Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за UV Filter
Автор: rusinov   
Дата:   07-12-10 09:55

Колеги, искам да си взема UV филтър, само и единствено с идеята да ми пази оптиката от прах и т.н. Въпросът ми е следния - Какъв UV филтър 62мм да си взема. Преди време бях поръчал един от Ebay на Kenko, който обаче се оказа ужасен. Направо беше мазало с него като снимах. Та въпроса ми е какъв филтър да си взема, така че да не оказва никакво влияние върху снимките, фокуса, цвета и т.н. Гледам в Павилиона един B+W UV Haze 010 62mm, има и Hoya UV HMC (C) 62mm (PHL), има Hoya UV HMC (C) 62mm (PHL), както и Hoya UV(S-HMC) Super Multi-Coated 62mm.

Кой според вас няма да скапе качеството на снимките. Говоря за макро основно.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за UV Filter
Дата:   07-12-10 10:02

Чакайте да ги подредя по-прегледно:

B+W UV Haze 010 62mm

Hoya UV HMC (C) 62mm (PHL)

Hoya UV(S-HMC) Super Multi-Coated 62mm

[beer]

Автор: hemilio   
Дата:   07-12-10 10:16

всички филтри са малко или много препядствие,ако ще го ползваш само заради праха-не си струва,по добре си купи един ленс-пен!

Автор: s_dyakov   
Дата:   07-12-10 10:18

б+в [smilie24] Шнайдер все пак .. но ти си личи и по цената.

Автор: tonyboy79   
Дата:   07-12-10 10:20

B+W UV Haze 010 62mm

Автор: nomadsl   
Дата:   07-12-10 10:25

http://www.lenstip.com/113.1-article-UV_filters_test_Introduction.html

Автор: kimi   
Дата:   07-12-10 10:27

Щом е само и единствено с идеята да пази оптиката, защо ти е UV, вземи си PROTECTOR филтер ето този е перфектен за целта, имам го на 58мм и съм много доволен няма разлика в картинката с него и без него. [beer]

Дата:   07-12-10 10:28

Аз като гледам по тестовете май HOYA е по-напред от B+W Странно [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: serjy   
Дата:   07-12-10 10:31

не ти трябват такива предпазни средства, не си давай парите за глупости

Дата:   07-12-10 10:33

Абе serjy и аз така си мислех, ма ти казвам, че за две снимания и веднага полепнаха прашинки и боклуци отпред. Ще ми се да си пазя оптиката от такива неща [beer]

Автор: kimi   
Дата:   07-12-10 10:35

колко му е като я понадраскаш прената леща ще я смениш в сервиз [smile]

Автор: asahi   
Дата:   07-12-10 10:36

И с филтър, и без филтър пак ще духаш прашинки. Повечето не оказват влияние на картинката.

Дата:   07-12-10 10:36

Хахаха нали [smilie18] [shtrak]

Автор: digitalgab   
Дата:   07-12-10 10:42

И аз си я пазя, но не се притеснявам много за филтрите. На единия обектив имам скъпата Хойя UV-HMC-S, на другия Hoya Warm, също и Hama UV и SKY и вършат работа, не забелязвам нещо негативно.
А оня Кенко UV67 дето ми го продаде, го продадох на същата цена, даже не го и пробвах.

Автор: harvester_vn   
Дата:   07-12-10 10:42

Аз UV филтрите ги слагам не срещу прах, а срещу омазнени с чипс или оплескани с шоколад малки детски пръстчета [smilie5]

По темата- аз лично съм доволен от Hoya Pro1 digital

Публикацията е редактирана (07-12-10 10:43)

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   07-12-10 10:43

Не е хаха, ами е факт[smilie5]
При мен на цайса се вмъкват шитни вътре, понеже е старо стъкло и не е добре уплътнено. Няма ги по снимките. Вземи си една духалка, като тази
http://magazin.photosynthesis.bg/offer/243768000004.html

Дата:   07-12-10 10:45

Интересното е се KENKO-то правеше странна картинка само на 70-200. На друг обектив нямаше проблем. Аз за това се чудя, дали няма да има яд с определена оптика UV-то [smilie2]

Автор: Shmidt   
Дата:   07-12-10 10:45

Какъвто и филтър да си вземеш(сложиш пред обектива) - ще оказва влияние върху снимките - в зависимост от това в какви условия снимаш. Няма универсален вариант - колкото и скъп да е той.

Аз лично не го разбирам и не подкрепям използването на UV филтър, като перманентен прозрачен предпазител на челната леща, освен в екстремни случай или, когато е наистина необходимо редуцирането на UV излъчване.

Но , ако наистина си взел решение - то тогава покупката на такъв (ако държиш на съотношение цена качество) - се избира според качеството на обектива. Не бих сложил ефтин филтър на качествено стъкло, и обратното.

Личен опит и съм много доволен и от двата:
на 18-55IS слагам
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42248

На 70-200 слагам
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog= 20&cat=52&product=4511&show=additional#slides-pane-0

Сглоби си линка

Автор: harvester_vn   
Дата:   07-12-10 10:55

Shmidt написа:

> Но , ако наистина си взел решение - то тогава покупката на такъв (ако държиш на съотношение цена качество) - се избира според качеството на обектива. Не бих сложил ефтин филтър нa качествено стъкло, и обратното.

Мда. Моето правило е- цената на филтъра да е около 10% от цената на обектива [smile]

Дата:   07-12-10 11:00

[smilie10] [smilie10] [smilie10] май ще си карам без филтър. [smilie18]

Автор: demiman   
Дата:   07-12-10 11:05

[smilie18] най-после ... [beer]

Дата:   07-12-10 11:06

Хахаха много смешно man, вместо да си избера филтър, почти се отказах от такъв [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   07-12-10 11:09

карай без вилтър, спокойно! за толкова време снимане, си трия лещите изключително рядко, може би веднъж годишно, я има, я нема. иначе си ги обдухвам с духалка честичко и така. филтърът, колкото и да е добър, оказва влияние в посока влошаване на картинката, просто не си заслужава.

Автор: digitalgab   
Дата:   07-12-10 11:17

Аз не бих желал много да купувам обектив от лице, което го е ползвало без филтър и си го трие така от време на време. [smilie5]
Щото нямам фасон на голям про може би.
Навикът за ползване на филтър ми остана от времето на лентата. Тогава филтърът беше просто необходим.

Публикацията е редактирана (07-12-10 11:20)

Дата:   07-12-10 11:28

що кво пази един филтър? по презумция, тоя който ползва без филтър - пази повече техниката, този с филтъра, разчита на флтъра да му пази техниката. в резултат, тая с филтъра е много по-овехтяла [smilie25]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »