Само дето ме дразни котешкат козина н скановете.
Октомври. Във фотолабораторията затриха лентата с новите фтографии на котката ми. Купих си увеличител Durst, котката се научи да живее при червената светлина на Аладиновия фенер.
Ноември. Мъдростта идва с опита. Продадох всичките Никонски боклуци на някакъв новак, заедно със специален шкаф за съхранение на оптиката. Купих си Лайка М7. Ето това е истински рисунък. Само котката се опитва да излезе непрекъснато от кадър, опитвам се да се науча да отчитам паралакса.
Декември. Разбрах какъв глупак съм бил. Продадох Лайката, купих си Хаселблад ( отначало мислех да взема Броника, но си казах - стига толкова компромиси)За да купя цифров задник, се опитах да продам няколко снимки на котката, но на фотостока не ги харесаха. Наложи се диа си продам колата. За цифров задник не ми стигнаха парите, но пък сега си имам студийно осветление.
Януари. Хасито е тежко - падна върху котката, сега тя пълзи по бавно на три лапи, по-удобно е да я снимам. Пък и снимките се получават по-драматични.
Февруари. Най-накрая! Получи се. Хасито си лежи в шкафа, а котката я снимам с Холга-пинхол. Получих прекрасни отзиви на anti_photo, но кой знае защо всички смятат, че това е автопортрет.
Март. Ура! Само съжалявам за котката.Донесох днес в къщи карданна камера 4х5", показах я на котката, я тя измяука жално, допълзя до перваза и се хвърли от 16-тия етаж.Слязох долу и за спомен заснех кървавите парцали с мобилен телефон. За експеримент публикувах снимката на фотосайта, а тя стана снимка на деня! Сега разбирам, че ако бях заснел котката от 16-тия етаж през клоните с телеобектив, щеше да е много по-яко.Пак ще трябва да се купи DSLR. И чифт котки.

Автор: VioletaSto100   
Дата:   07-03-11 18:39

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   07-03-11 18:52

didesignbg[smilie24]

Дата:   07-03-11 18:57

Дам, одисеята на фотоновобранеца. [smilie24]

Автор: kapitancho   
Дата:   07-03-11 20:30

mapko,
и мен ме няма в художествената част, но не ми пречи. Снимам си, пък все от 50 кадъра, един ще ми хареса. Пък от останалите 49, 10 стават за семейния албум. Предполагам, че и при теб може да е нещо подобно.

Автор: radostinivov   
Дата:   07-03-11 21:29

"Your first 10,000 photographs are your worst" - Henri Cartier-Bresson

Наскоро минах 10к и не виждам особен прогрес, но честно казано не ми пука![smilie5] Снимай и се радвай, човеко.Дори и кадрите ти да не са шедьоври, ако това ти доставя удоволствие - прави го!На този принцип съм аз.

офтопик: Другарю pumabg, от всичко само едно нещо не ми станя ясно - от де извади и ти такова самочувствие (учудено човече)

Автор: marconi   
Дата:   07-03-11 21:29

Автор: mapko
Дата: 07-03-11 16:41

Здравейте, хора!

Пиша ви, защото не мога да взема едно решение. Надявам се да можете да ми помогнете.

Преди година-година и половина реших, че снимането ми харесва повече от нормалното...

баси...повече от нормалното [smilie10] [smilie10] [smilie10]

то тва патология се нарича [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   07-03-11 21:38

Първите 10,000 кадъра на ЛЕНТА. Да смятаме ли колко трябва да са на цифров апарат ? x5

Автор: crowie   
Дата:   08-03-11 00:08

При мен лично, като вземе да изчезва вдъхновението, забивам се в някой фотографски сайт и започвам да разглеждам снимки, идеи, композиции.. и ми се е случвало на следващата нощ даже да сънувам идея и като се събудя-да я снимам [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »