Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 NIKON D5000
Автор: Petqq13   
Дата:   18-12-10 20:48

Набилижава Коледа и смятам да си направя 1 подарък, ориентирала съм се към Никон Д5000 и по-точно към тази промоция --> http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280503000196.html . И другото хубаво нещо, което се предлага с него в сайта на photosynthesis е програмата " Моят първи DSLR", в която предполагам мога да науча доста полезни неща като за начинещ.. Фотоапарата ще го използвам главно за пейзажи, портрети и макро. Та въпроса ми е този апарат и обективите, които се предлагат с него, подходящи ли са за мойте цели? :)

Отговори на това съобщение
 Re: NIKON D5000
Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   18-12-10 20:56

Публикацията е редактирана (18-12-10 20:57)

Автор: npelov   
Дата:   18-12-10 20:58

Не вземай моето мнение за много тежко защото съм по-начинаещ...

Та пейзажи, портрети и макро май са 3 тотално различни неща. За пейзажи, поне в началото китовия 18-55 не виждам защо да не върши чудесна работа.
За портрети - зависи. Ако искаш да снимаш просто хора и да си ги слагаш в албуми ще ти вършат работа и тези двата. Ако искаш нещо повече вярвам, че ще ти ще ти предложат по-подходящи обективи тук, но ще са доста по-скъпички.
А за макро обективите са доста скъпи. Пък останалите методи хич не са лесни за изпълнение.

Чакай да не давам повече акъл че ще ме погнат съфорумците и ще забравят да ти помогнат :) много ги бива в това

Автор: stardust_vip   
Дата:   18-12-10 21:25

хубаво ще ти помогнат има и свестни хора тука .но има и някои персони които се мислят за толкова отворени едва ли не са създатели на форума и на фотоапаратите та се подиграват с начинаещите.те ще се появят скоро иначе има доста свестни които ще ти подадат ръка и ще ти кажат правилно решение[smilie24]

Автор: gpi72   
Дата:   18-12-10 21:40

Вземи си фотоапарата с двата обектива, поснимай и ще разбереш. На този етап е трудно да се препоръча нещо конкретно. За истинско макро обаче не стават но цветенца и пчелички ще може да си снимаш и с тях. За портрети и пейзажи също няма проблем с китовите обективи.
Естествено с твърди обективи може да постигнеш доста по-добър резултат. Но пък и разходите за обективи нарастват сериозно. Поснимай първо с тези и после ще разбереш дали ти трябват други.

Автор: дидибаев   
Дата:   18-12-10 22:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   18-12-10 22:57

Ако съм на ваше място, бих си купил само тялото, без китовите обективи.
За макро и портрети, може да ползвате нещо от типа на 75 /2,8
за пейзажи, има един 10-20 мм, добър обектив.
Всичко опира до това, колко пари има подготвени за обективи.
Варианта за макро, портрети и пейзажи може да се реши с един 17-70 на сигма. [smilie24]

Дата:   19-12-10 00:10

Проблема е там, че не резполагам с много пари, около 1000 най-много 1200 лева, затова предположих, че ще бъде на оферта, тъй като само тялото ми е 1000, а + още 2 обектива = 1200.. А някой ще може ли да ми разясни малко какви са тези мм при обективите и общо взето как да разбера кой е добър и какво се гледа, когато се избира обектив ? [smile]

Автор: emo1   
Дата:   19-12-10 00:31

Е, сега стана стршно!

Автор: lrn   
Дата:   19-12-10 10:44

На тези фундаментални въпроси (а и други) може да получиш отговори само ако прочетеш някоя книжка за фотография. Като начало прочети това:

https://photo-forum.net/ebook/start.htm

На мен лично ми харесват тези на Майкъл Фрийман, ама и тези National Geographik стават.

Дата:   19-12-10 11:33

С две думи фотоапарата ще ти се стори като че си купуваш банички, а обективите - все едно си избираш бижута от скъп дизайнер.
Сега в този момент бих пропуснал 55-200, но си спомням, че като си взех апарата много исках теле и ме беше яд че не го взех. Китовия 18-55 VR е невероятен обектив (за китов от <300 лв).
Честно казано ако не ти се чете техническо четиво въобще не си взимай други обективи. Въпроса е там че като се зачетеш спасение няма - зарибяваш се и става страшно.

Nikkor 10-24 е 1350 лв.
Sigma 10-20 - 1100

За портретни не знам но едва ли ще намериш за под 700-800 лв с мотор. А да - D5000 няма вграден мотор за автофокуса. Т.е. ще можеш да фокусираш автоматично само с обективи които имат мотор. т.е. за никон SWM, за сигма HSM (сигма има и други с мотор, но реват като бита котка).

Вземи си кита, почети, поснимай и примерно след 1 година ако си събрала още 1000 лв питай пак какъв обектив да си купиш за нова година.

Автор: asahi   
Дата:   19-12-10 11:39

Увлеченията по макрото минават много бързо.

Автор: boyanb   
Дата:   19-12-10 11:43

18/55 става и за пейзаж и за портрет, а като му сложиш едно таково става и за макро [shtrak]

Дата:   19-12-10 11:50

И аз те обърках. Причината да не ти казват какво се гледа и как разбират кой обектив за какво е и кой е по-добър е, че то си е цяла наука. Дори да ти го разкажат няма как да го осъзнаеш преди да поснимаш малко.
Вземи си кита. Обективите не са лоши за тези пари. Няма как да сбъркаш. 55-200 може да ти се стори в някои случаи малко ... как да кажа мъгляв (тук му казват мек), но за 100 лв повече взимаш обектив, който иначе е 450 - ако не ти хареса ще го продадеш даже на печалба. Все пак изчакай преди да го продаваш.
При всички случаи е лоша идея да си купуваш хубав обектив преди да разбереш кое точно му е хубавото. Даже ако имаш възможност взимай на заем от време на време обективи.

Дата:   19-12-10 11:51

asahi, имаш право.

Дата:   19-12-10 18:04

Благодаря ви за мненията, а този Макро Конвертор на Raynox съвместим ли е с този модвл на никон ?

Автор: дидибаев   
Дата:   19-12-10 18:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: radkich   
Дата:   19-12-10 18:57

Аз снимам предимно пейзажи с китовия 18-55 и за любителското ниво на което съм , ми идва идеален :)

Автор: gpi72   
Дата:   19-12-10 20:55

дидибаев [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: