Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 GF1 пипа ли RAW файловете в камерата и как?
Автор: psychoiho   
Дата:   22-02-11 12:42

вчера се зачетох по разни форуми и след като видях че един човек твърди че настройките на камерата влияят на raw файла си направих експеримент и останах изненадан - наистина film mode и контраст настройките влияят на raw файла. Снимах една и съща сцена но с различни режими в апарата, после отварям в Lightroom и Silkypix и снимките имат забележимо различна хистограма (и вид). Разбира се в конвертора слагам едни и същи настройки за различните снимки - практически елиминирам всички променливи.

Въпроса ми е - кои настройки и как влияят? Камерата ли прави различни raw файлове на ниво сурово изображение или изображението е едно и също, но камерата записва някакви настройки във файла и после Lightroom ги взима впредвид при процесването - както е със обективите например?

Отговори на това съобщение
 Re: GF1 пипа ли RAW файловете в камерата и как?
Автор: mihajlov2   
Дата:   22-02-11 12:58

Аз имам G1, който е сравнително подобен като хардуер и софтуер на GF1. Досега не съм си правил експерименти с film mode - винаги си седи по default на standart, като снимам винаги в RAW и нямам представа дали филм моуда пипа по настройките. Питах на един форум и ми обясниха, че повече пипа по настройките функцията inteligent exposure или нещо подобно беше - тя има четири положения - off, low, standart и hi. Когато е включена на нещо различно от off, електрониката на камерата преценява осветеността и динамиката и може да направи експокорекции, които остават скрити от потребителя и ако и той е задал експокорекция, може да стане прекалено "коригирана" картинката. Иначе четох, че Силкипикс и Лайтрум автоматично коригират аберациите на китовия обектив например - т.е. бърникат в RAW файла.

Дата:   22-02-11 13:20

i.exposure го изключих, точно защото прочетох леко мътни обяснения как работи. Него ще то тествам по-нататък.

Автор: s_dyakov   
Дата:   22-02-11 19:28

Tова е микро 4/3 нали?
Tе си коригират всичко в камерата и дори в raw файла всичко е вече коригирано - изкривявания, аберации, шумоподтискане.

Единствено с dcraw можеш да извадиш нещо което не е пипано но пък е голяма играчка и не си струва особенно.

Автор: didesignbg   
Дата:   22-02-11 21:13

Ако всичко в роу файла е коригирано, не дцроу, ами Томас Ноул не може да ти изкара нередактиран файл. Ако дцроу може, значи не се пипа по роу файла.

Дата:   22-02-11 23:41

Поразпитах по разни форуми за film mode. Според хората различните режими на film mode, както и различните настройки за рязкост, наситеност, нойз редъкшън и т.н. не оказват влияние на RAW файловете. Но имало две изключения - режимите Smooth и B&W Smooth - в първия камерата вкарва скрита експокорекция на - 1/3 EV, а във втория камерата вкарва скрита експокорекция на + 1/3 EV.

Публикацията е редактирана (22-02-11 23:42)

Дата:   23-02-11 09:21

Не не се губи всичко - Raw файла си е Raw файл.

Но Raw конвертора който е даден от производителя .. а също и адобскитe прилагат същите корекции които и камерата прилага при записа на Jpeg.

Т.е dcraw може да извади чистите данни от Raw файла но трябва после да сложиш и цветни профили и какво ли още не .. Самото изображение изкарано от dcraw изглежда много куцо и трябва да си играеш доста.

Автор: langel   
Дата:   23-02-11 11:18

Silkypix няма ли същите опции, както и апарата? Ако снимаш RAW в режим B&W после в Silkypix не можеш ли да върнеш в цвят и как ACR отваря такъв файл - в цвят, или B&W?

Дата:   23-02-11 11:43

Естествено че няма никаква връзка между RAW и B&W - т.е. и да снимаш в B&W, после RAW файлът си е в цвят. Поне така мисля де. Никога не съм пробвал тези режими. Аз по-горе цитирах едни разяснения, че при снимане в режими Smooth и B&W Smooth камерата вкарва скрита експокорекция в RAW файла, а не че при снимане в режим B&W Smooth в RAW РАВ-ът ще стане черно-бял.

Дата:   23-02-11 14:18

mihajlov2 - и аз това заподозрях, но ако снимам на ръчен режим с ръчнофокусен обектив - как да коригира експозицията? Пипа исо-то или скоростта и ме лъже на екрана и в екзиф-а?
Освен това забелязах че настройката на контраста има значение (ноиз редъкшана не видях да прави разлика)...и освен това тествах със nostalgic/vivid и си има сериозна разлика, т.е. моя експеримент показа че не само smooth режима прави магарии. Много куцо така че не мога да намеря ясна информация, рових форуми, но нищо ясно, уикенда ще седна да направя по-сериозен експеримент. Реално не ме интересува кой вкарва промените, стига да намеря сетинги които наистина променят нещата за по-добро

s_dyakov - ти изби рибата - с един замах сложи всички м4/3 камери под един знаменател...освен това говориш глупости и в първия и втория пост. осведоми се малко или просто си трай

П.С. доколкото знам, всички апарати изкарват черно-бял роу дефакто. Във файла са записани luminosity нивата за всеки пиксел от байеровата матрица. конвертора си знае кой пиксел от матрицата с какъв цветен филтър е отпред и "оцветява" снимката докато прави интерполацията.
Имам мътни спомени че един-2 апарата имат native поддръжка и правят "истински" черно-бял роу, но не знам как стоят нещата там.

Дата:   23-02-11 15:10

а?

я прочети първо

http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/414-pana_1445_3556?start=1

RAW ?
As mentioned in the introduction your G1 RAWs may not always be as RAW as they may appear - or to be precise: the RAW processing. The Panasonic G1 RAW files contains unprocessed image data (more or less) but neither Adobe ACR/DNG nor Silkypix will give you access to it - reads: distortions, vignetting and lateral CAs are pre-processed. Here's a comparison of Silkypix vs RawTherapee based on a 14mm f/8 image (move your mouse cursor across the image for the Silkypix variant):

Verdict
It is difficult to provide a final verdict about micro-4/3 lenses because neither the camera JPEGs nor the standard RAW converters will give you an access to uncorrected image data. This is both good and bad. One the one hand the system provides "clean" images straight out-of-the-box. On the other hand the correction mechanism is not really lossless because you loose some field-of-view if the lens produces heavy distortions (like this one), a bit of edge resolution and the sensor noise gets amplified somewhat in the corners due to the vignetting compensation.

Дата:   23-02-11 16:32

караш ли ми се нещо?
айде сега ти иди прочети първия ми пост и ми кажи как корекциите на обектива ще променят хистограмата? Особено ако не сменям обектива.

Освен това - цитата който си сложил отгоре противоречи с това което пишеш "Tе си коригират всичко в камерата" и също "адобскитe прилагат същите корекции които и камерата прилага при записа на Jpeg"

може би под "всичко" разбираш единствено корекциите свързани с обектива, но:
* това далеч не е всичко
* едно е суровите данни да са коригирани, друго е да се запише мета информация в роу файла, на базата на която конвертора да прави корекции - разликата е огромна

така че - недей само чети ами и мисли

Автор: langel   
Дата:   23-02-11 18:06

Друго имам предвид - Ако снимаш RAW в някакъв режим - B&W, chrome, или там какъвто има апарата Film Mode,nostalgic,vivid - фирмения конвертор ще ти отваря файла със съответния коректив. Ако друг конвертор ти отваря файла чист, значи съответният режим не бърника суровите данни.
Хистограмата е различна, тъй като различните режими променят RGB множителите, но не директно, а като коефициент на тези, определени от WB. Възможно е и да има нещо, което да прилича на скрита EV корекция, но по-скоро е промяна на тоналните криви.
Дали обаче е така, или наистина RAW файла не е съвсем RAW, може да провериш като заснемеш един кадър в няколко режима. Ако RAW е чист + мета данни за корекциите, на друг конвертор като dcraw трябва да изглеждат еднакви.

Дата:   23-02-11 19:58

Не искам да се карам с никой извини ме ако ти е прозвучало така. langel ти е обяснил много подробно това което и аз се опитвам да ти кажа. Ако се зачетеш внимателно ще видиш че хората пишат че с Lightroom или ACR или Sylkypix няма как да достъпиш директно суровите данни. Raw конвертора ( в твоя случай Lightroom) въз основа на метаданните (данни за обектива, режим на снимане, арт филтри, настройки за контраст и др.) и на суровите данни ти генерира някакъв изход. Ако промениш метаданните - в твоя случай film mode изхода може да е съвсем различен.

Направи си един тест снимай 2 raw файла с променена само тази настройка. Прекарай ги през фирмения си конвертор. После ги прекарай през dcraw с едни и същи опции и за двата.
Така ще разбереш най добре дали всъщност суровите данни са ти едни и същи в двата случая и просто метаданните са различни.

Дата:   23-02-11 21:35

dyakov, peace [beer]

теста със dcraw се опитах да го направя, но това което дръпнах за мак не поддържа панасоника, незнам дали е прекалено старо.

Твойта теория че лаитрума вижда настройката и преправя кривите е правдоподобна, една от теориите които мислех и аз, но мен лично ме съмнява и затова ми се искаше отнякъде да се появи линк който еднозначно казва. Но май само инженерите които са го правили апарата знаят...

Автор: 1vo   
Дата:   23-02-11 21:38

психойчо, пусни няколко РАВи, да ги видя с дцроу, че ми стана любопитно.

Дата:   26-02-11 00:31

наснимах една играчка и цветна табилица при контролирани условия:
-ръчен обектив
-ръчно насторена светкавица
-ръчни настройки на апарата
-ръчен бял баланс
-изключена "интелигентна" експонация
-по 2 снимки на всяка настройка
и резултатите са следните:
няма значение какъв режим на филма задаваш, настройките на контраста и шумоподтискането - при гледане в лайтрум разлика няма.
Хистограмата "шава" леко между отделните снимки, дори ако са със едни и същи настройки, но реално разлика между снимките на 100% не виждам.

пробвах със dcraw - вадя файла съвсем суров (-v -6 -D -T) и не виждам разлика...

извод - нещо ми се е привидяло или е било на "авто" предния път; камерката не пипа суровия файл

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »